Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Lavriaki.gr
Περιφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Χαιρετισμός τους Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στο Επιχειρηματικό Φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ»

Ξεκίνησε σήμερα στο Λαύριο, το διήμερο Επιχειρηματικό Φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ», μια πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική για την Ανατολική Αττική.

Μετά το καλωσόρισμα από τους διοργανωτές καθώς και τους συνεργαζόμενους φορείς, τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου με την παρέμβαση του αναφέρθηκε τόσο στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Λαυρεωτικής και τους Τοπικούς Φορείς όσο και στο πρόγραμμα έργων που υλοποιεί και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Αττικής.

Έκανε μια σύντομη αναφορά στα έργα που έχουν προγραμματιστεί αλλά και αυτά που είναι σε εξέλιξη, στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, το θέμα των προσφύγων και κλείνοντας αναφέρθηκε σε θέματα πολιτισμού και στα αντίστοιχα έργα που θα αναδείξουν τους Αρχαιολογικούς και Ιστορικούς χώρους της Λαυρεωτικής προς την κατεύθυνση της Τουριστικής αξιοποίησης και προβολής.


Αγαπητοί φίλοι,

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία της διοργάνωσης του διήμερου επιχειρηματικού φόρουμ «Επενδύοντας στην Λαυρεωτική» και μάλιστα λίγο καιρό μετά την πραγματοποίηση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου για την Ανατολική Αττική, το οποίο μετά από ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο, έθεσε τις βάσεις και έδωσε τις κατευθύνσεις που κινείται και προγραμματίζει η Κυβέρνηση, η Περιφέρεια Αττικής, οι Δήμοι αλλά και οι Τοπικοί Φορείς για την Περιφερειακή Ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής.

Όλοι θυμόμαστε ότι μια από τις βασικές προτεραιότητες ήταν η αναπτυξιακή προτεραιότητα του Λαυρίου, ως πόλου για την ανάπτυξη ολόκληρης της Νότιας Αττικής.

Στην κατεύθυνση αυτή δρομολογούνται μεγάλα έργα υποδομής τα οποία κρίνονται ως απολύτως αναγκαία και απαραίτητα, σε συνδυασμό με έργα για την ανάπτυξη του Λιμανιού, αλλά και άλλα μικρότερα καθώς και πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στον προγραμματισμό και την υλοποίηση αυτών των  έργων υποδομής – αναφέρω συνοπτικά την ανάπτυξη και επέκταση των υποδομών του Λιμανιού προκειμένου να εξελιχθεί και σε λιμάνι  κρουαζιέρας και εμπορευματικό κέντρο, την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου και της  Αττικής Οδού, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του τοπικού οδικού δικτύου, για τα οποία ήδη μίλησαν οι αρμόδιοι Υπουργοί παρουσιάζοντας τις προτάσεις και τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης με τις οποίες η Περιφέρεια Αττικής συμφωνεί απόλυτα.

Στο σημείο αυτό θέλω να σταθώ στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στη διάρκεια της παρούσας δημοτικής περιόδου με τον Δήμο Λαυρεωτικής αλλά και τοπικούς φορείς (ΕΜΕΛ, Ένωση Εξωραϊστικών Συλλόγων, Εθνοτοπικούς Συλλόγους, Αθλητικούς φορείς κλπ) μέσα από  επανειλημμένες συναντήσεις, συσκέψεις, ημερίδες, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να ανταπεξέλθουμε στις αναπτυξιακές ανάγκες σε τοπικό επίπεδο με μια σειρά έργων και πρωτοβουλιών που έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Μια σύντομη αναφορά των έργων:

  1. Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου Ποντίων στο Λαύριο
  2. Αποκατάσταση Γαλλικής Σκάλας στο Λαύριο
  3. Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ «Πάνος Βαλσαμάκης» και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Λαύριο
  4.  Δημιουργία Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργείας Λαυρίου
  5.  Αποκατάσταση Αρχαίου Θεάτρου Θορικού
  6. Ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Λαυρεωτικής (Θορικός, Μεταλλευτικές εγκαταστάσεις, νεώτερα μνημεία κλπ.)
  7. Επισκευή των όψεων του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Κερατέας και διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου
  8. Αποκατάσταση διατηρητέου κτιρίου «Οικία Μπία» στην Κερατέα
  9. Δημιουργία εναλίου επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου με έδρα το Λαύριο
  10. Κατασκευή πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
  11. Κατασκευή ποδοσφαιρικού τάπητα και λοιπού εξοπλισμού για τις ανάγκες του γηπέδου δημοτικού σταδίου «Παν. Βογιατζής» στο Λαύριο
  12.  Κτηματογράφηση – Πολεοδόμηση – Πράξης Εφαρμογής της επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Κερατέας
  13. Αποχέτευση της παραλιακής ζώνης Λαυρίου
  14. Εκσυγχρονισμός εγκατάστασης του Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων (ΚΕΛ) Κερατέας
  15.  Σημαντικά έργα τοπικής Οδοποιίας

Διαχείριση Απορριμμάτων

Στο μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που είναι και ένα από τα βασικά θέματα του σημερινού φόρουμ, η Περιφέρεια έχει ολοκληρώσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό στη λογική της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της επανάκτησης κλπ, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τους κανόνες για την κυκλική οικονομία που εφαρμόζονται στην Ευρώπη.

Επίσης έχει εξασφαλίσει τις ανάλογες χρηματοδοτήσεις από ιδίους πόρους, από το ΕΣΠΑ, από αρμόδια Υπουργεία και περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αξιοποιήσει και τις προτάσεις που θα προκύψουν και από αυτό το φόρουμ για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Πρόσφυγες

Με δεδομένη την ευαισθησία μας στα θέματα προσφύγων, σε συσκέψεις που έγιναν με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους Δήμους (για τους χώρους που είχαν επιλεγεί) συνεργαστήκαμε τόσο για την βελτίωση των συνθηκών του Κέντρου Προσφύγων στο Λαύριο, όσο και στην υποδοχή και την εγκατάσταση των προσφύγων που τα τελευταία χρόνια εγκαταστάθηκαν εδώ, ενώ παράλληλα, παροτρύναμε και υποστηρίξαμε δράσεις σε όλους τους Δήμους για συλλογή αναγκαίων αγαθών προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των Κέντρων που λειτουργούν στην περιοχή ευθύνης μας. Συνεργαστήκαμε με σχεδόν όλα τα σχολεία για αντίστοιχες δράσεις και στηρίξαμε έμπρακτα τόσο το Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου που λειτουργεί εδώ και χρόνια όσο και την νέα εγκατάσταση στις Κατασκηνώσεις του πρώην Υπουργείου Γεωργίας. Και βέβαια όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της Περιφέρειας Αττικής και σε άμεση συνεργασία με το Κέντρο Διαχείρισης της Περιφέρειας Αττικής το οποίο δημιουργήθηκε για τη στήριξη των προσφύγων.

Θέματα Πολιτισμού

  • Για τρεις συνεχόμενες χρονιές διοργανώσαμε μουσικές εκδηλώσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Αρχαίο Θέατρο του Θορικού στο πλαίσιο ανάδειξης του Μνημείου. Η Περιφέρεια Αττικής χρηματοδοτεί την αποκατάσταση αυτού του τόσο σημαντικού Μνημείου.
  • Στηρίζουμε τις Επιστημονικές Συναντήσεις τόσο της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής όσο και της Εταιρείας Μελετών Νοτιοανατολικής Αττικής με την συμμετοχή μας και με χρηματοδοτήσεις.
  • Χρηματοδοτούμε πολιτιστικές εκδηλώσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διοργανώνει ο Δήμος Λαυρεωτικής, στηρίζουμε πρωτοβουλίες του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, της Εταιρείας Μελετών Λαυρεωτικής που αναδεικνύουν το Μεταλλευτικό – Μεταλλουργικό Λαύριο.
  • Μια ακόμα σημαντική πολιτιστική παρέμβαση υπερτοπικής σημασίας είναι η δημιουργία του Μουσείου Μεταλλείας-Μεταλλουργείας στις διατηρητέες εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού – Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού η δημιουργία Ενάλιου Επισκέψιμου Αρχαιολογικού Χώρου με έδρα το Λαύριο.
  • Ένα ακόμα σημαντικό έργο στο οποίο αναφέρθηκε και ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας στην ομιλία του εδώ στο Λαύριο είναι η αποκατάσταση και προσβασιμότητα στον χώρο της εξορίας της Μακρονήσου, για την οποία υπάρχει μια εξαιρετική πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να ανακηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιου Πολιτισμού. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα εξεταστεί στο επόμενο διάστημα η θεσμική δυνατότητα προκειμένου η Μακρόνησος να επανέλθει και διοικητικά στον Δήμο Λαυρίου και την Περιφέρεια Αττικής όπου ανήκει.

Θεωρώ ότι η σημερινή συζήτηση είναι μια ακόμα ευκαιρία σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα υποδομής που προγραμματίζουμε, να αναδείξουμε τους Αρχαιολογικούς και Ιστορικούς Χώρους της Λαυρεωτικής προς την κατεύθυνση της Τουριστικής αξιοποίησης και προβολής. Εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μπορούμε να παρέχουμε δελεαστικά πακέτα σε επισκέπτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Αθήνας ως ενδιάμεσο σταθμό ή ως προορισμό ολιγοήμερων διακοπών.

Το πλήθος των επιλογών καθώς και η μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο αυξάνουν τις πιθανότητες επίσκεψης και παραμονής επισκεπτών στην Λαυρεωτική. Και εδώ υπάρχει και κάτι ακόμα. Το μεγάλο ποσοστό των επισκεπτών ήδη γνωρίζει τον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο ως προορισμό, στο χέρι μας είναι να του γνωστοποιήσουμε πληροφορίες και για τα υπόλοιπα αρχαιολογικά και ιστορικά ενδιαφέροντα που υπάρχουν στο Δήμο και να τους δώσουμε την δυνατότητα να περάσουν αρκετές ευχάριστες ώρες στην περιοχή.

Αγαπητοί φίλοι,

Με το σύντομο αυτό χαιρετισμό δώσαμε το στίγμα πως η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους Τοπικούς Φορείς, εφαρμόζοντας ένα διαφορετικό πνεύμα διοίκησης από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, στέκεται έμπρακτα στο μεγάλο στοίχημα που σήμερα επιχειρείται για την Ανάπτυξη της Λαυρεωτικής, που αν μη τι άλλο είναι το σημαντικότερο βήμα για την ανάπτυξη ολοκλήρου της Αττικής.

Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του διήμερου αναπτυξιακού Φόρουμ και γόνιμα και δημιουργικά συμπεράσματα.

Πέτρος Φιλίππου
Αντιπεριφεριάρχης Αν. Αττικής

Μια σκέψη για το “Χαιρετισμός τους Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου στο Επιχειρηματικό Φόρουμ «ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ»

  • Κυριε Φιλιππου μηπως ζειτε σε αλλον κοσμο???
    Μηπως δεν ξερετε οτι τα περισσοτερα εργα που αναφερετε πιο πανω εχουν παγωσει και παραμενουν ακομη οι σκελετοι τους σε δημοσια θεα??
    Μπορειτε σαν περιφερεια να σοβαρευτειτε και να μην λετε αλλα ψεματα σαν την Ελευση του Προαστιακου???
    Απο το 2015 σε συνεργασια με τον Λουκα πιο μεγαλο αναπτυξιακο εργο ακομη καιπιο μικρο εχετε παραδωσει??? εχετε κοψει εστω την κορδελα οπως μας ειπε ο Πρωθυπουργος οτι θα κανει πριν λιγο καιρο στο Αναπτυξιακη σας ιστορια που μας απαγγειλατε???

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.