Καφές, σοκολάτα, μέλι, μπύρα, σύντομα… τέλος!

Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων, η φύση θα αρχίσει πολύ σύντομα να “εκδικείται” τον άνθρωπο, καθώς οι κλιματολογικές συνθήκες πρόκειται να αφανίσουν μια και καλή από την καθημερινότητά μας τον καφέ, τη σοκολάτα, τα ζυμαρικά, το παγωτό και αρκετές ακόμα, μικρές ή μεγάλες, γαστριμαργικές απολαύσεις.

Από τις θανατηφόρες πλημμύρες που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις καλλιεργειών μέχρι την εξίσου φονική λειψυδρία, ο πλανήτης έχει ήδη αρχίσει να υποφέρει τις πρώτες σοβαρές επιπτώσεις των κλιματολογικών αλλαγών.

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, είναι απλά θέμα χρόνου πριν αρχίσουν να εξαφανίζονται σταδιακά πολλά βασικά συστατικά των καθημερινών διατροφικών συνηθειών των δυτικών μεγαλουπόλεων, ενώ, ακόμα κι αν δεν εξαφανιστούν τελείως, οι τιμές τους θα είναι τόσο υψηλές που απλές καθημερινές μας συνήθειες, όπως είναι, για παράδειγμα, ο καφές ή η σοκολάτα, θα αναδειχτούν πολύ σύντομα σε είδη… πολυτελείας!

Ας δούμε, όμως, πιο αναλυτικά ποιες είναι εκείνες οι τροφές που κινδυνεύουν άμεσα με εξαφάνιση:

ΣΟΚΟΛΑΤΑ

chclmt 21-5-2013

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Τροπικής Γεωργίας (CIAT), αν οι καλλιεργητές της Γκάνα και της Ακτής Ελεφαντοστού δεν προσαρμοστούν στην συνεχόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, τα αποθέματα κακάο, πρόκειται πολύ σύντομα να συρρικνωθούν σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς.


 ΚΑΦΕΣ

bncfbb 21-5-2013Το θέμα του απειλούμενου με εξαφάνιση καφέ, έθεσε ήδη από το περασμένο έτος ο διευθύνων σύμβουλος της γνωστής αλυσίδας καφέ “Starbucks”, ο οποίος είχε δηλώσει, ότι οι κλιματολογικές αλλαγές έχουν αρχίσει ήδη να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην αλυσίδα διάθεσης και παραγωγής του Αραβικού καφέ.


 ΙΤΑΛΙΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ

pstbbtl 21-5-2013Σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων από το Βρετανικό Μετεωρολογικό Γραφείο, η Ιταλία θα αναγκαστεί στο εγγύς μέλλον να εισάγει τα βασικά συστατικά των περίφημων ζυμαρικών της, καθώς υπολογίζεται ότι προς το τέλος του αιώνα που διανύουμε, το κλίμα στη χώρα θα έχει αλλάξει δραματικά, με αποτέλεσμα η καλλιέργεια σιτηρών να καταστεί αδύνατη.


 ΜΕΛΙ

hnbbbs 21-5-2013Είναι γεγονός, ότι ο πληθυσμός των μελισσών έχει μειωθεί παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι πιο βροχεροί χειμώνες, αλλά και οι καλοκαιρινές βροχές, δυσκολεύουν τις μέλισσες στην αναζήτηση τροφής, με αποτέλεσμα να λιμοκτονούν και να είναι επιρρεπείς σε πολλές ασθένειες – γεγονός, που θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο την παραγωγή μελιού, αλλά και τη γονιμοποίηση των καλλιεργειών.


 ΜΠΥΡΑ

brbbgrm 21-5-2013Η Γερμανία, η οποία είναι μία από σημαντικότερες χώρες στον κόσμο όσον αφορά στην παραγωγή μπύρας, αναμένεται να υποφέρει στο μέλλον από παρατεταμένη ξηρασία. Δεδομένου, ωστόσο, ότι η παραγωγή κριθαριού και λυκίσκου απαιτεί μεγάλα αποθέματα νερού, η αγορά πρόκειται να «υποφέρει», όπως λένε χαρακτηριστικά οι εμπειρογνώμονες.


 ΦΥΣΤΙΚΟΒΟΥΤΥΡΟ

btpnbb 21-5-2013Μπορεί στη χώρα μας να μην είναι ευρέως διαδεδομένο, ωστόσο, στο εξωτερικό, το φυστικοβούτυρο επάνω σε φέτες ψωμιού θεωρείται ένα ιδιαίτερα λαχταριστό σνακ. Στην αγορά υπάρχει ήδη κρίση, καθώς το καυτό καλοκαίρι του 2012 μείωσε σημαντικά την παραγωγή φυστικιών. Εάν η θερμοκρασία συνεχίσει να ανεβαίνει, οι ειδικοί θεωρούν απολύτως σίγουρο, ότι η τιμή του φυστικοβούτυρου θα εκτιναχθεί πολύ σύντομα στα ύψη.

 http://directnews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: