Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΥγεία-Κέντρα Υγείας

ΣΥΡΙΖΑ Λαυρεωτικής: Όχι στο κλείσιμο των Ιατρείων ΕΟΠΥΥ

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση ενημέρωσης στο Μηχανουργείο, με θέμα τις δραματικές αλλαγές στο χώρο της υγείας, με το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ ) και τη θέση σε διαθεσιμότητα του ιατρικού προσωπικού.
Οι «μεταρρυθμίσεις»  της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας  έχουν ως αποτέλεσμα  την πλήρη απορρύθμιση –διάλυση του υπάρχοντος συστήματος με συνέπεια να κοστίζει η υγεία πολύ ακριβότερα και οι υπηρεσίες που παρέχονται να είναι λιγότερες και πιο δύσχρηστες. Οι «μεταρρυθμίσεις»  περιλαμβάνουν συνοπτικά:

·        συγχωνεύσεις –κλείσιμο νοσοκομείων

·         κατάργηση κλινών

·        αύξηση κόστους νοσηλείας

·         εισιτήριο στα δημόσια νοσοκομεία

·        αύξηση συμμετοχής σε εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις

·        αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων

·        αύξηση συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη

·         μειώσεις σε κάθε είδους παροχές ασθένειας στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Ο τραγικός αυτός κατάλογος δυστυχώς δεν  έκλεισε ακόμη. Ο υπουργός Υγείας  προσέθεσε και το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ κι αφήνει εκατομμύρια πολίτες ακάλυπτους τουλάχιστον για ένα μήνα.  Την ίδια ώρα υποτίθεται ότι θα τους εξυπηρετούν τα νοσοκομεία τα οποία όμως,  λόγω των μέτρων λιτότητας που ήδη έχουν επιβληθεί, λειτουργούν σε συνθήκες κατάρρευσης.

Στο  νοτιοανατολικό άκρο της  Αττικής  λειτουργεί  πρωτοβάθμια μόνο το  Κέντρο Υγείας Λαυρίου. Το Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης  «Κ.Πρίφτης»   στην Κερατέα, λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια. Ο πληθυσμός που πρέπει να  εξυπηρετείται  σε πρωτοβάθμια περίθαλψη ανέρχεται στις 23.000 του Δήμου Λαυρεωτικής,  ενώ  το καλοκαίρι υπερδιπλασιάζεται και  προστίθενται   περί τις 8000 παιδικού πληθυσμού από τις κατασκηνώσεις της περιοχής.  Σημειώνεται  ο  βεβαρημένος δείκτης υγείας των κατοίκων της Λαυρεωτικής, λόγω της μακροχρόνιας έκθεσης στη βιομηχανική ρύπανση  είτε ως απόμαχοι των  εργοστασίων, είτε ως  κάτοικοι  βιομηχανικού  περιβάλλοντος . Παρά  τα  συνεχή  αιτήματα για την ανάγκη να μετατραπεί  σε  αστικού τύπου,  ώστε να προσφέρονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας,  το Κέντρο Υγείας  Λαυρίου συνεχώς συρρικνώνεται .

Με κάθε  περικοπή στο χώρο Υγείας αφενός μεν  μειώνονται  οι  ειδικότητες  των γιατρών  που υπηρετούν και αφετέρου,  οι συνθήκες εργασίας που προσφέρονται  δεν ευνοούν την προσέλκυση νέου ιατρικού προσωπικού.   Έτσι, ενώ η ευρύτερη περιοχή  της νοτιοανατολικής Αττικής έχει ανάγκη  ένα πλήρες δημόσιο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας και  νοσοκομειακή μονάδα,  η λειτουργία του Κέντρου Υγείας Λαυρίου υποβαθμίζεται περισσότερο μετά το κλείσιμο των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ .

Οι προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού δεν μπορούν αντικειμενικά να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, με αποτέλεσμα να  προσφεύγουν – όσοι μπορούν – σε ιδιωτικές παροχές υγείας, ενώ οι ανασφάλιστοι  να στερούνται των υπηρεσιών υγείας.

Η  Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με τις μεγαλύτερες περικοπές στην δημόσια υγεία από ολόκληρη την Ευρώπη και  διαθέτει  το μικρότερο ποσοστό  του προϋπολογισμού  για τις δαπάνες υγείας σε όλη την Ευρώπη.

Η  φθηνή υγεία που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση αποτελεί ψευδή εικόνα και αντικρούεται από την ίδια την βιωμένη από όλους πραγματικότητα.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας   των Παν/μιων του Κέμπρητζ της Οξφόρδης,  του school of hygiene and tropical medicine  του Λονδίνου και του Παντείου Πανεπιστημίου, έχουμε:

·        αύξηση της κατάθλιψης  κατά 2μιση φορές,

·        επανεμφάνιση της ελονοσίας μετά από 40 χρόνια

·        υπερδιπλασιασμό περιστατικών AIDS μεταξύ των χρηστών ουσιών,

·        αύξηση αυτοκτονιών κατά 45% μεταξύ 2007-2011,

·        αύξηση της παιδικής θνησιμότητας κατά 43%.

·        αύξηση της νοσηρότητας  του γενικού πληθυσμού,  κύρια  λόγω φτώχειας  (34,5%) ή ανεργίας ( 28%)

·        ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας

Η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων στα οποία προστρέχουν οι πολίτες είναι τραγική και μόνο η (μη) αντιμετώπιση της γρίπης είναι ενδεικτική της κατάστασης που έχει περιέλθει η υγεία του ελληνικού λαού.

Ενώ λοιπόν είναι γεγονός η αύξηση της νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ελλάδα των μνημονίων, ενώ έχουμε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για  την υγεία, η κυβέρνηση προχώρησε στη διάλυση και αυτού του προβληματικού συστήματος,  αναθέτοντας σε ιδιώτες  παρόχους  υγείας, σε επιχειρηματίες, τις υπηρεσίες περίθαλψης, ενώ παράλληλα γιγαντώνονται  οι αναθέσεις σε ιδιώτες για κάθε είδους υπηρεσίες, πληροφορικής, διοίκησης, μελέτης, διαχείρισης κλπ. Είναι  πλέον σαφές, ότι ο στόχος των μέτρων είναι  η πλήρης ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περίθαλψης που θα οδηγήσει σε τεράστια αύξηση του κόστους για τον πολίτη.

Η υγεία όμως δεν είναι προϊόν, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα.  Ανθρώπινο δικαίωμα  που αυτή τη στιγμή παραβιάζεται ασύστολα στην Ελλάδα και η δημόσια υγεία βρίσκεται σε κίνδυνο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται πως από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης της αριστεράς θα είναι, η κατάργηση κάθε μνημονιακού μέτρου που επιβλήθηκε στην υγεία και  η επαναλειτουργία όλων των πολυϊατρείων με όλους τους γιατρούς και τους εργαζόμενους σε αυτά, για να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση , καθώς και η δυνατότητα πρόσβασης όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές υγείας.

Με βάση τις υπάρχουσες δομές, με τη στήριξη των  υγειονομικών και όλου του λαού, θα προχωρήσει  με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που θα εξασφαλίζει την ισότιμη, δωρεάν και καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την οργάνωση κοινών δράσεων υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της υγείας, διότι μόνο η αλληλέγγυα δράση  μπορεί να ανατρέψει τις πολιτικές  που γεννούν τα μεγάλα προβλήματα.