Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Die Welt: Μετά τις εκλογές, η Γερμανία θα παραδεχθεί την αλήθεια για την Ελλάδα

«Ο κάθε μυημένος στην υπόθεση, ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους, στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα .

Μπορεί το Βερολίνο να αρνείται οποιαδήποτε προοπτική για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο αυτή η πολιτική θα αλλάξει μετά τις γερμανικές εκλογές. Αυτό υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας die Welt, με αφορμή τηλεδιάσκεψη του Πολ Τόμσεν που παρουσίασε την επίσημη εκδοχή για το ελληνικό χρέος: ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο και ότι το σημαντικό είναι πως η ελληνική οικονομία εξυγιαίνεται με ένα αξιοθαύμαστο ρυθμό.

«Αυτά είναι στα λόγια, οι αριθμοί δείχνουν μια διαφορετική εικόνα» σημειώνουν οι δύο αρθρογράφοι του σχολίου. «Δεν συνδέεται με την ελλιπή ετοιμότητα της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βελτιώνεται με αργότερους ρυθμούς από ό,τι πιστεύει η τρόικα. Για το λόγο αυτό, η μείωση του χρέους γίνεται πιο αργά από ότι έχει σχεδιαστεί», σημειώνουν οι αρθρογράφοι.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. για το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015. Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το ΔΝΤ σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Πολ Τόμσεν υπενθυμίζει ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστριών.

«Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» υπενθυμίζουν οι Γερμανοί αρθρογράφοι. «Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους, στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι», καταλήγουν.

efsyn.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle

Αρέσει σε %d bloggers: