Καλτσουνάκια Κρητικά

Υλικά για τη ζύμη

1 κιλό Βιολογικό Μαλακό Αλεύρι
2 φακελάκια Μαγιά
1/4 κούπας Χλιαρό γάλα
1 κούπα Ελαιόλαδο
300 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα Ψιλό Αλάτι Μεσολογγίου
3 μεγάλα Αυγά
3 κουταλιές στραγγιστό γιαούρτι
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό γλυκιά, ανάλατη μυζήθρα
2 φακελάκια βανίλια
3 κουταλιές Θυμαρίσιο Μέλι
2 Κρόκοι αυγών
Ξύσμα λεμονιού από 1 λεμόνι
2 κουταλάκια τριμμένη κανέλα
2 κουταλάκια Στέβια
150 γρ. Λιωμένο βούτυρο χτυπημένο με λίγο νερό και 1 κρόκο αυγού για το άλειμμα

Εκτέλεση

Διαλύετε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα μαζί με ένα κουταλάκι ζάχαρη και ένα κουταλάκι αλεύρι. Αφήνετε κατά μέρος. Σε μπολ χτυπάτε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και προσθέτετε τα αυγά, το γιαούρτι, το αλάτι και τέλος το μείγμα με την μαγιά. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο – λίγο αλεύρι μέχρι να πάρετε μια μάλλον μαλακιά ζύμη. Την σκεπάζετε και την αφήνετε κατά μέρος, μέχρι να ετοιμάσετε την γέμιση.

Πατάτε καλά με πιρούνι την μυζήθρα και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά, με τελευταία τη ζάχαρη. Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο, όχι πολύ λεπτό και κόβετε στρογγυλούς δίσκους. Βάζετε σε κάθε δίσκο μια κουταλιά γέμιση και τσιμπάτε ολόγυρα τη ζύμη, να ανασηκωθεί και και κλείσει ολόγυρα τη γέμιση. Βάζετε τα λυχναράκια σε βουτυρωμένο ταψί, τα αλείφετε με τον χτυπημένο κρόκο και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 30 περίπου λεπτά.

Αρέσει σε %d bloggers: