Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΡεπορτάζ

Ρεπορτάζ: Με τους 100.000 αγανακτισμένους στο Σύνταγμα – Βίντεο

Πλημμύρισε» το Σύνταγμα από… Αγανάκτηση. Η συγκέντρωση της Κυριακής 29/05/11 όπου ήταν και πανευρωπαϊκή ημέρα διαμαρτυρίας, ξεπέρασε σε όγκο και παλμό τα ραντεβού των προηγουμένων ημερών. Άνθρωποι κάθε ηλικίας, νέοι, μικρά παιδιά με τους γονείς τους, απόμαχοι της ζωής ήταν εκεί με σφυρίχτες, κατσαρολικά και σχημάτισαν ένα πολύχρωμο πλήθος όχι μόνο στη κεντρική πλατεία αλλά και στους γύρω δρόμους. Οι Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα οργανώνουν το κίνημα τους μέσα από τις συνελεύσεις την κάτω πλευρά του Συντάγματος κάθε μέρα γύρω στις 9 το βράδυ. Εκεί ακούγονται πολλές απόψεις και γίνεται συζήτηση. Τα δρώμενα στην πλατεία Συντάγματος καλύπτονται ελάχιστα από τα κλασσικά ΜΜΕ, γεγονός που καθιστά το ρόλο του διαδικτύου και των blogs κρίσιμο στην ενημέρωση και προβολή όλων όσων συμβαίνουν εκεί. Περισσότερα στην ιστοσελίδα τους : www.real-democracy.gr

«Πουλήσατε τη χώρα, πουλήσατε λιμάνια, πουλήστε και τη μάνα σας και φύγετε τσογλάνια», φώναζαν εν χορώ οι διαδηλωτές, ενώ προειδοποιούσαν “δεν φεύγουμε από δω είναι πολύ ωραία, όλη η Ελλάδα θα γίνει Κερατέα”. Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν επίσης «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το ʽ73», “Αθήνα, Μαδρίτη, Λισσαβώνα, όλη η Ευρώπη στον δρόμο του αγώνα” και “πάρτε το Μνημόνιο και φύγετε από ‘δώ”. Επίσης το “κλέφτες- κλέφτες” ακουγόταν συνεχώς και τα φάσκελα των διαδηλωτών απευθύνονταν κάθε τόσο προς το Κοινοβούλιο. Πολλοί επίσης ήταν εκείνοι που σημάδευαν με τα λέιζερ τα παράθυρα της Βουλής, καθώς και των τριγύρω ξενοδοχείων πολυτελείας.

Μια από τις πρώτες αποφάσεις της συνέλευσης ήταν το παρακάτω ψήφισμα-κάλεσμα σε όλους τους πολίτες πέρα από κόμματα:

Aγανακτισμένοι στο Σύνταγμα – Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης

Εδώ και πολύ καιρό παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς. Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νεολαίοι, που έχουμε έρθει στο σύνταγμα για να παλέψουμε και να αγωνιστούμε για τις ζωές μας και το μέλλον μας. Είμαστε εδώ γιατί γνωρίζουμε ότι οι λύσεις στα προβλήματά μας μπορούν να προέλθουν μόνο από εμάς. Καλούμε όλους τους Αθηναίους, εργαζόμενους, ανέργους και νεολαία στο Σύνταγμα, και όλη την κοινωνία να γεμίσει τις πλατείες και να πάρει τη ζωή στα χέρια της. Εκεί στις πλατείες θα συνδιαμορφώσουμε όλα μας τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις μας. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους που θα απεργήσουν την επόμενη περίοδο να καταλήγουν και να παραμένουν στο Σύνταγμα. Δεν θα φύγουμε από τις πλατείες, μέχρι να φύγουνε αυτοί που μας οδήγησαν εδώ: Κυβερνήσεις, Τρόικα, Τράπεζες, Μνημόνια και όλοι όσοι μας εκμεταλλεύονται. Τους διαμηνύουμε ότι το χρέος δεν είναι δικό μας.

ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΡΑ!

ΙΣΟΤΗΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ο μόνος αγώνας που χάνεται είναι αυτός που δεν δόθηκε ποτέ!