Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επίσκεψη –αυτοψία του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής και κλιμακίου της ΠΕΑΑ στο Λαύριο για τα έργα της περιοχής.

Στο Λαύριο μετέβησαν την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος σε θέματα Περιβάλλοντος Νάσος Αναγνωστόπουλος και κλιμάκιο της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕΑΑ με επικεφαλής τον Προϊστάμενο της Δ/νσης Γιάννη Ασπρουλάκη προκειμένου να συναντηθεί με τη δημοτική αρχή για διάφορα θέματα που αφορούν στην περιοχή.

Συγκεκριμένα:

α). Πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο Κέντρο Προσφύγων Λαυρίου με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της αναπληρωτού υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου προκειμένου να γίνει αποτύπωση της κατάστασης που επικρατεί στον χώρο για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες σύνταξης της μελέτης για την αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του κέντρου που ήδη φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από όσους θα έπρεπε με βάση την επικινδυνότητα που υπάρχει εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας και υποδομών των κτιρίων που το αποτελούν. Η όλη διαδικασία θα γίνει μέσα από συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής με το αρμόδιο υπουργείο, καθώς ήδη έχει ενταχθεί η σχετική δαπάνη στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Το πόρισμα της αυτοψίας θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε νέα σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο υπουργείο οπότε και θα αποφασισθούν τα επόμενα βήματα ώστε να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.

β). Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το κτίριο όπου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την «αποκατάσταση του διατηρητέου κτίσματος για τη δημιουργία Μουσείου Κεραμικής – ΑΚΕΛ “ΠΑΝΟΣ ΒΑΛΣΑΜΑΚΗΣ” και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου». Αντικείμενο του συγκεκριμένου έργου, προϋπολογισμού 846.945,94€, είναι η αποκατάσταση δεξαμενής καθίζησης, η οποία έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και η μετατροπή της σε μουσείο Κεραμικής στην πόλη του Λαυρίου. Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών για την ανάδειξη και προβολή της τοπικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, η μόνιμη έκθεση κεραμικού υλικού, η δημιουργία χώρου πολλαπλών χρήσεων πολιτιστικού περιεχομένου και η ενίσχυση και αναβάθμιση της πολιτιστικής υποδομής της περιοχής αφού το νέο μουσείο θα αποτελέσει συνέχεια της βιομηχανικής και πολιτιστικής ιστορίας του τόπου και σύντομα θα παραδοθεί στην τοπική κοινωνία ως κέντρο πολιτισμού.

γ). Η επίσκεψη στην πόλη του Λαυρίου ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση σύσκεψης στο δημαρχείο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Δημήτρη Λουκά και στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, όπου καταγράφηκε η πορεία υλοποίησης των έργων της περιοχή, όπως αυτά διαμορφώθηκαν σύμφωνα με το Πρόγραμμα Εκτελεστέων Έργων της Περιφέρειας Αττικής (έργα κτιριακά, περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, οδοποιίας κλπ) και συζητήθηκαν τα επιμέρους προβλήματα και οι δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσα από συνεργασία της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της ΠΕΑΑ με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λαυρεωτικής για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την υλοποίησή τους.

perifereia-attikhs-lavrio1

perifereia-attikhs-valsamak2

perifereia-attikhs-valsamaki1

perifereia-attikhs-lavrio2