Αυγοτάραχο. Το Ελληνικό χαβιάρι!

Αυγοτάραχο ή Bottarga (Ιταλικά), Poutargue (Γαλλικά), Botarga (Ισπανικά), Batarekh (Αραβικά), Karasumi (Ιαπωνικά) είναι μία λιχουδιά από φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου ή τόνου.
Στην Ελλάδα, το αυγοτάραχο παράγεται από αυγά κεφάλου, τα οποία ψαρεύονται στ Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Ολόκληρες οι ωοθήκες βγαίνουν από το ψάρι, ξεπλένονται με νερό, αλατίζονται με φυσικό αλάτι, στεγνώνουν κάτω από τον ήλιο και συσκευάζονται σε λιωμένο κερί.

Η κληρονομιά της συντήρησης ιχθυρών, τα οποία αλιεύονται από τις πλούσιες σε φυσικό αλάτι θάλασσες, διατηρείται ακόμα και σήμερα, ιδιαίτερα σε κάποιες Μεσογειακές χώρες. Παρόλο που η τακτική της συντήρησης του αυγοτάραχου από τόνο ή από κέφαλο, κάποιες φορές θεωρείται επίτευγμα των Βυζαντινών, στη πραγματικότητα πηγαίνει πίσω στους Αρχαίους Έλληνες, τους Αιγυπτίους, ακόμη και σε κάποια παράλια της Ασίας.

Πολύτιμη διατροφική αξία
Πέρα από εκλεκτό έδεσμα, το αυγοτάραχο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, περιέχει σημαντική ποσότητας βιταμίνης Ε, τρεις τέσσερις φορές υψηλότερη από τις συνήθεις τιμές σε αυγά. Είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιο σε ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά, σελήνιο, ενώ περιέχει βιταμίνες A, B, C, σίδηρο και ασβέστιο.

Το αυγοτάραχο λιώνει στο στόμα, αφήνοντας μια απαλή γεύση ψαριού και ιωδίου. Η πρώτη μπουκιά ίσως σας ξενίσει, η δεύτερη όμως είναι πραγματική αποκάλυψη.
Δοκιμάστε το με ζυμαρικά: σπαγγέτι al dente με λίγο λάδι, τσιγαρισμένα κρεμμυδάκια, τριμμένο αυγοτάραχο και χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού. Σερβίρεται αμέσως.
Τι ποτό το συνοδεύει: Ένα καλό λευκό κρασί, σαμπάνια, αλλά και τσίπουρο.

Αρέσει σε %d bloggers: