Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΚαμάριζαΡεπορτάζΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ρεπορτάζ: Το Ορυκτολογικό και Μεταλλευτικό Μουσείο Καμάριζας!

Η Καμάριζα βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Λαυρίου, σε απόσταση 5 χμ. και σήμερα ονομάζεται Άγιος Κωνσταντίνος, παίρνοντας το όνομά του από τον ιερό ναό του χωριού. Ονομάστηκε έτσι από τις καμάρες των μεταλλευτικών στοών.
Ήταν το κέντρο των μεταλλευτικών έργων, όχι μόνο στα αρχαία αλλά και στα νεότερα χρόνια. Στην αρχαιότητα είναι γνωστή με το όνομα Μαρώνεια. Ο πολεμικός στόλος τριηρών που νίκησε τους Πέρσες στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. κατασκευάστηκε από τους Αθηναίους χάρη στο ασήμι που βρέθηκε στην περιοχή.
Στη νεότερη εποχή αποτελεί το κέντρο των εργασιών της Γαλλικής εταιρείας.
Οι υπόγειες στοές της έχουν μήκος 50 χμ. Η ανακάλυψη καλαμίνας [ανθρακικός ψευδάργυρος] στην περιοχή το 1870 από τον Ανδρέα Κορδέλα βοήθησε πολύ στην ανάπτυξη της εταιρείας.
Είναι ένας από τους πρώτους βιομηχανικούς οικισμούς. Σήμερα διατηρούνται τα περισσότερα κτίρια, χαρακτηριστικά δείγματα της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα. Λειτουργεί Ορυκτολογικό Μουσείο. Σημαντικοί είναι οι ναοί του προστάτη του χωριού Αγίου Κωνσταντίνου και του Αγίου Νεκταρίου.

Η Καμάριζα και το φρέαρ Σερπιέρι

Η Καμάριζα, που θεωρείται πως είναι η Μαρώνεια του Αριστοτέλη, ήταν το επίκεντρο των μεταλλευτικών εργασιών στην αρχαιότητα και στα νεώτερα χρόνια. Το παρελθόν του θυμίζει το βιομηχανικό συγκρότημα που ονομάζεται φρέαρ Σερπιέρι Νο1, φτιαγμένο πάνω σε αρχαίο μεταλλευτικό φρέαρ.
Ήταν το κεντρικό της Γαλλικής Εταιρείας στην Καμάριζα, είχε βάθος 165 μ., 5 πατώματα και στοές δεκάδων χιλιομέτρων με σιδηροτροχιές για τη μεταφορά του μεταλλεύματος. Στο στόμιο του φρέατος θα δείτε μια μεγάλη σιδερένια κατασκευή, σαν πύργο, με δυο ανελκυστήρες. Σώζεται το μηχανοστάσιο του φρέατος, το μηχανουργείο, η γέφυρα μεταφοράς του μεταλλεύματος, απομεινάρια αποθηκών και όλος ο χώρος κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το ΥΠΠΟ.
Το κτίριο που στέγαζε τον μηχανισμό κίνησης του πύργου είναι σήμερα ένα μικρό Ορυκτολογικό Μουσείο (τηλ. 22920-22564).

Μεταλλευτικό συγκρότημα Καμάριζας

Βρίσκεται στη θέση του αντίστοιχου συγκροτήματος της κλασσικής περιόδου (5ος αιώνας π.Χ.). Έχει χαρακτηρισθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο καθώς και ο περιβάλλων χώρος. Χτίστηκε από την Γαλλική Εταιρεία Εκμετάλλευσης των μεταλλείων Λαυρίου τον 19ο αιώνα.
Μπορείτε να δείτε το φρέαρ εξόρυξης, το τροχαλιοστάσιο και τους δυο ανελκυστήρες. Επίσης η εγκατάσταση διαθέτει μηχανοστάσιο, μηχανουργείο, γέφυρες όπου μεταφερόταν το μετάλλευμα στις χοάνες και προς τα βαγόνια του τρένου για το Λαύριο.
Για ολόκληρο το συγκρότημα προγραμματίζεται στο μέλλον να αναστηλωθεί και να μετατραπούν τα κτίσματα σε θεματικό μουσείο.

Δείτε το Βίντεο