Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Δήμος ΛαυρεωτικήςΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η επιστολή του Αντιδημάρχου Λαυρεωτικής Νίκου Βλαχογιάννη στον Δήμαρχο Κώστα Λεβαντή τον Μάρτιο του 2011

Η επιστολή του πρώην Αντιδήμαρχου Λαυρεωτικής Νίκου Βλαχογιάννη στον Δήμαρχο Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή, κοινοποιούμενη προς τους υπόλοιπους Αντιδημάρχους, στην πρόεδρο του Δημοτικού συμβουλίου και την Εκτελεστική Επιτροπή, τον Μάρτιο του 2011.

ΑΝΑΦΟΡΑ

ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ-ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
ΔΗΜΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΠΡΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΚΟΙΝ  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Λαύριο 25/03/2011

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Η παρούσα επιστολή έχει στόχο και σκοπό να σας παρουσιάσει την προσωπική μου θέση για την πορεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής και προσπαθεί να εξηγήσει το γιατί αυτή η πορεία με έχει φέρει στα πρόθυρα της παραίτησης από το αξίωμα του Αντιδημάρχου.

Έχουν περάσει μόνο 3 μήνες από την ανάληψη καθηκόντων μας στο τιμόνι της Δημοτικής Αρχής του νέου Καλλικρατικού Δήμου της Λαυρεωτικής.
Το χρονικό διάστημα μπορεί σε πολλούς να φαίνεται πολύ μικρό για να βγάλει  συμπεράσματα και μάλιστα τέτοια που να οδηγεί ένα πολίτη μετά από 25 χρόνια στα κοινά δρώμενα της πόλης μας, σε παραίτηση από θέση ευθύνης, όπως αυτή του Αντιδημάρχου.
Προσωπικά θεωρώ αρκετά μεγάλο το χρονικό διάστημα για να καταλήξω σε ασφαλή συμπεράσματα εάν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τη λειτουργία της Δημοτικής μας παράταξης 6 μήνες τώρα δηλ. από την στιγμή που τελείωσαν οι Δημοτικές εκλογές.
Επιπλέον ο χρόνος φαντάζει μεγάλος μπροστά στα τεράστια προβλήματα  που υπάρχουν, αλλά και στις αυξημένες ανάγκες των συνδημοτών μας.

Την επιστολή αυτή την ξεκινώ από μια κραυγαλέα διαπίστωση που καθημερινά τη συναντώ στην επαφή μου με τους πολίτες της Λαυρεωτικής.
Αγαπητέ Δήμαρχε, στο είπα και τηλεφωνικά, έχουμε καταφέρει, διότι πρόκειται περί κατορθώματος, η Δημοτική παράταξη της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ στην περιοχή του Λαυρίου να έχουμε τέτοια φθορά στην συνείδηση των πολιτών, τόση όση είχαν άλλοι, σε παρελθόντα χρόνια, σε 1,5 χρόνο.
Εάν σήμερα δεν μπει ένα φρένο σ’ αυτό τον κατήφορο, τότε προβλέπω, ότι στο τέλος της θητείας μας θα πρέπει όλοι μαζί να πάμε σπίτια μας.

Η επιστολή θέλει να λειτουργήσει σαν σήμα κινδύνου που θα κινητοποιήσει όλους μας προκειμένου να διορθώσουμε την πορεία μας και να ξαναβάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση,  πριν είναι αργά.

Εάν υποθέσουμε ότι τα πράγματα είναι, όπως εγώ εκτιμώ, τότε κάτι φταίει. Δεν είναι όλα μέλι-γάλα. Θα  προσπαθήσω να καταθέσω την δική μου εκδοχή,  τι ακριβώς συμβαίνει. Μετά από αυτό εσείς θα βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα και αποφάσεις.

Σήμερα, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες λειτουργίας του Δήμου, με λύπη μου διαπιστώνω ότι δεν είμαι χρήσιμος.. Επαναλαμβάνω δεν διεκδικώ τίποτε το προσωπικό, τίποτε το υλικό παρά μόνο την χρησιμότητά μου στην ευθύνη που μου έχετε εμπιστευθεί.

Για να οδηγηθούμε σε αυτή την τεράστια φθορά στο πάλαι ποτέ Δήμο Λαυρίου έχουν αξία τα ακόλουθα δεδομένα

1) Η σημερινή οικονομική και πολιτική συγκυρία. Δίπλα του ο πολίτης του Λαυρίου βλέπει να καταρρέουν τα πάντα. Το μόνο που του έχει απομείνει να ελπίζει είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από αυτή προσδοκά. Συνεπώς αμφιταλαντεύσεις ή και λάθη τον απογοητεύουν πολύ περισσότερο απ’ ότι παλαιότερα και τον καθιστούν με πιο πολύ κριτική διάθεση. Δεν συγχωρεί τίποτα και σε κανένα. Καθημερινά κρίνει πρόσωπα, καταστάσεις,  συμπεριφορές. Δεν υπάρχει πλέον περίοδος ανοχής.

2) Το μεγάλο θέμα των σκουπιδιών. Αυτό μέχρι τώρα το εισπράττουμε με ισοζύγιο ουδέτερο στην Κοινωνία του Λαυρίου αφού από την μία πλευρά υπάρχει η θετική αντίληψη για την ηρωική αυταπάρνηση και διεκδίκηση των πολιτών της Κερατέας και ταυτόχρονα η αρνητική αντίληψη για οικονομικές συνέπειες της Τοπικής Κοινωνίας από τα μπλόκα (πρόσφατη η επιστολή των 80 εμπορο-επαγγελματιών της πόλης).
Επίσης εισπράττουν αρνητικά οι πολίτες του Λαυρίου την δικαιολογημένη απουσία του Δημάρχου από το Δημαρχιακό Μέγαρο, λόγω του προβλήματος, που αναβαθμίζει στα μάτια τους την θέση των Αντιδημάρχων.
Όμως η παρουσία, η λειτουργία, η θέση των Αντιδημάρχων υπολείπεται σημαντικά στον ρόλο που απαιτεί η Κοινωνία αφού είναι κοινό μυστικό σε όλους ότι η μεταξύ τους σχέση δεν είναι η καλύτερη. Η κακή αυτή σχέση διαμορφώνει, κατά ένα μέρος, την φθορά της παράταξης και οφείλεται :
α) στο βαθμό  συνειδητοποίησης  του ρόλου του Αντιδημάρχου
β) στην έλλειψη επικοινωνίας και επαφής, λόγω διαφορετικών χαρακτήρων και προσωπικοτήτων
γ) στη ουσιαστική έλλειψη επικοινωνίας Αντιδημάρχων και Δήμαρχου
δ) στη ηθελημένη ή αθέλητη παρέμβαση τρίτων που εμβαθύνουν το αρχικό πρόβλημα
ε) στις παραταξιακές αδυναμίες που είναι το κυρίαρχο πρόβλημα και εάν η παράταξη λειτουργούσε σωστά θα είχαν διορθωθεί πολλά πράγματα.

3) Το μικρό εκλογικό ποσοστό (11,5%) που έλαβε στις εκλογές ο Δημοτικός μας συνδυασμός στην περιοχή του Λαυρίου, καθώς και το υψηλό ποσοστό της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ.  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι πολίτες του Λαυρίου να είναι επιφυλακτικοί, δύσπιστοι και να θέλουν γρήγορα και σαφή δείγματα γραφής από την νέα παράταξη που ανέλαβε την ευθύνη της πόλης.
Τι ακριβώς θέλουν?  Καθαρότητα, σαφήνεια. διαφάνεια, δημοκρατικές διαδικασίες, σωστό προγραμματισμό. Τα έχουμε αυτά? Κατά την γνώμη μου πολλά από αυτά τα διαθέτουμε. Δεν έχουμε σίγουρα σαφήνεια, αφού πράττουμε  αντιφατικά, θολώνουμε μόνοι μας το τοπίο και προκαλούμε σύγχυση.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν λυθεί εάν λειτουργούσε σαν μηχανισμός η παράταξη μας.

Αξιότιμε φίλε Δήμαρχε

Από τα ανωτέρω συνάγεται σαφώς το συμπέρασμα ότι πάρα πολλά πράγματα, κακώς κείμενα, θα μπορούσαν να βελτιωθούν και να αποδώσουν καλύτερη εικόνα, τόσο στον καθένα μας, όσο και συνολικά, εάν στοιχειωδώς λειτουργούσε η Δημοτική ομάδα και δευτερευόντως η παράταξη.

Όμως η δυσλειτουργία,  και αδυναμία επικοινωνίας ανάμεσα στη Δημοτική Αρχή, αλλά και  μεταξύ Δημοτικής Αρχής και παράταξης είναι ένα δικό μου  θεωρητικό κατασκεύασμα ή είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα?

Αρχικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι στο σύνολό της δεν υπάρχει πλέον παράταξη. Οι μη εκλεγμένοι δεν έχουν καμία επαφή, οργανωτικά, με την Δημοτική Αρχή. Οποιαδήποτε επαφή υπάρχει είναι σε προσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο πιθανής προσωπικής εξυπηρέτησης, διευκόλυνσης  κ.λ.π
Δεν έχει μέχρι σήμερα κινηθεί οργανωτικά καμιά διαδικασία επικοινωνίας και ενημέρωσης. Τους έχουμε πεταμένους στην γωνιά και πιθανώς να τους ξαναθυμηθούμε στην επόμενη εκλογική διαδικασία.
Εάν ερχόμαστε σε επαφή μαζί τους μόνο με τη διαδικασία των προσωπικών επαφών (που μπορεί να είναι ωφέλιμο) τότε το μοντέλο που προωθούμε, έστω και άθελα μας, είναι παντελώς λάθος.
Είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο. Είναι το μοντέλο που δημιουργεί φέουδα και απολυτοκρατία. Είναι ένα μοντέλο που το εφάρμοσε ο κ. Λουκάς  και που το πολέμησα και θα το πολεμώ μέχρις εσχάτων. Ο λόγος είναι ότι δεν λύνει κανένα πρόβλημα και αναπαράγει το κεντρικό μοντέλο διοίκησης το οποίο πνέει σήμερα τα ολοίσθια.
Αυτό το μοντέλο προσπαθεί να  αλλάξει ο νόμος του «κΚαλλικράτη» και θεσπίζει όργανα δημοκρατικότερης διοίκησης και συμμετοχής. Ας τα λειτουργήσουμε ουσιαστικά

Τα προβλήματα δυσλειτουργίας σαν νέα Δημοτική Αρχή διαφάνηκαν να υπάρχουν στο πρώτο χρονικό διάστημα δηλ από το τέλος των εκλογών μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων. Τα ίδια προβλήματα εντάθηκαν, διογκώθηκαν και επαναλήφθηκαν από την ανάληψη των καθηκόντων μέχρι σήμερα.

Στο πρώτο χρονικό διάστημα, από το τέλος των εκλογών μέχρι την Πρωτοχρονιά, δεν συνεδρίασε ποτέ η παράταξη ή ομάδα εκλεγμένων προκειμένου να εκτιμήσει, πολιτικά, τι παραλαμβάνει.
Στην περίοδο αυτή κυριάρχησε  η διαδικασία καθορισμού των 5 Αντιδημάρχων. Αυτή τελικά έγινε πολύ αργά μόλις μια μέρα πριν την καταληκτική ημερομηνία, την πρωτοχρονιά.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν παντελώς λάθος αφού ο τρόπος που ακολουθήθηκε πρόσβαλε κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ταυτόχρονα έδειχνε προς κάθε κατεύθυνση τους όρους παιχνιδιού εξουσίας. Το απόλυτο Δημαρχο-κεντρικό μοντέλο.
Αυτό μια ζωή πολέμησα, με αυτό αντιπαρατέθηκα, με αυτό συγκρούστηκα και θα συνεχίζω να συγκρούομαι. Προεκλογικά, στο Μηχανουργείο, είπα ότι διεκδικώ να υπηρετήσω ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, δημοκρατικό, συλλογικό. Εκεί συμφώνησαν όλοι. Εκεί το επανέλαβαν όλοι.
Γνωρίζω πολύ καλά ότι η διαδικασία ορισμού Αντιδημάρχων είναι αποκλειστικό προνόμιο του Δημάρχου. Πιστεύω όμως ότι επιλέγει συνεργάτες και όχι υποτελείς. Προσωπικά την επιλογή  μου ανακοινώθηκε σε τυχαία συνάντησή μας σε καφετέρια του Λαυρίου και η συζήτησή μας είχε διάρκεια, παρουσία του κ Σοφρώνη, περίπου 5 λεπτά.

Φίλε Δήμαρχε
Θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή δεν ήταν στις προθέσεις σου. Εάν το πίστευα να είσαι σίγουρος ότι θα το ανέφερα και επιπλέον δεν θα αναλάμβανα τίποτα. Δεν ψοφάω για εξουσία, ούτε γεννήθηκα με αυτήν. Όμως αυτό δεν σημαίνει, ότι θα ευνουχίσω την σκέψη μου.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα (τέλος εκλογών – πρωτοχρονιάς)  και ενώ η παράταξη δεν συνεδριάζει ένα πρόσωπο μπαινο-βγαίνει στην Δημαρχία. Ο κ. Μαργαρίτης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι το πρόσωπο που θα πρέπει να είναι το αρμόδιο για την διαδικασία παραλαβής και παράδοσης του Δήμου Λαυρίου. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα.
Οφείλω σήμερα να σου ομολογήσω ότι είχα και έχω πρόβλημα με την διαδικασία επιλογής του κ. Μαργαρίτη αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο Γιάννης να πίνει και ο Γιάννης να κερνά…..
Θυμίζω ότι ο κ. Μαργαρίτης ήταν στέλεχος της παράταξης του κ. Λουκά και μετείχε μέχρι πρόσφατα στο Δ.Σ της ΔΕΥΑΤΗΛ. Είναι απορίας άξιο πως στέλεχος του κ. Λουκά εντέλλεται να παραλάβει από αυτόν. Αυτή δεν ήταν δική μου μόνο απορία, αλλά και συμπολιτών που πίστευαν και πιστεύουν ότι η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου προσώπου σηματοδοτεί διαδικασία συγκάλυψης των σίγουρων ατασθαλιών του κ. Λουκά.
Επίσης κανείς δεν γνώριζε την πρόσληψη του, τον τρόπο και το ποσό που μέχρι σήμερα αμείβεται καθώς και την διάρκεια της όποιας πρόσληψής του.

Σε ερώτησή μου στον κ. Σοφρώνη  η απάντηση που τότε μου δόθηκε ήταν ότι είναι μόνο για την περίοδο παραλαβής και παράδοσης και διάρκειας περίπου 3 μηνών.
Μάλιστα υπήρχε διαμάχη για το θέμα αυτό με τον κ. Σοφρώνη και τότε δήλωσα ότι δεν θα δεχθώ την Αντιδημαρχία. Η απάντηση του ανωτέρω ήταν σαφέστατη «είναι πρόβλημά σου». Ευθεία και τσεκουράτη απάντηση σε ένα μελλοντικό υποτίθεται συνεργάτη. Νέα ήθη και πρακτικές που σηματοδοτούν πράγματα.
Σήμερα οφείλω να ομολογήσω ότι επέλεξα λάθος διαδικασία και λάθος πρόσωπο να απευθυνθώ.  Όμως ποτέ δεν είναι αργά.
Η δικαιολογία μου για την ανάληψη Αντιδημαρχίας ήταν  ότι θεώρησα την τότε απάντηση σαν  « ευχή» του κ. Σοφρώνη και αυτό με πείσμωσε. Όμως καλύτερα έστω και αργά να μπαίνουν όλα στο τραπέζι παρά να αφήνουμε πράγματα….
Επιπλέον δεν μπορεί κανένας Μαργαρίτης να συντάσσει τα έγγραφα για τις δικές μου αρμοδιότητες. Θεωρώ έργο του ιδίου να είμαι καθ’ ύλη αρμόδιος  για τη Λαυρεωτική και Αντιδήμαρχος  Αγ. Κωνσταντίνου. Το θεωρώ προσβολή στο πρόσωπό μου και στους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν. Δεν μπορεί να εκλέγομαι πρώτος σε ψήφους στο Λαύριο και να εξωθούμαι στην Καμάριζα.
Αυτό τότε ειπώθηκε ότι θα είναι επικουρικό γιατί έπρεπε να καλυφθεί με το αξίωμα η περιοχή. Σας είπα τότε ότι δεν το  επιθυμώ. Τον ρόλο αυτό θα τον παίξω ατύπως, ενώ τον ουσιαστικό ρόλο θα τον παίξει ο κ. Σαλίβερος.
Όμως καθημερινά διαπιστώνω ότι υπάρχει σκόπιμος εξοστρακισμός μου και υποβάθμιση μου στην Κοινότητα. Το διατυπώνω έτσι διότι έτσι ειπώθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο του Λαυρίου από τον κ. Μπαφίλια.
Εάν όμως αυτό ισχύει θα πρέπει να μου το πείτε. Άλλωστε 18/03/2011 υπογράψατε, κατόπιν γνωματεύσεως του κ. Μαργαρίτη, ότι είμαι αποκλειστικά αρμόδιος ΤΑΠ για την Κοινότητα Αγ Κων/νου .
Ξέρω ότι αυτά είναι αστεία πράγματα ακόμη και να τα αναφέρω. Θεωρώ όμως ότι πίσω από αυτό υπάρχει οργανωμένο σχέδιο βαθμιαίας υποβάθμισης του ρόλου μου και της προσωπικότητας μου.
Άλλωστε, εάν μπερδεύονται οι αρμοδιότητες, εάν καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις  και στους ρόλους των Αντιδημάρχων κάποιοι, όπως ο κ. Μαργαρίτης και άλλοι,  μπορούν στη θολούρα που δημιουργείται να παίξουν άνετα τον ρόλο που εκείνοι επιφυλάσσουν για τον εαυτό τους.
Εάν αυτό συνδυαστεί και με πολιτική ανωριμότητα τότε το μείγμα είναι έτοιμο, ανά πάσα στιγμή, για έκρηξη ( π.χ πως πρέπει και με ποια σειρά να διανεμηθούν οι λαγάνες της Καθαράς Δευτέρας κ.λ.π)
Καθαρά λόγια, καθαρές κουβέντες, καθαροί ρόλοι.

Η καθυστέρηση ανακοίνωσης και ορισμού των Αντιδημάρχων την παραμονή Πρωτοχρονιάς είχε επιπλέον σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για την παραλαβή του Δήμου από πολιτικά πρόσωπα.
Σαν παράδειγμα αναφέρω, ότι προσωπικά εγώ ουδέποτε παρέλαβα από τον αντίστοιχο αρμόδιο Αντιδήμαρχο, αφού μετά την πρωτοχρονιά όλοι οι αρμόδιοι στον Δήμο είχαν εξαφανιστεί και δεν υπήρχε ούτε στυλό για να γράψουμε.
Το ίδιο ακριβώς ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο κ Στάμου, κατά την συζήτηση του θέματος των φοινικόδενδρων, όταν ο αντίστοιχος Αντιδήμαρχος κ. Συρίγος τον ενημέρωσε ατελώς και μόνο για μισή ώρα με αποτέλεσμα να ξεκινήσουμε από την αρχή, χωρίς κανένα φάκελο,  την περιπέτεια και τον θάνατο πολλών μέχρι σήμερα φοινικοδένδρων.
Στην καθυστέρηση τοποθέτησης Αντιδημάρχων ωφελείται και μέρος των προβλημάτων που σήμερα συναντάμε κατά την άσκηση των καθηκόντων μας, αφού σε κανένα θέμα και πουθενά δεν υπάρχει οργανωμένος φάκελος από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ αυτό θα μπορούσε να είχε απαιτηθεί.

Η λογική και ο τρόπος λειτουργίας που ακολουθήθηκε μετά την ανάληψη της ευθύνης Διοίκησης του Δήμου μετά την Πρωτοχρονιά ήταν στα ίδια μέτρα και σταθμά με την προηγούμενη περίοδο.

Η Δημοτική παράταξη, εκλεγμένων, δεν συνεδρίασε παρά μόνο για τη λειτουργία των προ-συμβουλίων. Στην περίπτωση αυτή ο χρόνος και η θεματολογία ήταν συγκεκριμένη και δεν επέτρεπε συζήτηση και προβληματισμό θεμάτων πέραν εκείνων των Δημοτικών Συμβουλίων.
Με προσωπική πρωτοβουλία καθορίστηκε ανά 15μερο συνεδρίαση οργάνου εκλεγμένων και μη  του ψηφοδελτίου του Λαυρίου. Οι λιγοστές συνεδριάσεις που έγιναν ήταν αντιπαραγωγικές και χωρίς κατεύθυνση, αφού δεν είχε τεθεί από πουθενά κάποιο σχέδιο δράσης, αλλά ανιχνεύαμε ο καθένας τον προβληματισμό του και την αγωνία του. Λειτούργησε και λειτουργεί  περισσότερο σαν θεσμός απολογισμού των Αντιδημάρχων.
Το γεγονός αυτό δεν ακυρώνει την σπουδαιότητα της τοπικής μάζωξης. Οφείλω να σημειώσω ότι υπήρξε αντίστοιχος προβληματισμός από πολλούς εκλεγμένους και μη της Κερατέας γιατί δεν πραγματοποιείται και εκεί κάτι αντίστοιχο, εκφράζοντας, κατά την γνώμη μου, την αγωνία ότι μέσα στην παράταξη δεν υπάρχει πεδίο προβληματισμού αλλά και ενημέρωσης.

Η ίδια μεθοδολογία και η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε και στην εκλογή από το Δημοτικό Συμβούλιο των Προεδρείων των Νομικών Προσώπων, αν και εδώ υπάρχει η σχετική δικαιολογία, ότι δεν βοήθησαν οι διαδικασίες και τα χρονικά του Καλλικρατικού  Νόμου.

Επειδή το θέμα των Προεδρείων διαφέρει ριζικά από τον ορισμό των Αντιδημάρχων, αφού το τελευταίο είναι αποκλειστική αρμοδιότητα Δημάρχου, το θέμα δεν απασχόλησε κανένα θεσμοθετημένο Δημοτικό όργανο και κύρια της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Όμως πάλι τηρήθηκε, με ιερή ευλάβεια το συνηθισμένο χρονοδιάγραμμα δηλ.  η ανακοίνωση των ονομάτων έγινε στο προσυμβούλιο,  μια μέρα πριν την ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζει κανείς τίποτα, να υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ονοματολογίας και μια συνεχής ενδοσκόπηση με αποτέλεσμα αυτό να γίνεται αντιληπτό από τον καθένα.
Πάλι τα ίδια πηγαδάκια γύρω από συγκεκριμένα άτομα, ή ίδια διαδικασία, όπως ακριβώς έγινε με τον ορισμό  Αντιδημάρχων.

Έγραψα μια επιστολή με ημερομηνία 14/02/2011 που περιέγραφα την κατάσταση και την οποία σκόπευα να σας την επιδώσω. Σε προφορική συζήτηση που είχα μαζί σου μου ανέφερες ότι δεν είναι σωστό να επικοινωνούμε με επιστολές. Την έσκισα.

Πρέπει να γίνει σαφές ότι κρίσιμες αποφάσεις όπως ο ορισμός Προεδρείων των Νομικών Προσώπων, ιδιαίτερα όταν αυτή περνά μέσα από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  πρέπει  να εκπορεύεται από συντεταγμένα όργανα του Δήμου, όπως η Εκτελεστική Επιτροπή. Σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν περνά μόνο από συγκεκριμένη ομάδα πρόσωπων και δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο του Δημάρχου, όπως ο ορισμός Αντιδημάρχων.
Η Εκτελεστική επιτροπή είναι αυτή που πρέπει να παίξει τον θεσμοθετημένο ρόλο της και πρέπει ουσιαστικά να λειτουργήσει εάν θέλουμε να υπηρετήσουμε ένα άλλο μοντέλο διοίκησης, στα πλαίσια άλλωστε που ορίζει ο Καλλικράτης.

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε

Το θέμα όπως το τοποθετώ δεν έχει στόχο να μειώσω ή για να υποβαθμίσω την σπουδαιότητα του ρόλου που έχει το αξίωμα του Δημάρχου, αφού άλλωστε ο Δήμαρχος ορίζει τους Αντιδημάρχους. Δεν πρέπει, λόγω αυτού του γεγονότος, να διεκδικούν διακοσμητικό ρόλο.
Αυτό υποβαθμίζει τους ίδιους, αλλά και αυτόν που τους επέλεξε.
Οι Αντιδήμαρχοι ορίζονται για να έχουν ρόλο, άποψη, κατανόηση καταστάσεων, εμπιστοσύνης, διάθεση καλής συνεργασίας
Άλλωστε είναι αυτό το πνεύμα του Καλλικρατικού Νόμου  και επιπλέον προσωπικά για μένα, επαναλαμβάνω, ήταν ο κύριος λόγος που μετείχα στο ψηφοδέλτιο της ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ. Να γκρεμίσω τον απόλυτο συγκεντρωτισμό  και τη φεουδαρχία που κτίστηκε τις προηγούμενες τετραετίες  και κύρια επί Δημαρχίας Λουκά.
Στόχος μου και σκοπός μου μέσα από την συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο ήταν να περάσουμε και να υπηρετήσουμε σε ένα διαφορετικό μοντέλο.
Προσωπικά πιστεύω σε εσάς, στην ηθική σας και στην ακεραιότητα σας και ότι θέλετε μαζί να διεκδικήσουμε ένα τέτοιο στόχο.
Όμως στην υλοποίηση τέτοιου στόχου δεν μπορεί να υπάρξουν ταλαντεύσεις, φιλίες, κουμπαριές και ένα σωρό άλλα που πολλές φορές συναισθηματικά μας εγκλωβίζουν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή δεν πρέπει να παίξει, στα πλαίσια της σημερινής συγκυρίας, ένα άλλο διακοσμητικό θεσμό. Πρέπει να παίξει τον ρόλο του ηγέτη, της δημιουργικής εκείνης ομάδας που συνθέτει, βάζει στόχους, τους υλοποιεί και στο τέλος κάνει και απολογισμό επίτευξης των στόχων που έθεσε.

Για να γίνω πιο κατανοητός θα αναφέρω  και πάλι παράδειγμα

Μέχρι σήμερα οι πρωτοβουλίες, τις οποίες ανέλαβα σαν Αντιδήμαρχος περισσότερο είχαν να κάνουν με προσπάθεια εμπλοκής σε ενδιαφέροντα, τα οποία με κέντριζαν σαν ενεργό πολίτη και άνθρωπο που ασχολείται αρκετά χρόνια με τα κοινά της περιοχής παρά σαν αποτέλεσμα εφαρμογής ενός επιχειρησιακού σχεδίου.
Αυτό έπρεπε να συζητηθεί, να προγραμματισθεί, να σχεδιαστεί στην εκτελεστική επιτροπή.  Αυτό μαζί με πολλά άλλα θέματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν  μέρος ενός επιχειρησιακού σχεδίου που έχει τρίμηνο, εξάμηνο, ετήσιο ακόμη και πενταετή στόχο..

Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με τις εντάξεις στο σχέδιο πόλης,  το ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ , το λιμάνι, το Τεχνολογικό Πάρκο, τη ρύπανση, τα Ευρωπαϊκά προγράμματα  κ.λ.π
Ακόμη-ακόμη θα μπορούσε να ήταν θέμα της εκτελεστικής επιτροπής το θέμα των σκουπιδιών αφού οργανωμένα δεν έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θέση έχουν οι Σύμβουλοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις τους.
Αυτή την στιγμή έχω την άποψη ότι οι Σύμβουλοι έχουν καθήκοντα μαζί με την υποβολή εισηγήσεων να ασκούν και εκτελεστική εξουσία.

Με την ορθή λειτουργία της εκτελεστικής επιτροπής θα υπήρχαν στόχοι όπως επίσης πιστεύω ότι δεν θα υπάρχουν διενέξεις αρμοδιοτήτων μεταξύ Αντιδημάρχων
Δεν θα υπήρχε πρόβλημα στις συνεδριάσεις  Δημοτικού Συμβουλίου αφού χρέος της Εκτελεστικής Επιτροπής είναι να συντονίζει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου
Δεν θα παρατηρούνται φαινόμενα όπως
1) η εικόνα διάλυσης, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ο καθένας ψήφιζε ότι ήθελε.
2) εικόνα διάλυσης κατά την δεύτερη συνεδρίαση για την εκλογή Συμπαραστάτη του Δημότη
3) Δημόσια επίθεση στο πρόσωπό μου, από τον κ. Κατσουνάκη, γιατί συμμετείχα στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, ενώ εκτελούσα εντολές
4) Απουσία της τοξικής βόμβας του κτιρίου Κονοφάγου από τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου.
5) σχεδόν μόνιμη απουσία από το Δημοτικό κατάστημα του κ. Καρρά (υπεύθυνου προσωπικού) με αποτέλεσμα την υπολειτουργία του προσωπικού

Όλα αυτά έχουν συμβεί σε 2 μόνο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.
Όλα αυτά σκιαγραφούν μια Δημοτική παράταξη που δεν ξέρει τι ζητά και τι θέλει.
Όλα αυτά καταγράφουν μια δημόσια εικόνα χάους εξ ου και η ταχεία φθορά

Αγαπητέ Δήμαρχε

Για όλα αυτά μόνιμα υπάρχει η επίκληση ότι φταίει το μέγα πρόβλημα των σκουπιδιών.
Αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα, αλλά δεν ευθύνεται αυτό. Ίσα-ίσα που λόγω αυτού του γεγονότος έπρεπε να είμαστε οργανωμένοι καλύτερα.

Επίσης υπάρχει η επίκληση ότι βιάζομαι και ότι όλα αυτά τα οποία επικαλούμαι θα έρθουν στην πορεία, στην σειρά τους, στο χρόνο τους. Όμως θα πρέπει να δεχθείτε ότι στρατηγικά πρώτα οργανώνεται κάποιος και μετά πράττει.

Ακόμη υπάρχει η επίκληση για την χρονική στιγμή που θέτω στο τραπέζι τέτοια θέματα την στιγμή που κορυφώνεται η μάχη των σκουπιδιών και πρέπει τουλάχιστον προς τα έξω και ιδιαίτερα προς την Κυβέρνηση να υπάρχει εικόνα μιας συμπαγούς διοίκησης του Δήμου Λαυρεωτικής που δεν κλυδωνίζεται από εσωτερικά προβλήματα

Κύρια ο λόγος αυτός μπορεί να με υποχρεώνει, να με εξαναγκάζει, να μεταθέσω χρονικά στο μέλλον την οποιαδήποτε  μου απόφαση.

Σ΄ αυτή την απόφαση σημαντικό ρόλο έπαιξαν:
1)    η ειλικρινής συμπαράσταση στελεχών της παράταξης για αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας
2)    η συμπαγής και ενεργός ενθάρρυνση να συνεχίσω την ενασχόλησή μου με το Δήμο με σύσσωμη την Κοινωνία του Λαυρίου, ανεξάρτητα εάν με ψήφισε ή όχι
3)    Επίσης οφείλω να ομολογήσω την έκπληξη μου από τις βροντερές σιωπές. Ήταν και αυτές ενθάρρυνση να συνεχίσω.

Το πόσο διάστημα, από ποιο πόστο θα συνεχίσω δεν εξαρτάται από εμένα
Όλο αυτό το διάστημα θα προσπαθήσω να δημιουργήσω, να συμμετέχω, σε  όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να δω να γίνονται πράξη οράματα, προσδοκίες, αγωνίες για ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο Δήμο Λαυρεωτικής.
Σ΄ αυτό το διάστημα της απόλυτης σιωπής μου γνώρισα καλύτερα πρόσωπα και πράγματα. Έγινα σοφότερος.
Συνεχίζω να κραυγάζω, να αγωνιώ για αλλαγή μοντέλου διοίκησης
Δεν θέλω με την ανοχή μου και την συμμετοχή μου να φέρω και πάλι στο προσκήνιο μια εκ νέου Δημαρχία Λουκά.

•    Σας γνωρίζω ότι η επιστολή-αναφορά θα έρθει σε γνώση των μελών της εκτελεστικής επιτροπής και στην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού λόγω του αξιώματός  τους αποτελούν στελέχη ευθύνης της διοίκησης του Δήμου

•    Επιθυμώ να αποτελέσει το περιεχόμενο της επιστολής θέμα στην προσεχή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Αγαπητέ Δήμαρχε

Ζητώ την άμεση παρέμβασή σας για την επίλυση των προβλημάτων που ανέφερα.
Εύχομαι ο Θεός να φωτίσει όλους μας.

Με τιμή
Βλαχογιάννης Νίκος

Μια σκέψη για το “ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η επιστολή του Αντιδημάρχου Λαυρεωτικής Νίκου Βλαχογιάννη στον Δήμαρχο Κώστα Λεβαντή τον Μάρτιο του 2011

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.