Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
"Δημοτική Καινοτομία"ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΦοινικόδασος

Επιστολή Δημοτικής Καινοτομίας στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής για το σοβαρό πρόβλημα με τους φοίνικες

Κύριε Δήμαρχε,

Ως επικεφαλής του συνδυασμού της Δημοτικής Καινοτομίας, με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σας μεταφέρω την αγωνία των κατοίκων του Λαυρίου και όλων όσων αγαπούν αυτήν την πόλη, την ιστορία της, τον πολιτισμό της αλλά και το περιβάλλον γενικότερα.
Μέρα με τη μέρα τα σύμβολα του Λαυρίου, οι υπεραιωνόβιοι φοίνικες, άρρηκτα συνδεδεμένοι με το παρελθόν και το παρόν αυτού του τόπου, «σβήνουν» ένας-ένας, χτυπημένοι από έναν ύπουλο, σκληρό μα σίγουρα όχι μη αντιμετωπίσιμο εχθρό, το κόκκινο σκαθάρι.
Χωρίς όμως την ανθρώπινη παρέμβαση δεν υπάρχει μέλλον γι’ αυτά τα φυτά- σύμβολα του τόπου μας.

Όταν αναλάβατε την ηγεσία της δημοτικής αρχής το Γενάρη του 2011 είχατε αρκεστεί στο να κάνετε κριτική στην παράταξή μας, που μέχρι το Δεκέμβρη του 2010 είχε τη διοίκηση του παλαιού Δήμου Λαυρεωτικής, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του εν λόγω προβλήματος που είχε αρχίσει να διαφαίνεται στην περιοχή μας εκείνη την εποχή και να σημειώνονται τα πρώτα κρούσματα.
Η αλήθεια είναι πως σαν υπεύθυνη δημοτική αρχή δράσαμε αστραπιαία, με πιο γρήγορα αντανακλαστικά από άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς και κατανοώντας το μέγεθος του προβλήματος που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μάστιγα, όπως και έγινε –από την επαφή και την εμπειρία μας με άλλους δήμους-υλοποιήσαμε προληπτικό πρόγραμμα ψεκασμών το φθινόπωρο του 2010 με αποτέλεσμα να υπάρξει ύφεση του φαινομένου.
Αυτά άλλωστε είναι γνωστά στον κόσμο και έχουν ειπωθεί στα δημοτικά συμβούλια όπου συζητήθηκε το θέμα και έχουν καταγραφεί.
Επαναληπτικός ψεκασμός θα γινόταν στις αρχές του 2011, όμως προηγήθηκαν οι δημοτικές εκλογές και τον ψεκασμό αυτόν θα έπρεπε να τον επαναλάβετε εσείς ως νέα δημοτική αρχή.
Δυστυχώς έκτοτε πολύ κουβέντα έγινε, ακούσαμε και πάλι άδικη κριτική και κακοπροαίρετα από κάποιους σχόλια, όμως αυτό που δεν είδαμε ήταν οι πράξεις και δυστυχώς ή ευτυχώς μόνον αυτές μπορούν να δώσουν λύσεις!
Το μόνο που είδαμε ή μάλλον ακούσαμε τα δύο αυτά χρόνια ήταν για μια περιβόητη μελέτη που θα εκπονείτο πριν αναλάβετε ουσιαστική δράση!

Γι’ αυτήν την περιβόητη μελέτη που ετοιμάζεται εδώ και δύο περίπου χρόνια και σύμφωνα με όσα ακούγονται έχει στοιχίσει στο Δήμο 42.000€!!!, καταναλώθηκε υπερβολικά πολύς και μάλιστα πολύτιμος χρόνος!
Δυστυχώς τα σκαθάρια δεν ενημερώθηκαν για τη μελέτη αυτή και συνεχίζουν ακάθεκτα το καταστροφικό τους έργο!
Ιδιαίτερα την εποχή αυτή, υπάρχει έξαρση του φαινομένου, αφού ο ζεστός καιρός φαίνεται ότι ωφέλησε τα σκαθάρια αλλά έβλαψε τους φοίνικες. Η καταστροφή είναι πια ορατή παντού! Σε ιδιωτικά κτήματα, στο λιμάνι, στην πλατεία, στις Εργατικές Κατοικίες, στην περιοχή της Ευτέρπης και του Κυπριανού γενικότερα και δυστυχώς μέσα στο ίδιο πια το Φοινικόδασος!

Αυτό το μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο της φύσης και σύμβολο της πόλης μας, κινδυνεύει άμεσα με ανεπανόρθωτη ζημιά ή καλύτερα με αφανισμό! Για τους γνωρίζοντες, δε θα χάσει η περιοχή μόνο μια όαση μοναδικής αισθητικής αλλά ολόκληρη η περιοχή του Κυπριανού θα υποστεί περιβαλλοντική καταστροφή και θα μετατραπεί σε βούρκο αφού τα υπεραιωνόβια αυτά δέντρα από την εποχή της φύτευσής τους στα τέλη του 19ου αιώνα, με τις ρίζες τους λειτουργούσαν και λειτουργούν ακόμη σαν ένας πρωτοποριακής σύλληψης ,απόλυτα οικολογικός, βιολογικός καθαρισμός των λυμάτων του Κυπριανού.

Σας έχουμε προτείνει επανειλημμένα σαν συνδυασμός, είτε μέσα από τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε μέσα από τις αντίστοιχες συνεδριάσεις του Τοπικού Συμβουλίου του Λαυρίου λύσεις, άλλες οικονομικότερες και άλλες περισσότερο δαπανηρές, ενώ έχουμε τονίσει πως σ’ αυτήν την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος οφείλετε να δραστηριοποιήσετε και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και να πιέσετε για χρηματοδότηση δράσεων, κάτι όμως που δεν έχει γίνει έως τώρα. Επειδή όμως κάποιες ενέργειες δεν μπορούν να αποδώσουν άμεσα κι επειδή το
πρόβλημα δεν μπορεί να περιμένει για επίλυση στο …μέλλον, οφείλει ο Δήμος να δράσει άμεσα, ΤΩΡΑ, με τις δικές του δυνάμεις.

Έπειτα λοιπόν από επαφές με κατοίκους, κυρίως του Κυπριανού, που βιώνουν πιο έντονα το πρόβλημα και ορισμένοι εξ’ αυτών με τις δικές τους έγκαιρες ενέργειες κατάφεραν να σώσουν τους φοίνικες που βρίσκονταν εντός των ιδιωτικών τους εκτάσεων καθ’ υπόδειξη ειδικών, σας προτείνουμε μια άμεση, εύκολη, δραστική και κυρίως οικονομική επέμβαση που μπορεί να διασώσει ότι έχει απομείνει, ή στη χειρότερη περίπτωση να δώσει σε όλους μας πολύτιμο χρόνο για άλλες δράσεις-ίσως και πιο δραστικές -αργότερα.

Γι΄αυτό που προτείνουμε, χρειάζεται ένα πιεστικό μηχάνημα νερού που λειτουργεί με τετράχρονο βενζινοκινητήρα (κόστος μετά από έρευνα αγοράς περί τα 500€), το οποίο θα αντλεί μέσα από ένα βαρέλι το νερό στο οποίο θα έχουν διαλυθεί τα σχετικά σκευάσματα (για ολόκληρο το Φοινικόδασος το κόστος των σκευασμάτων υπολογίζεται στα 500€ περίπου).
Στόχος θα είναι να «λουστούν» οι φοίνικες με το δραστικό μείγμα και να εξολοθρευτούν τα φονικά σκαθάρια. Έτσι λοιπόν με κόστος περίπου 1.000€ θα έχει γίνει μια πρώτη ουσιαστική και αποτελεσματική επέμβαση και δεν θα έχει χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος που είναι απαραίτητος τουλάχιστον μέχρι να έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες μελέτες που θα υποδείξουν ενδεχομένως έναν άλλο τρόπο δράσης.
Για όποιες διευκρινίσεις και λεπτομέρειες με τον εξοπλισμό και τα σκευάσματα που αναφέραμε, είμαστε στη διάθεσή σας.

(Σημείωση: Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί για το σκοπό αυτό κάποιο από τα υπάρχοντα μικρά πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 του Δήμου, όπου στην καρότσα τους φέρουν πιεστικό μηχάνημα και δεξαμενή νερού, μισού τόνου.)

Επειδή όμως έχουμε, σαν συνδυασμός που εκπροσωπεί τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Λαυρίου, τεράστια ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, αν η δημοτική αρχή δε δράσει εντός του τρέχοντος μηνός, τότε μέσα στις πρώτες ημέρες του Νοέμβρη θα είναι καθήκον και υποχρέωσή μας να αναλάβουμε οι ίδιοι δράση, καλώντας όχι μόνο τους συμβούλους και τους ψηφοφόρους της Δημοτικής Καινοτομίας, αλλά όλο το λαό της Λαυρεωτικής σε εθελοντική δράση, μετά από τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίησή τους σ’ αυτό το τεράστιας σημασίας θέμα.

Αν περιμένουμε κι άλλο άπραγοι, πολύ φοβόμαστε πως θα έχουμε …κάποια στιγμή στα χέρια μας τη μελέτη μα… όχι και τους φοίνικες για να την εφαρμόσουμε!
Και τότε δίκαια τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και οι επόμενες γενιές θα μας ψέγουν όλους μας για προκλητική αδιαφορία!

Ο πρώην Δήμαρχος Λαυρεωτικής
και επικεφαλής της Δημοτικής Καινοτομίας

Δημήτρης Λουκάς

Μια σκέψη για το “Επιστολή Δημοτικής Καινοτομίας στο Δήμαρχο Λαυρεωτικής για το σοβαρό πρόβλημα με τους φοίνικες

  • Γιατί έπρεπε να δοθούν 42.000€ για την μελέτη? Μελέτες και φάρμακα υπάρχουν, δεν θα τα ανακαλύψουν τώρα. Μεγάλη ατυχία που το Φοινικόδασος δεν βρίσκεται στην Κερατέα! Ας το σκεφτούμε και αυτό, μαζί με τόσα άλλα, στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.