Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Διακοπές στο σπίτι: Πώς να παραθερίσετε… κατ’ οίκον

Δεν θα φύγεις διακοπές; Μη σκας. Δες τι μπορείς να κάνεις για να περάσεις ένα αξέχαστο καλοκαίρι… εντός!

Αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων για τους οποίους φέτος η λέξη «καλοκαίρι» δεν θα έχει συνώνυμο τη λέξη «διακοπές» -τουλάχιστον με την έννοια «φορτώνω το αμάξι, ή παίρνω τρένο, αεροπλάνο… πατίνι και φεύγω»- μη σκοτίζεσαι. Θα περάσεις ωραιότατα και στο σπίτι, όπως και πολύς ακόμη κόσμος. Δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένα λεξικά της αγγλικής γλώσσας υπάρχει πια ο όρος «staycation», που ελεύθερα μπορεί να αποδοθεί ως «διακοπές κατ” οίκον». Για να λένε λοιπόν αυτοί, κάτι ξέρουν.

Ποιος είπε όμως ότι το να κάνεις διακοπές στο σπίτι σου δεν μπορεί να έχει πλάκα; Ξεκίνα να σκέφτεσαι θετικά. Κατ” αρχήν έχεις άδεια, απλά δεν θα φύγεις… Μην το ξεχνάς. Οπότε έχεις και πολύ ελεύθερο χρόνο και λίγο άγχος. Βασικότατο. Μετά, δεν έχεις να φτιάξεις βαλίτσες, ούτε και το άγχος να προλάβεις το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Για να μην αναφέρουμε τον πανικό των στοιβαγμένων παραλιών του Αυγούστου που μόνο να σε τρελάνουν μπορούν. (Είπαμε… σκέψου θετικά) Και, βέβαια, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που μπορείς να κάνεις για να περάσεις καλά στην πόλη σου. Βάλε απλά στο νου σου ότι πάνω από όλα πρέπει να κάνεις όλα όσα δεν κάνεις όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Ή αντίστροφα… Μην κάνεις τίποτα από αυτά που κάνεις συνήθως.

Βγάλε το ρολόι σου
Βασική προϋπόθεση για να περάσεις καλά και να μην σε κυνηγά ο χρόνος, όπως κάνει όλες τις εργάσιμες μέρες έτσι κι αλλιώς.

Κοιμήσου πολύ
Διακοπές χωρίς ξεκούραση δεν υπάρχουν και αυτό ισχύει για όπου και να βρίσκεσαι. Ο ύπνος, που λογικά θα σου λείπει στην καθημερινότητά σου καλό είναι να αναπληρωθεί τις μέρες αυτές που δεν θα δουλεύεις. Και αν θέλεις να έχεις την αίσθηση του ξενοδοχείου, κάνε κάτι πολύ απλό: Στρώσε διαφορετικά σεντόνια! Όλο και κάποιο σετάκι με λουλούδια, ψάρια ή… πουλάκια θα έχεις στα συρτάρια, ή αν δεν έχεις, βρες ένα οικονομικό τώρα με τις εκπτώσεις. Θα έχει πλάκα και θα σε κάνει να ξεχαστείς.

Μη μαγειρεύεις
Τουλάχιστον όχι με το άγχος του «τι θα φάμε σήμερα» αναγκαστικά. Αν θέλεις, δοκίμασε κάτι διαφορετικό, γιατί όχι και εξωτικό, που όμως θα σε ταξιδέψει με το δικό του, γευστικό τρόπο. Αλλιώς, παρήγγειλε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό. Εντάξει… μέρα παρά μέρα -για να μην το παρακάνουμε κιόλας.

Πρωινό στο κρεβάτι
Είπαμε… Δοκίμασε ό,τι δεν κάνεις κάθε μέρα. Πρωινό στο κρεβάτι, λοιπόν… Τι και αν έχεις να πλύνεις εσύ τα πιατάκια μετά… Θα το έχεις απολαύσει χαλαρά και αυτό μετράει.

Ενημερώσου πολιτιστικά
Φρόντισε να μάθεις όλα τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη σου όλη τη διάρκεια των διακοπών σου, διάλεξε ποιες σε ενδιαφέρουν και προγραμμάτισέ τες. Σινεμαδάκι καλοκαιρινό, για παράδειγμα… Σκέφτεσαι τίποτα καλύτερο;

Γέμισε την κατάψυξη με παγάκι
Πάρε και ένα βιβλίο με συνταγές για κοκτέιλ και πειραματίσου… Κάθε μέρα

Γίνε τουρίστας στην πόλη σου
Πότε πήγες τελευταία φορά στη Ακρόπολη; Ή σε κάποιο μουσείο της πόλης -γιατί φυσικά δεν ζει όλος ο κόσμος στην Αθήνα. Μήπως ήρθε η ώρα να επισκεφτείς εκείνον τον αρχαιολογικό τόπο που βρίσκεται τόσο κοντά στην πόλη σου αλλά δεν είχες ποτέ τον χρόνο να το κάνεις; Αυτό το κομμάτι και μόνο μπορεί να είναι τόσο απολαυστικό και εκπαιδευτικό συνάμα που στη συνέχεια, δεν αποκλείεται να προσπαθήσεις να το βάλεις με κάποιον τρόπο και στο συνηθισμένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα.

Εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς
Όλο και κάπου θα πετάγεσαι για μπάνια το καλοκαίρι. Έ, αυτό τον καιρό, διάλεξε να πας κάπου που δεν έχεις ξαναπάει. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τις παραλίες. Μπορεί να αφορά και ένα μακρινό εστιατόριο ή ταβέρνα όπου ήθελες πάντα να πας, ή το πάρκο του διπλανού προαστίου, ή την πλατεία του κοντινού χωριού.

Τράβα την πρίζα της TV
Βλέπεις τηλεόραση όταν πηγαίνεις διακοπές; Σίγουρα όχι. Το ίδιο θα κάνεις, λοιπόν και σε αυτή την περίπτωση. Αν σου ακούγεται δύσκολο, βρες ένα όμορφο ριχτάρι ή οτιδήποτε άλλο σκεφτείς, και κάλυψέ την τελείως. Αν μπορείς βάλε την και πίσω από τις κουρτίνες. Το τηλεκοντρόλ θα το πιάσεις στα χέρια σου μόνο αν οργανώσεις θεματική βραδιά με άλλου «ομοιοπαθείς» φίλους και απολαύσετε μαζί μια ταινία -ή και πολλές!

Χάιδεψε τα αυτιά σου
Βρες διάφορες μουσικές και τις ώρες που θα είσαι σπίτι βάλε τις να παίζουν και να σε ταξιδεύουν. Η γκάμα τεράστια: από τους σκοπούς των Μαριάτσι μέχρι τα… νησιώτικα!

Αγόρασε βιβλία
Εκείνο το μυθιστόρημα που βλέπεις όλο τον τελευταίο καιρό στο ράφι του βιβλιοπωλείου αλλά δεν το αγοράζεις γιατί δεν έχεις χρόνο να το διαβάσεις; Έ, ήρθε η ώρα του.

Κάνε μπάνια εξωτικά
Βρες μια ωραία αφίσα από την αγαπημένη σου παραλία και κόλλησέ την στον τοίχο του μπάνιου, έτσι ώστε να την βλέπεις όταν κάνεις ντους. Κοίταξέ της και ονειρέψου ότι κάνεις βουτιές εκεί.

Φρόντισε τον εαυτό σου
Κάνε ό,τι «μποτέ» δεν έκανες όλο αυτό τον καιρό. Σκραμπ, μάσκες, μανικιούρ, πεντικιούρ, μασάζ, μπάνιο με αιθέρια έλαια… Αν μάλιστα υπάρχουν και 2-3 φίλες που βρίσκονται στην ίδια φάση, μαζευτείτε σε ένα σπίτι και κάντε το κανονικό σπα. Δεν φαντάζεσαι για τι διασκέδαση μιλάμε.

Μην κάνεις τίποτα
Τέλος, επειδή όταν μιλάμε για διακοπές μιλάμε για ξεκούραση, αν όλα αυτά σε ταράζουν μόνο και σαν σκέψη, φρόντισε να χαρίσεις και λίγο χρόνο στον εαυτό σου όπου δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα. Το έχεις ανάγκη και το έχεις κερδίσει. Χαλαράααα!

ΠΗΓΗ: parapolitika.gr