Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Περιφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Παρεμβάσεις του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στην 1η ημέρα του Περιφερειακού Συνεδρίου στο Λαύριο

Ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 30 Μαρτίου οι εργασίες του διήμερου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής που διοργανώνει το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου.

Μετά την κήρυξη της έναρξης του συνεδρίου με τις ομιλίες του Πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ιωάννη Γκόλια, του Δημάρχου Λαυρεωτικής κ. Δημήτρη Λουκά και της Περιφερειάρχη Αττικής κας Ρένας Δούρου καθώς και την εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη, ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, ακολούθησαν οι δύο πρώτες θεματικές συνεδρίες για την «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση» και την «Πολιτιστική Κληρονομιά, τον Τουρισμό και τον Αθλητισμό».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου έκανε παρεμβάσεις και στις δύο θεματικές συνεδρίες, διατυπώνοντας τις θέσεις της Περιφέρειας τα υπό συζήτηση θέματα.

Στην πρώτη συνεδρία, λαβών τον λόγο μετά τις εισηγήσεις των υπουργών, ο κ. Φιλίππου ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σημερινή κατάσταση του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Αττική, τους κατέστησε γνωστές τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Αττικής για τη στήριξη και ανάδειξη του τομέα αυτού (γεωργία, μελισσοκομία, κτηνοτροφία, αλιεία). Μεταξύ των άλλων προσδιόρισε τις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα πρέπει κινηθεί η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη αφορούσαν στα ακόλουθα:

Αγροτική Παραγωγή – Μεταποιητικές Μονάδες και χρήσεις γης: Η Ανατολική Αττική κατέχει το μεγαλύτερο τμήμα της καλλιεργήσιμης γης σε ολόκληρη την Αττική και θα πρέπει να στηριχθεί και να αναδειχθεί. Βασικές της καλλιέργειες είναι το αμπέλι, η ελιά, το φιστίκι, τα σύκα, τα κηπευτικά, τα άνθη και λίγα δημητριακά. Είναι απαραίτητο λοιπόν να γίνει:

  • Επαναπροσδιορισμός των χρήσεων γης και των πολεοδομικών περιορισμών για την εγκατάσταση μεταποιητικών μονάδων προϊόντων του πρωτογενούς τομέα.
  • Καθορισμός νομοθετικού πλαισίου (όροι, προϋποθέσεις, εργαλεία κλπ) για τον χαρακτηρισμό της γης υψηλής παραγωγικότητας.
  • Προώθηση της δημιουργίας Ομάδων Παραγωγών, μέσω ενημερωτικών συναντήσεων με ενδιαφερόμενους φορείς, δημιουργίας και διανομής έντυπου υλικού κλπ.
  • Καθορισμός νομοθετικής ρύθμισης για ανάδειξη τοπικών προϊόντων αγροτικών εκμεταλλεύσεων μέσω της οικοτεχνίας, με σκοπό την προώθηση αποκλειστικά τοπικών προϊόντων της περιοχής δραστηριότητας.
  • Οργάνωση της διαχείρισης των παραγώγων – υπολειμμάτων των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (βιομάζα).

Μελισσοκομία

Δημιουργία Μελισσοκομικού Πάρκου εμπλουτισμένου με μελισσοκομικά φυτά (εξοικονόμηση πόρων από τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων, περιορισμός των κλοπών κλπ) – Πάρκο Επίδειξης.

Κτηνοτροφία

  • Η δημιουργία προϋποθέσεων της διατήρησης και λειτουργίας των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων
  • Η ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας ως πυλώνα ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα της ΠΕ Ανατολικής Αττικής
  • Να διευκολυνθεί η διαδικασία αδειοδότησης βιώσιμων εκτροφών που θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε επενδυτικά προγράμματα
  • Θέσπιση εφαρμοστικών διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία Κτηνοτροφικών Πάρκων

Αλιεία

Είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών, η δημιουργία νέων αλιευτικών καταφυγίων και η γενικότερη στήριξη του κλάδου με την παράλληλη πάταξη της παράνομης αλιείας.

Για δε τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (ΠΑΑ 2014 – 2020), όπως είναι το Υπομέτρο 4.1 «Στήριξη για Επενδύσεις σε Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις» (Σχέδια Βελτίωσης) και το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση εντάσσει την Αττική στις χρηματοδοτήσεις αλλά επισήμανε την ανάγκη εξειδίκευσης με κριτήριο την υφιστάμενη κατάσταση για να έχουν τη δυνατότητα περισσότεροι αγρότες να ενταχθούν, αλλά και να απορροφηθούν όλα τα κονδύλια για την Αττική και να μην φύγουν πόροι προς τις άλλες Περιφέρειες.

Όσον αφορά στη δεύτερη θεματική συνεδρία, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής στην τοποθέτησή του επισήμανε ότι και οι τρεις τομείς (πολιτισμός, αθλητισμός, τουρισμός) είναι καθοριστικοί για την ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού ήδη εκπονεί προγράμματα για την τουριστική ανάπτυξη της Ανατολικής Αττικής με την αξιοποίηση και την ανάδειξη των παραλιών, των δασών και των περιοχών φυσικού κάλλους. Βασικό κριτήριο θα πρέπει να είναι πώς οι χώροι αυτοί θα εξυπηρετήσουν τα πέντε εκατομμύρια κατοίκων του λεκανοπεδίου της Αθήνας που στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής βρίσκουν διέξοδο και χώρους αναψυχής.

Επίσης έκανε εκτενή αναφορά για την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Ανατολικής Αττικής που σε μεγάλο βαθμό παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό (Λαυρεωτική, Μαραθώνας, Ραμνούντας, Αχαρνές κ.α). Ήδη η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί προγράμματα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων ιστορικής σημασίας (αρχαίο θέατρο Θορικού, Μουσείο Μεταλλείας – Μεταλλουργίας Λαυρεωτικής κα).

Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής επισήμανε ότι από τη σπουδαία διαδικασία διαλόγου του συνεδρίου, αναδεικνύεται η ευθύνη όλων για την υλοποίηση των συμπερασμάτων του συνεδρίου.