Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΣχολείαΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

2ο Γυμνάσιο Λαυρίου: Απάντηση στο άρθρο για τα 65 προσφυγόπουλα στο Λαύριο που βρίσκονται εκτός σχολείου

Αναφερόμενοι στο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο δικτυακό τόπο «Λαυριάκι» σχετικά με την εκπαίδευση των προσφύγων στο Λαύριο, θα θέλαμε κι εμείς να τονίσουμε τη σημασία της εκπαίδευσης και της ένταξης των προσφυγόπουλων στο σχολείο. Ανεξάρτητα από το δικαίωμα όλων των παιδιών να φοιτούν σε σχολεία, όπως πολύ σωστά  επισημαίνει ο σύλλογος  που γράφει το κείμενο, δηλαδή να μορφώνονται και να διαπαιδαγωγούνται, η φοίτηση των προσφυγόπουλων στο σχολείο αποτελεί κέρδος και για την κοινωνία μας, διότι δημιουργούνται οι βάσεις για την ομαλή συνύπαρξη λαών από διαφορετικά πολιτισμικά και εθνοτικά περιβάλλοντα.

Τα προσφυγόπουλα ανήκουν σε μια ευπαθή κοινωνική ομάδα και το πλαίσιο της εκπαίδευσής τους πρέπει να συμπεριλαμβάνει πολλά περισσότερα από την παροχή ορισμένων ωρών που να διδάσκονται Ελληνικά ως ξένη γλώσσα και ορισμένων με κάποια γνωστικά αντικείμενα σε κλειστές τάξεις μόνο για προσφυγόπουλα. Ο στόχος είναι η ομαλή φοίτηση στο σχολείο. Ίσως με αυτό το σκεπτικό το Υπουργείο Παιδείας προτείνει για το διδακτικό έτος 2017-2018 στα σχολεία τη σύσταση Τάξεων Υποδοχής, βασισμένων στις Υπουργικές Αποφάσεις  Φ10/20/Γ1/708/07-09-1999 και Φ2/378/Γ1/1124/8.12.94, πάνω στις οποίες  βασίστηκε και η λειτουργία των ΖΕΠ στο παρελθόν.

Είναι γνωστό και στην κοινωνία του Λαυρίου και πέρα από αυτήν, ότι στο σχολείο μας λειτουργούν από το 2003 Τάξεις Υποδοχής, βασισμένες στις παραπάνω Υπουργικές Αποφάσεις, στελεχωμένες από μόνιμους εκπαιδευτικούς του σχολείου, με την υποστήριξη του Συλλόγου Καθηγητών, του Διευθυντή και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και φυσικά της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής. Σ’ αυτές φοίτησαν και φοιτούν μετανάστες, παλλινοστούντες αλλά και πρόσφυγες μαθητές από το Κέντρο Προσωρινής Διαμονής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών Λαυρίου, όπου η συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπήρξε πραγματικά πολύτιμη, και το περασμένο έτος και από τη Δομή Φιλοξενίας του Σουνίου.

Μάλιστα, το περασμένο έτος λειτούργησε στο 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου και ΔΥΕΠ, κατά τη διάρκεια της πρωινής ζώνης μαθημάτων.  Θα θέλαμε να ενημερώσουμε όσους έχουν την ευαισθησία να ασχολούνται με αυτό το σημαντικό θέμα ότι το σχολείο μας εξακολουθεί και φέτος να δέχεται και να υποδέχεται προσφυγόπουλα, ότι ήδη εκτός από περσινούς μαθητές που δεν μετακινήθηκαν σε άλλες Δομές Φιλοξενίας ή έφυγαν στην Ευρώπη, έχουν γίνει εγγραφές νέων μαθητών, ότι έχουν ήδη αρχίσει τα μαθήματα Ελληνικών και ότι έχουμε ήδη έρθει σε επικοινωνία με τη Συντονίστρια που ορίστηκε για το Λαύριο για τις περαιτέρω ενέργειες που απαιτούνται για την εγγραφή των μαθητών.

Είμαστε στη διάθεση του συλλόγου που γράφει το κείμενο, αφού δυστυχώς δεν έχουμε άλλη πληροφορία γι αυτόν ώστε να έρθουμε εμείς σε επικοινωνία μαζί του, να τον ενημερώσουμε για τα επιτυχή αποτελέσματα της φοίτησης των προσφυγόπουλων στο  σχολείο μας, και από μαθησιακής αλλά και από κοινωνικής πλευράς, ώστε να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με το θέμα, την οποία φυσικά μπορεί να μεταφέρει και στις κοινότητες των προσφύγων μαθητών οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στο σχολείο μας, άρα να φανεί χρήσιμη στην πραγματικά αξιόλογη προσπάθεια του να μην μείνουν τα προσφυγόπουλα εκτός σχολείου.

Για το 2ο Γυμνάσιο Λαυρίου
Αδάμ Παπασπύρου, Διευθυντής  ‘Εφη Καγκάδη, εκπαιδευτικός και ιπεύθυνη Τάξεων Υποδοχής
 Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων
Φίλιππος Καναγκίνης, Πρόεδρος (πρώην Δ/ντής 2ου Γυμνασίου Λαυρίου)