Το μέλι στη ζωή μας

Η ιστορία του μελιού ξεκινά από τους αρχαίους χρόνους, όπου κατείχε ξεχωριστή θέση. Αντιμετωπιζόταν σα φυσικό και υγιεινό προϊόν, απαραίτητο στοιχείο της διατροφής και όχι συμπλήρωμα.
Στους ιστορικούς χρόνους συναντούμε συγγράμματα του Ιπποκράτη, του Αριστοτέλη και του Δημόκριτου που αναφέρονται στις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού στην υγεία και τη μακροζωία, ενώ ο Πυθαγόρας και οι οπαδοί του είχαν ως κύρια τροφή τους το μέλι. Πίστευαν πως έχει αντισηπτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες και για τον λόγο αυτόν το χρησιμοποιούσαν για να ταριχεύουν τους νεκρούς τους. Αναφέρεται δε πως η σωρός του Μεγάλου Αλέξανδρου ταριχεύτηκε με αυτό τον τρόπο.

Το ελληνικό μέλι υπερέχει σε οργανοληπτικά συστατικά (άρωμα, γεύση, πυκνότητα) από τα μέλια άλλων χωρών λόγω της μεγάλης ηλιοφάνειας, του εδάφους και κυρίως της πλούσιας χλωρίδας μας με ποικιλία ανθέων, βοτάνων και δέντρων. Στην ελληνική φύση έχουν βρεθεί περίπου χίλια (1.000) φυτά τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο. Η φυτική προέλευση των ελληνικών μελιών τα κάνει ιδιαίτερα στο χρώμα, στη γεύση, στην πυκνότητα και στο άρωμα τους.

Στην Ελλάδα χώρα έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ αμιγείς ποικιλίες ελληνικού μελιού: θυμάρι, πεύκο, έλατο, βαμβάκι, ήλιος, ρείκι, κάστανο, πορτοκάλι. Βέβαια υπάρχουν και άλλα ιδιαίτερα μέλια όπως μέλι με μαστίχα Χίου, μέλι με φουντουκοπαστα και άλλα.

Επίσης, στη χώρα μας οι μεγαλύτερες ποσότητες μελιού προέρχονται από το πεύκο γύρω στο 60-65%, ενώ η παραγωγή μελιού ελάτης είναι γύρω στο 5-10% και του θυμαριού 10%. Η υπόλοιπη παραγωγή μοιράζεται σε ανθόμελα διαφόρων προελεύσεων.

Το μέλι είναι φυσικό τονωτικό και μια πλούσια και άμεσης ενέργειας τροφή για παιδιά, αθλητές, αρρώστους που βρίσκονται σε ανάρρωση καθώς και για άτομα με υψηλή σωματική ή πνευματική εργασία ή που δεν τρέφονται καλά. Οι βασικές ιδιότητες του είναι:

Αντιβακτηριακή δράση: το μέλι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι αντισηπτικό και μικροβιοκτόνο λόγω του υπεροξειδίου του υδρογόνου που περιέχει, της οξύτητάς του και της υψηλής συγκέντρωσης των ζαχάρων του. Βοηθά στην επούλωση των πληγών, σταματά το αίμα στις πληγές και τα τραύματα και προσφέρει ασηψία. Χάρη στις αντιβιοτικές και αλκαλικές ιδιότητές του βοηθά στην απολύμανση του στόματος και δεν δημιουργεί προϋποθέσεις τερηδόνας.

Μεταβολισμός: το μέλι συνιστάται κατά της παχυσαρκίας που οφείλεται στον ελαττωματικό μεταβολισμό, υπερινσουλινισμό και στην συγκράτηση νερού στους ιστούς.

Καρδιά-Κυκλοφορικό: η παρατεταμένη κατανάλωση μελιού από άτομα που πάσχουν από καρδιακές διαταραχές, έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση της κατάστασης τους. Τα ζάχαρα του μελιού, ιδίως η γλυκόζη είναι απαραίτητα για τις συστολές του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά. Ακόμη το μέλι με τη βοήθεια των ζαχάρων του και τις ακετυλοχολίνης διαστέλλει τα αγγεία και μειώνει την υπέρταση.

Αναιμία: το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, ιδίως σε παιδιά αυξάνει με την κατανάλωση μελιού κυρίως λόγω του σιδήρου και του χαλκού που περιέχει.

Στομαχοεντερικές παθήσεις: το μέλι είναι βασικά αλκαλική τροφή λόγω των μεταλλικών αλάτων που περιέχει. Η αλκαλικότητα αυτή μειώνει την οξύτητα του στομάχου. Το μέλι αποδεικνύεται πολύτιμο μέσο προστασίας κατά των ελκών του στομάχου και δώδεκα- δακτύλου. Τέλος το μέλι θεωρείται σαν ένα από τα καλύτερα φυσικά ελαφρά καθαρτικά.

Συκώτι: η γλυκόζη του μελιού συμπληρώνει τις εφεδρείες του γλυκογόνου του ήπατος. Το συκώτι είναι το εργοστάσιο του οργανισμού μας όπου συντίθενται χρήσιμες για τον οργανισμό ουσίες και αποικοδομούνται άλλες που είναι επικίνδυνες όπως οι τοξίνες. Η παρουσία γλυκογόνου ενισχύει αυτή την εργασία και αυξάνει την αντίσταση του οργανισμού στις μολύνσεις.

Νεφρά:  το μέλι περιέχει πολύ λίγη πρωτεΐνη και σχεδόν καθόλου αλάτι, ουσίες που δεν επιτρέπονται σε άτομα που έχουν παθήσεις νεφρών. Εκτός αυτού το μέλι, σαν υπερτονικό διάλυμα γλυκόζης, δυναμώνει και ενισχύει τον οργανισμό και είναι διουρητικό.

Τέλος το μέλι λόγω του υψηλού ποσοστού φρουκτόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμά του αποκαθιστά την νηφαλιότητα σε άτομα που βρίσκονται σε κατάσταση μέθης ,ιδίως αν συνδυαστεί με χυμό λεμονιού.

Αρέσει σε %d bloggers: