Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
Μητροπολίτης ΝικόλαοςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κεραυνοί από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαο: «Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπεια μας»

Άστραψε και βρόντηξε ο μαχητικός μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος σε παρέμβαση που έκανε στην Ιερατική Σύναξη της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Ο κ. Νικόλαος (όπως το συνηθίζει) δεν κρύφτηκε πίσω από γενικόλογες αναφορές για την κρίση και τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, αλλά μίλησε για τον κίνδυνο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας, σημειώνοντας ότι «ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπειά μας», ενώ δεν δίστασε να καταδικάσει και την αφαίμαξη των Ελλήνων μέσω της φορολογίας κάνοντας λόγο για «τρέλα».

Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Μεσογαίας είπε ότι «η οικονομική κρίση έρχεται και μας χτυπάει σαν αλόγιστη και αιφνιδιαστική φορολόγηση. Είναι τρέλα. Ενα πανικόβλητο κράτος, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, με κάποιον τρόπο χωρίς επεξεργασμένα μέσα του τα δεδομένα των προβλημάτων που υπάρχουν, αρχίζει να προσπαθεί να πάρει λεφτά από κάπου».

Προχωρώντας όμως ένα βήμα παραπέρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τα εθνικά θέματα, λέγοντας: «Εχουν εκχωρηθεί όλα τα διεκδικητικά δικαιώματά μας εν μια νυκτί. Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπειά μας. Δε θα έπρεπε να είχαμε διαπραγματευτεί με τους δανειστές; Δεν είναι λογικό να κάθεσαι και να δίνει ότι σου ζητούν, άρα η πολιτική της χώρας μας στον τομέα αυτό ήταν χωρίς εξυπνάδα. Μας ειρωνεύονται ακόμα και οι Αλβανοί που μας καλούν πλέον να πάνε να δουλέψουμε εκεί». O κ. Νικόλαος, αν και είπε ότι δεν θέλει να κινδυνολογήσει, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την εθνική κυριαρχία και ακεραιότητα της χώρας, με βάση τις πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα συμφέροντα με «όπλο» τις οικονομικές δυσκολίες ενώ ανέφερε ότι ούτε η ΑΟΖ ανακηρύσσεται ενώ και το Καστελόριζο πλέον κινδυνεύει. Τέλος ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η αναφορά του στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου για τις οποίες είπε ότι «ο λαός μούτζωσε το κράτος γιατί αρνείται να εκχωρήσει δικαιώματα σ’ αυτούς που θα έπρεπε να τον υπηρετούν».

Προβληματίζει ο έρανος

Εν τω μεταξύ και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εκφράζει ανησυχία για τον φετινό έρανο αγάπης που θα γίνει τον Δεκέμβριο. Στο μήνυμά του αναφέρει ότι προβληματίστηκε αν θα έπρεπε η Εκκλησία σε αυτή τη συγκυρία να χτυπήσει τις πόρτες των ανθρώπων ζητώντας χρήματα. Τελικά όμως (όπως επισημαίνει) παρά τα προβλήματα το τεράστιο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας πρέπει να συνεχιστεί, καθώς οι ανάγκες μεγαλώνουν. Ετσι ο έρανος θα γίνει κανονικά. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι η εγκύκλιος που συνοδεύει το κείμενο και απευθύνεται μόνο στους ιερείς αναφέρει ότι καλό είναι οι ενορίες να κρίνουν αν θα πρέπει να πάνε πόρτα πόρτα να ζητήσουν ενίσχυση, ή αν πρέπει να αναζητήσουν άλλους τρόπους, δείγμα του προβληματισμού που υπάρχει, για πιθανές αντιδράσεις στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

του Δημήτρη Ριζούλη
Εφημερίδα Δημοκρατία

Η ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ, ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ

Μας χρειάζεται μια επιστροφή στην προσευχή, στην προσευχή της καρδίας,όχι στην απαρρίθμιση των προσευχών ,στην απαγγελία λέξεων και φράσεων προς προσωπικής χρειάς και διαλέκτου,υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος μιλώντας  στην Ιερατική σύναξη της μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως στις 14  Νοεμβρίου.
Μας χρειάζεται ενίσχυση της πίστη μας,η πίστη μας είναι νοθευμένη,δεν είναι μία ζώσα πίστη, μία εμπιστοσύνη  ότι κυρίαρχος της ιστορίας   είναι ο Χριστός.Πρέπει να ζητήσουμε την παρουσία του θεού στη ζωή μας, είπε ο επίσκοπος.

Δείτε το βίντεο:

http://agioritikovima.gr