Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Βρε, βρέ! Υπάρχει διαφθορά στη Γερμανία;

250 δις ευρώ κοστίζει η Γερμανική διαφθορά! Αδιανόητο! Ασύλληπτο! Πρωτάκουστο! Τι πράγματα είναι αυτά; Οι θεματοφύλακες της προτεσταντικής ηθικής, είναι …διεφθαρμένοι;

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οικονομολόγου Φρίντριχ  Σνάϊντερ του Πανεπιστημίου του Leeds, η Γερμανία βρίσκεται μεν στην 14η θέση των λιγότερων διεφθαρμένων χωρών του κόσμου, αλλά η διαφθορά αναμένεται να κοστίσει φέτος στη γερμανική οικονομία 250 δισεκατομμύρια ευρώ!!!

Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς ο Γερμανός καθηγητής προτείνει μέτρα, περίπου σαν και αυτά που εισηγείται στην Ελλάδα η τρόϊκα!

Δηλαδή:

– να επιταχυνθούν οι δικαστικές διαδικασίες–ώστε όλοι να καταλάβουν ότι η διαφθορά έχει συνέπειες

– να επιβάλλονται ποινές φυλάκισης αντί για πρόστιμα, επειδή κάτι τέτοιο μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά.

– οι εταιρείες που εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς θα πρέπει να αποκλείονται από τους δημόσιους μειοδοτικούς διαγωνισμούς για χρονικό διάστημα έως και πέντε ετών.”

Εδώ ανακύπτει και ένα άλλο θέμα: δηλαδή και στη Γερμανία η δικαιοσύνη, λειτουργεί περίπου όπως η Ελληνική;

Ε, ρε Ραϊχενμπάχ που τους χρειάζεται!

Όμως, στη Γερμανία, εκτός από τη διαφθορά, υπάρχει και ….παραοικονομία! Ναι, καλά το διαβάσατε! Οι οργανωμένοι και πειθαρχημένοι Γερμανοί, ασκούνται και στην …παραοικονομία. Και εγώ που νόμιζα πως αυτός είναι γνώρισμα μόνο των PIGS!

Βέβαια, η Μέρκελ σημειώνει πρόοδο, αφού η παραοικονομία, για πρώτη φορά από το 1995, έπεσε το 2010 κάτω από το 14% του ΑΕΠ.

Ο καθηγητής Σνάιντερ υπολογίζει ότι για το 2011 η παραοικονομία εκπροσωπούσε το 13,54% του ΑΕΠ (344,3 δισ. ευρώ) και ότι φέτος θα πέσει λίγο ακόμη, στο 13,34% (342,4 δισ. ευρώ)!

Στη Γερμανία, όμως, της Μέρκελ, του Ρέσλελ, του Σόϊμπλε και της Bild, καταγράφεται και κάτι άλλο κακό και απαράδεκτο: Μαύρη εργασία!

Το ….παρήγορο είναι οτι και στον τομέα αυτό σημειώνεται …πρόοδος:

Η μαύρη εργασία έχει  περιοριστεί ελαφρά, από 7,9 εκατομμύρια εργαζόμενους το 2010 στα 7,8 εκατομμύρια το 2011 και αναμένεται να φτάσει τα 7,7 εκατομμύρια το 2012.

Εδώ ισχύει το δάσκαλε που δίδασκες…

antinews.gr

Σε ιστορικά ύψη το δημόσιο χρέος της Γερμανίας

Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας, μίας χώρας που επιτακτικά αξιώνει περισσότερα μέτρα λιτότητας στην Ευρωζώνη, αυξήθηκε το περασμένο έτος στο ιστορικό ύψος των 2,09 τρισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 32 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Bundesbank.

Μολαταύτα, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ κατά τα τέλη του έτους μειώθηκε στο 81,2%, τόνισε η κεντρική τράπεζα της χώρας, αποδίδοντας την πτώση αυτή κατά 1,8% στην απότομη άνοδο του ονομαστικού ΑΕΠ, που ανέτρεψε την ελαφρά άνοδο του χρέους.

Εντούτοις, η αναλογία χρέους εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τα επιτρεπτά όρια του 60% που επιτάσσουν οι κανονισμοί σταθερότητας της ΕΕ. Σημειωτέον, πως η ίδια η Γερμανία είχε πρωτοστατήσει στην κύρωση από απαξάπαντα τα μέλη της Ευρωζώνης ενός ανώτατου ορίου στα επίπεδα του κρατικού δανεισμού τους.

http://www.real.gr