Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πόσο στοιχίζει η λαθρομετανάστευση στην Ελλάδα;

7 δισ. ευρώ μας κοστίζει η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των λαθρομεταναστών. (Βάσει στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα ο πρώην Υπουργός Υγείας Α.Λοβέρδος τον Φεβρουάριο του 2011) – Στην πραγματικότητα ουδείς γνωρίζει το ακριβές ποσό που υπολογίζεται από 1 δις έως και 10 δις.

– 12 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι είναι το συνάλλαγμα που διαρρέει από την Ελλάδα προς τις χώρες καταγωγής των μεταναστών. (Στοιχεία από Τράπεζα της Ελλάδας)- Τουλάχιστον γιατί δεν μπορούν να εξακριβωθούν οι διαρροές του μαύρου χρήματος και αυτών που στέλνονται μέσω του συστήματος “Χαβάλα”. Σε αδρές γραμμές έχουν φύγει πάνω από 300 Δις. τα τελευταία 15 έτη.
– 9 δισ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται ότι είναι το ύψος των διαφυγόντων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών από το παραεμπόριο το οποίο ασκείται σχεδόν αποκλειστικά από μετανάστες παράνομους και μη. (Στοιχεία από Υπουργείο Ανάπτυξης).

Έτσι μόνο το άμεσο οικονομικό κόστος της υπόθεσης λαθρομετανάστευση ανέρχεται ετησίως στο αστρονομικό ποσό των 28 δις ευρώ (τουλάχιστον 13% του ΑΕΠ !!!!!). Το έμμεσο οικονομικό κόστος (πχ. αυξημένες ανάγκες φύλαξης των συνόρων) δεν μπορεί να υπολογιστεί.

Την ίδια στιγμή βάσει στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το 2012 υπολογίζεται στα 24,5 δις ευρώ.
Προσοχή μιλάμε για το συνολικό έλλειμμα συμπεριλαμβανομένων τόκων και χρεολυσίων και όχι για το πρωτογενές έλλειμμα.

Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η συντριπτική πλειονότητα των λαθρομεταναστών είναι ανειδίκευτοι, με αποτέλεσμα να αποτελματώνονται οι επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό που θα αποδίδει προστιθέμενη αξία γιατί ουδείς νόμιμος επιχειρηματίας δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους έτερους που ρίχνουν σε τόσο χαμηλές τιμές την ωριαία μονάδα μέσω της χρησιμοποίησης μαζικού αριθμού πάμφθηνων εργατικών χεριών. Την ίδια στιγμή οι λαθρομετανάστες συμπιέζουν πολύ προς τα κάτω την ανειδίκευτη εργασία πλήττοντας εξαρχής τους ήδη νόμιμους μετανάστες (από Αλβανία, κτλ). Αποσυντίθεται η αγορά εργασίας και εν τέλει μειώνονται οι μισθοί όλων των μισθωτών σχεδόν του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται σε βιοτεχνίες, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, τουρισμό κτλ. Υπάρχει δηλαδή μια “αλυσιδωτή αντίδραση” που σπρώχνει μισθούς προς τα κάτω και ώρες εργασίας προς τα πάνω.

Η λαθρομετανάστευση ουδόλως σχετίζεται με εμπόλεμες ζώνες ή κοινωνικά προβλήματα. Τη δεκαετία του ’90 η Ελλάδα δεν δέχθηκε μεταναστευτικό ρεύμα από τις εμπόλεμες ζώνες της Βοσνίας ή της Σερβίας, όπως και τώρα δεν δέχεται κύμα από τη Λιβύη ή την Συρία (εκτός και εάν οι Τούρκοι τους προωθήσουν…)

Αντιθέτως δέχεται ρεύματα από αναπτυσσόμενες περιοχές (Αλγερία, Μαρόκο) που έχουν πλουσιότατη και ακμάζουσα βιομηχανία πετρελαίου, αερίου, φωσφάτων και τουρισμού) ενώ από το Αφγανιστάν η Κυβέρνηση του Καρζάι από το 2005 συστηματικά διώχνει τους υπηκόους της για να πάνε στην Ευρώπη προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα όσοι ελέγχονται από την κυβέρνηση του.

Στην πραγματικότητα οι πόλεμοι μόνο εν μέρει συνδέονται με τα μεταναστευτικά ρεύματα διαχρονικά με κλασσικότερο παράδειγμα τον Β παγκόσμιο πόλεμο όπου δεν είχαμε Ελληνικό κύμα μετανάστευσης στη γείτονα Τουρκία, ούτε Γαλλικό στην Ισπανία, ούτε Δανέζικο στην Σουηδία κτλ. Εν συνεχεία ο πόλεμος στη Κορέα δεν προκάλεσε μετανάστευση στην Ιαπωνία, Ταιβάν κτλ και ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ τη δεκαετία του 80 δεν προκάλεσε μαζική έξοδο προς την Ευρώπη. όπως και ο πόλεμος το 2006 στο Λίβανο δεν είχε αυτά τα αποτελέσματά ούτε οι πόλεμοι του ’67-’73 σε Αίγυπτο και Ιορδανία.

Κουίζ για “γνώστες”:

– Ποιά είναι η σχέση μεταξύ Μουσουλμανικής Αδελφότητας – Κατάρ – οικογενείας Παπανδρέου και ποιός ο ενδιάμεσος κρίκος;

Ο ενδιάμεσος κρίκος είναι ο Τζορτζ Σόρος που διαχειρίζεται μεγάλο μέρος των κεφαλαίων του Κατάρ το οποίο χρηματοδοτεί την Μουσουλμανική Αδερφότητα και επί Παπανδρέου πήρε το “πάνω χέρι” για τον έλεγχο του τζαμιού στην Αθήνα (που θα κατασκευαστεί). Εξ’ού και οι περίφημες επενδύσεις του Κατάρ που τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν – ήταν περισότερο για λόγους “προπαγάνδας”. Οι σχέσεις εν τω μεταξύ του Παπανδρέου και του Σόρος είναι κάτι παραπάνω από γνωστές. Το Κατάρ έχει μεγάλες φιλοδοξίες στα Βαλκάνια γενικότερα ιδίως στη Βοσνία και τα Σκόπια. Η “τεχνογνωσία” του Σόρος απο την προηγούμενη ενασχολησή του με την περιοχή είναι χρήσιμη και σε αυτο το επίπεδο.

– Ποιά είναι η σχέση κορυφαίων Ελληνικών τραπεζών από κύκλους κεφαλαίων συνδεδεμένων με την Βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας και των κρατών του Κόλπου;

Οι τράπεζες Γιουρομπανκ, Πειραιώς, ΆΛφα έχουν μεγαλομέτοχους από αυτές τις χώρες όπως και μεγαλοκαταθετες και στενές παραδοσιακές σχέσεις με τους ιδρυτές τους.

– Υφίσταται διάδρομος ξεπλύματος μαύρου χρήματος από τη “βιομηχανία” λαθρομετανάστευσης από Αθήνα – Κωνσταντινούπολη – Καράτσι ;

ΝΑΙ. Το ΣΔΟΕ θα μπορούσε σε 24 ώρες να εξαρθώσει τα κυκλώματα που διακινούν μαύρο και ρευστό χρήμα καθημερινά μέσω ταχυπληρωμών για παράδειγμα που στο κέντρο της Αθήνας ανήκουν σε συντριπτική πλειονότητα σε Μουσουλμάνους και στέλνουν σωρηδών χρήματα από παράνομες δραστηριότητες, όπως και τουριστικά γραφεία (μίας χρήσης), “ίντερνετ καφέ” και λοιπές βιτρίνες. Λόγου χάρη σε ίντερνετ καφέ των περιοχών της Κυψέλης κάθε Παρασκευή πλήθος καταθέτει χρήμα σε διαμεσολαβητές οι οποίοι αναλαμβάνουν την αποστολή τους στο εξωτερικό με συστήματα όπως το Χαβάλα. Οι περισσότεροι μεγαλοδιαχεριστές αυτών των κυκλωμάτων διαμένουν στην Κωνσταντινούπολη και το Καράτσι είναι ο τερματικός σταθμός όχι μόνο για Πακιστανούς αλλά και για Αφγανούς και Μπαγκλαντεσιανούς.

– Ισχύει ότι οι Αμερικανικές αρχές έχουν εδώ και χρόνια ειδοποιήσει τις Ελληνικές επί του ανωτέρου;

ΝΑΙ, ακόμα και οι αρχές του Πακιστάν είχαν ειδοποιήσει.

– Αληθεύει ότι οι οργανωτές των δουλεμπορικών κυκλωμάτων δεν είναι παρά ένα ενιαίο κύκλωμα που δρα σε πολλά επίπεδα – και με πολλούς διαχειριστές- αλλά ενιαίο ως προς την ηγετική ομάδα ;

Ναι, υπάρχει και σχετική ερευνητική εργασία της Ελλην. Αστυνομίας επί του θέματος εδω και έτη.

Γράφει ο Ιωάννης Μιχαλέτος

http://kostasxan.blogspot.gr/

Αρέσει σε %d bloggers: