Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΕΣΒασ/πούλου Αικ.-Νομολογίες

“Νομο-λογίες” : Νέες ρυθμίσεις για το συναινετικό διαζύγιο

Ταχύτερη είναι από τις 02-04-2012 η διαδικασία έκδοσης συναινετικού διαζυγίου.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που επέφερε ο Ν. 4055/2012, αρμόδιο για την έκδοση του διαζυγίου παραμένει το Μονομελές Πρωτοδικείο (παρά τη φημολογούμενη μεταφορά της διαδικασίας στους συμβολαιογράφους) εντούτοις, η διαδικασία έκδοσης επιταχύνθηκε με την κατάργηση των δύο δικασίμων – οι οποίες έπρεπε μάλιστα –με το παλαιό καθεστώς – να απέχουν τουλάχιστον έξι μήνες μεταξύ τους. Πλέον η εκδίκαση της αίτησης θα ολοκληρώνεται σε μία μόνο δικάσιμο και θα ακολουθεί η έκδοση της απόφασης.

Επιπλέον, ως ελάχιστη υποχρεωτική διάρκεια του γάμου πλέον ορίζεται το διάστημα των έξι (6) μηνών, αντί του έτους που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, απαιτείται η προσκόμιση έγγραφης συμφωνίας των συζύγων για τη λύση του γάμου ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν ανήλικα τέκνα, απαιτείται (όπως ίσχυε) επιπλέον συμφωνία για την επιμέλεια, την επικοινωνία ενώ η συμφωνία μπορεί να αφορά και τη διατροφή των (ανήλικων) παιδιών.

Με βάση τις καινούργιες νομοθετικές ρυθμίσεις, το τμήμα της απόφασης που θα αφορά την επιμέλεια, την επικοινωνία καθώς και τη διατροφή των (ανήλικων) παιδιών αποτελεί εκτελεστό τίτλο, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση που η έγγραφη συμφωνία των πρώην συζύγων παραβιάζεται από τον έναν, ο τελευταίος θα μπορεί να εξαναγκασθεί σε συμμόρφωση με βάση τις διατάξεις τις αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεση, προσωπική κράτηση κλπ.).

Αναφορικά με τις ήδη κατατεθείσες αιτήσεις συναινετικού διαζυγίου, των οποίων οι δεύτερες συζητήσεις εκκρεμούν, αυτές θα συζητηθούν κανονικά, σύμφωνα με οδηγίες που εξέδωσαν οι Διοικήσεις των Πρωτοδικείων της χώρας. Ωστόσο και σε αυτές τις υποθέσεις (που κατατέθηκαν δηλαδή πριν την έναρξη εφαρμογής του Νόμου), απαιτείται η προσκόμιση των εγγράφων συμφωνιών που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Σε κάθε περίπτωση, με τις νέες ρυθμίσεις επιταχύνεται σαφώς η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου, γεγονός που θα λειτουργήσει μειωτικά και ως προς το κόστος έκδοσής του, χωρίς όμως επί της ουσίας να απλοποιείται ιδιαίτερα το νομικό καθεστώς.

Αικατερίνη Α. Βασιλοπούλου (Δικηγόρος)