Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΦοινικόδασος

Στο Λαύριο τα 2 από τα 5 πιο σημαντικά έργα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής

Όπως είναι γνωστό ψηφίστηκε το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Αττικής για το έτος 2014.  

Όσον αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής εντάχθηκαν σ’ αυτόν πέντε νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού € 6.885.000, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους της Περιφέρειας.

Τα έργα που συμπεριλήφθηκαν είναι τα ακόλουθα:

  1. Εργασίες Συντήρησης Οδικού Δικτύου Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, προϋπολογισμού € 3.000.000. Οι εργασίες θα περιλαμβάνουν επούλωση λάκκων, τάπητες περιορισμένου μήκους, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας και κρασπέδων, συντήρηση ηλεκτροφωτισμού κ.λπ. και θα πραγματοποιηθούν στο οδικό δικτύου αρμοδιότητας Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
  2. Εργασίες Άρσης Καταπτώσεων Πρανών Ρεμάτων Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής προϋπολογισμού € 1.000.000. Πρόκειται για στοχευμένες εργασίες που θα πραγματοποιηθούν σε επικίνδυνα σημεία ρεμάτων, στα οποία έχουν δημιουργηθεί καταπτώσεις πρανών (κυρίως από τις πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα) σε τη χρήση σαρζανέτ, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω επιδείνωση της υπάρχουσας κατάστασης.
  3. Αποκατάσταση Βλαβών Λεωφόρου Αχαιών, προϋπολογισμού € 840.000. Η συγκεκριμένη οδός διέρχεται από τους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου και Πεντέλης και είχε υποστεί μεγάλες ζημιές κατά τις πλημμύρες του περασμένου Φεβρουαρίου. Θα γίνουν εργασίες κατασκευής τοιχίων αντιστήριξης όπου απαιτούνται καθώς και εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στα σημεία που έχουν υποστεί βλάβη.
  4. Εργασίες για την Προστασία των Φοινικοειδών του Δήμου Λαυρεωτικής προϋπολογισμού € 200.000. Το φοινικόδασος του Λαυρίου είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα μνημείο της φύσης, μοναδικός πνεύμονας πρασίνου και σύμβολο της πόλης (πόλος έλξης τουριστών), το οποίο κινδυνεύει άμεσα με ανεπανόρθωτη ζημιά που ισοδυναμεί με αφανισμό, αφού αρκετά δέντρα έχουν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Πρόκειται να εκτελεστούν ψεκασμοί με βιολογικά σκευάσματα σε 700 φοινικοειδή, ώστε να καταπολεμηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά ταυτόχρονα και να προληφθεί, για να μην υπάρξει περαιτέρω επέκταση.     
  5. Αποκατάσταση Γαλλικής Σκάλας Λαυρίου, προϋπολογισμού € 1.845.000. Αποτελεί τεχνολογικό έργο του 1888, βιομηχανικό μνημείο της μεταλλευτικής – μεταλλουργικής  εποχής, που δεσπόζει στο λιμάνι του Λαυρίου και αποτελεί σημείο αναφοράς και μνήμης της ιστορίας της πόλης. Αναμένεται να πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης, ώστε να αποτελεί πόλο τουριστικής έλξης τόσο για τους κατοίκους της Λαυρεωτικής, όσο και από τους επισκέπτες που βρίσκονται στην περιοχής.

Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί ότι στον προϋπολογισμό του 2014 συμπεριλήφθηκαν για αποπληρωμή πιστώσεις ύψους περίπου € 11.000.000 από ιδίους πόρους και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για έργα και μελέτες που εκτελέστηκαν τα προηγούμενα έτη ή εκτελούνται κατά το τρέχον χρονικό διάστημα από την Περιφέρεια Αττικής, Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής.

http://www.epoli.gr/

%d