Σαν σήμερα ο γάλλος Πρόεδρος Σαρλ ντε Γκωλ επισκέφτηκε τα Μεσόγεια (Σούνιο, Κερατέα, Μαρκόπουλο, Κορωπί).

Ο Σαρλ ντε Γκωλ (Charles de Gaulle), ήταν Γάλλος στρατηγός και πολιτικός. Μεταξύ του 1944 και του 1946, μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας από τη γερμανική κατοχή, ήταν επικεφαλής της γαλλικής προσωρινής κυβέρνησης. Καλούμενος για να διαμορφώσει κυβέρνηση το 1958, εμπνεύστηκε ένα νέο Σύνταγμα και ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 1958 ως το 1969.

Ο Σαρλ ντε Γκωλ από νωρίς υποστήριξε την προσέγγιση της Ελλάδος στην (τότε) ΕΟΚ, πράγμα που τόνισε και κατά την διάρκεια τις επίσκεψης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Παρίσι. Επίσης ήταν υπέρ της προστασίας της Ελλάδος από τους επικίνδυνους γείτονές της. Ο ντε Γκωλ δέχτηκε και αποδέχτηκε πρόσκληση να επισκεφθεί την Ελλάδα. Έτσι, στις 16 Μαΐου του 1963 έφτασε στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Κουβ ντε Μιρβίλ. Η υποδοχή που του έγινε ήταν εντυπωσιακή. Η κυβέρνηση Καραμανλή έπαιξε με μεγάλη προσοχή το ευρωπαϊκό χαρτί, προκειμένου να επωφεληθεί από τη σύνδεση με την Ε.Ο.Κ.

Κατά την  επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στα χώρα μας περιόδευσε τα χωριά των Μεσογείων που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τη δεύτερη ημέρα της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα στις 17/05/1963 ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ Ντε Γκωλ με συνοδεία τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, επισκέφθηκε το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και αμέσως μετά μετέβη σε χωριά των Μεσογείων όπου οι τοπικοί άρχοντες και πολίτες του επιφύλασσαν ενθουσιώδη υποδοχή.  Σε κάθε βήμα του οι Έλληνες τον υποδέχονταν με ιδιαίτερα θερμές εκδηλώσεις.

Οι στάσεις του Γάλλου προέδρου στην Kερατέα, το Μαρκόπουλο και το Κορωπί έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένες στις μνήμες παλιών Μεσογειτών. Το εντυπωσιακό είναι ότι και στις τρεις περιοχές ο κόσμος τον αποθέωσε και ο ίδιος ανταποκρίθηκε, κατέβηκε από το αυτοκίνητο και παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα φρούρησης περπάτησε ανάμεσα στους πολίτες και τους έσφιξε τα χέρια. Στο Κορωπί σταμάτησε στην πλατεία της πόλης όπου τον υποδέχτηκαν οι τοπικές αρχές και μια 17χρονη τότε μαθήτρια του Λυκείου Κορωπίου, η μαρκοπουλιώτισσα Ελένη Νικολάκη, του πρόσφερε μια ανθοδέσμη.

Σπύρος Παπαθανασίου

Πηγές:
Ιστοτόπος notioanatolika
wikipedia

Αρέσει σε %d bloggers: