Λαύριο, σήμερα, αύριο…

Στο νοτιοανατολικό άκρο της Αττικής, σε μια περιοχή με μοναδικές φυσικές ομορφιές, σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μεγάλη παραθεριστική κίνηση, βρίσκεται το Λαύριο, μια πόλη με σημαντικό παρελθόν και δυναμικό παρόν.

Kατά την αρχαιότητα η χερσόνησος της Λαυρεωτικής, με το εξαιρετικά πλούσιο σε ορυκτά και μεταλλεύματα υπέδαφος, συνδέθηκε στενά με την πόλη-κράτος της Aθήνας, αφού τα λαυρεωτικά μεταλλεία συνέβαλαν σε καθοριστικό βαθμό στην ακμή της αθηναϊκής πολιτείας.

Στη νεότερη ελληνική ιστορία, το ζήτημα της εκμετάλλευσης των μεταλλείων του Λαυρίου προκάλεσε μεγάλη κρίση στις διεθνείς σχέσεις της Eλλάδας και την ελληνική οικονομία, γνωστή ως Λαυρεωτικά ή Λαυριακά (1869-1875). Η πόλη του Λαυρίου διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη βιομηχανική παραγωγή της νεότερης Eλλάδας χάρη στον ορυκτό πλούτο της.

Οι επισκέπτες της σύγχρονης πόλης με τα λιγοστά αποκατεστημένα νεοκλασικά έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το Αρχαιολογικό Μουσείο και το Ορυκτολογικό Μουσείο, το Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, έναν πόλο εκπαίδευσης, τεχνολογικής έρευνας, βιομηχανικής υποστήριξης, πολιτιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας, τον εθνικό δρυμό του Σουνίου, τους αρχαιολογικούς χώρους του Σουνίου, του Θορικού και της Kαμάριζας.

Το Λαύριο διαθέτει μια σύγχρονη μαρίνα υψηλών προδιαγραφών και προσφέρει όμορφες εικόνες στην περιοχή του λιμανιού, με τα καφέ, τα εστιατόρια, τα πολυάριθμα ιστιοπλοϊκά και αλιευτικά σκάφη.

Με την πρώτη, λοιπόν, ευκαιρία αποδράστε στο Λαύριο, σήμερα, αύριο…

Γιάννης Τούντας
http://diakopes.in.gr/

Αρέσει σε %d bloggers: