Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Lavriaki.gr
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥγεία-Κέντρα Υγείας

Ερώτηση στη Βουλή για το Κέντρο Υγείας Λαυρίου

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης και Διαμάντω Μανωλάκου σχετικά με το Κέντρο Υγείας Λαυρίου.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Σχετικά με το Κέντρο Υγείας Λαυρίου.

Στην περιοχή της Λαυρεωτικής, πάνω από 26.000 κάτοικοι εξυπηρετούνται από μία και μοναδική δομή Υγείας, το Κέντρο Υγείας Λαυρίου, η οποία δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του λαού της περιοχής.

Η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας έχει φτάσει εδώ και χρόνια σε οριακό σημείο, με συνταξιοδοτήσεις μόνιμων γιατρών, οι οποίες καλύπτονται μόνο προσωρινά από επικουρικούς γιατρούς, που έρχονται για ένα χρόνο, λήγει η σύμβασή τους και μένει ένα κενό δύο μηνών για να καλυφτούν.

Λειτουργεί σε 24ωρη βάση μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που κάνει διπλάσιες εφημερίες από όσες ορίζονται από τον κανονισμό. Η κάλυψη σε αναλώσιμα είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα πολλές φορές συνοδοί ασθενών να ψάχνουν να βρουν φαρμακεία ανοικτά για να προμηθευτούν κάποιο υλικό ή κάποιο φάρμακο.

Να σημειωθεί ότι το Κέντρο Υγείας λειτουργεί με βάση το οργανόγραμμα του 1987, που προβλέπει 1 διευθυντή, 2 επιμελητές Α΄ και 3 επιμελητές Β’. Το οργανόγραμμα ακόμα και για την εποχή του ήταν ανεπαρκές, ειδικά για μια περιοχή με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων και συχνά εργατικά ατυχήματα, λόγω έλλειψης μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Σήμερα, που ο πληθυσμός της Λαυρεωτικής έχει διπλασιαστεί και τα δύο υποκαταστήματα του ΙΚΑ που λειτουργούσαν πλήρως στελεχωμένα με 3 γενικούς γιατρούς στο καθένα από αυτά έχουν κλείσει, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Επιπλέον, στον πληθυσμό έχουν προστεθεί συνολικά 800 καταπονημένοι πρόσφυγες, που ζουν στα 3 κέντρα υποδοχής της περιοχής και το κύριο βάρος πέφτει στο Κέντρο Υγείας. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα το ΚΕΠ της περιοχής έχει σταματήσει να παρέχει ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες (απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί ο γιατρός του ΚΥ να τους συνταγογραφήσει φάρμακα), με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να πηγαίνουν στα νοσοκομεία, με επιπλέον ταλαιπωρία για τους ίδιους ή να αφήνονται στην τύχη τους.

Στην Κερατέα υπάρχει ένα ιατρείο το οποίο ανήκει στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας. Έχει ορισμένες μόνο ειδικότητες μέχρι το μεσημέρι και οι υπηρεσίες παρέχονται με πληρωμή από 10 ως 20 ευρώ.

Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο τομέα έχουν κάνει την Υγεία ένα δυσβάσταχτο κόστος για το λαό της περιοχής που είτε εξαναγκάζεται να πληρώνει σε ιδιώτες, είτε να επωμίζεται έξοδα μετακίνησης για να μεταβεί σε κάποια δημόσια δομή ως την Αθήνα.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που όπως και οι προκάτοχοί της, εξυπηρετεί με την πολιτική της τους μονοπωλιακούς ομίλους, που θέλουν εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και άνοιγμα κερδοφόρων δρόμων για τα ιδιωτικά κεφάλαια, περικοπή των κρατικών κονδυλίων για την Υγεία για να “εξοικονομούνται” επιπλέον κρατικές χρηματοδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:

  • Άμεσα να στελεχωθεί πλήρως το Κέντρο Υγείας Λαυρίου με ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό προσωπικό και να λειτουργήσει ως Κέντρο Υγείας αστικού τύπου, παίρνοντας υπόψη την αύξηση του πληθυσμού, τις μόνιμες δομές προσφύγων, το λιμάνι, τις επιχειρήσεις της περιοχής και την ανάπτυξη των σύγχρονων ασθενειών.
  • Να καταργηθεί η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) και να λειτουργήσει και το κτίριο “Πρίφτη” στην Κερατέα ως ΚΥ με τα παραπάνω χαρακτηριστικά και ως κέντρο αποκατάστασης μιας και έχει ανάλογο τεχνολογικό εξοπλισμό».
http://www.902.gr