Σκλάβοι στο Πακιστάν κατασκευάζουν τις μπάλες του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Βραζιλίας

Και ενώ ο βασικός μηνιαίος μισθός για τους εργαζομένους είναι 100 δολάρια, μια «Brazuca» κοστίζει 160 δολάρια Δεν έχει ιδέα ποιος είναι ο Lionel Messi και η πατρίδα της δεν συμμετέχει καν στο Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, ωστόσο η Gulshan Bibi, μητέρα πέντε παιδιών από το Πακιστάν, αγωνιά να ξεκινήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, αφού η ίδια βοήθησε να γίνουν οι μπάλες. Όταν η Βραζιλία και η Κροατία δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για την παγκόσμια γιορτή του ποδοσφαίρου στο Σάο Πάολο στις 12 Ιουνίου, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η μπάλα που θα πρωταγωνιστήσει να έχει δημιουργηθεί από τη Gulshan και τους συναδέλφους της στο εργοστάσιο Forward Sports στην Sialkot.«Ανυπομονούμε για το Παγκόσμιο Κύπελλο και inshallah (Θεού θέλοντος) θα παρακολουθήσουμε τους αγώνες. Οι μπάλες που φτιάξαμε θα χρησιμοποιηθούν και όλες οι γυναίκες που εργάζονται εδώ είναι πολύ υπερήφανες» είπε εργαζόμενη στο AFP. To Πακιστάν παραδοσιακά αγαπά το κρίκετ, η χώρα είναι 159η στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, αλλά η Σιαλκότ έχει μια μακρά ιστορία στην κατασκευής της μπάλας.

Η Forward Sports συνεργάζεται με την Adidas από το 1995 και προμηθεύει μπάλες στις κορυφαίες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις του κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Champions League, της Bundesliga και τώρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Διεθνή brands συνεργάζονται στενά με τα εργοστάσια και τις ΜΚΟ, ώστε να επιβάλουν αυστηρούς ελέγχους για να αποτρέψουν την επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες της παιδικής εργασίας. Στο Forward Sports, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι άνω των 18 ετών.

Και ενώ ο βασικός μηνιαίος μισθός για τους εργαζομένους είναι 100 δολάρια, η εγκεκριμένη από τη FIFA «Brazuca» κοστίζει 160 δολάρια.

Το εργοστάσιο Forward Sports βρίσκεται σε απόσταση μόλις ενός φάουλ από τη σκόνη και το χάος του Grand Trunk Road, του αρχαίου οδικού δικτύου που διαπερνά όλη την ήπειρο στη διαδρομή προς Καλκούτα. Σε αντίθεση με το χάος, τους εκκωφαντικούς ήχους του δρόμου, όπου τα αρχαία βαγόνια εμπορευμάτων, τα καροτσάκια, τα γαϊδούρια και τα υπερφορτωμένα με τις οικογένειες και τα ζώα μηχανάκια, ανταγωνίζονται να αποφύγουν τις λακκούβες, στο εργοστάσιο επικρατεί απόλυτη τάξη και ησυχία.

Στη γραμμή παραγωγής των Brazuca, γυναίκες σε μαντίλες και κάποιες με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εργάζονται πυρετωδώς. Αρχίζουν με τα ελικοειδή κομμάτια από πολυουρεθάνη, που προσδίδουν διακριτικά φωτεινά χρώματα στη Brazuca και κολλούνται στην κύστη από καουτσούκ της μπάλας. Στη συνέχεια ένα ειδικό σφραγιστικό τοποθετείται στις ραφές και η μπάλα θερμαίνεται και συμπιέζεται σε ένα σφαιρικό σφιγκτήρα για να πάρει το σωστό σχήμα. Η θερμότητα βοηθά επίσης στη συγκόλληση των ραφών.

Η όλη διαδικασία μέχρι το τελικό στάδιο διαρκεί 40 λεπτά – η ταχύτητα είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή προσμίξεων – και το εργοστάσιο μπορεί να παράγει μέχρι και 100 μπάλες την ώρα. Είναι μια διαδικασία υψηλής τεχνολογίας για το Πακιστάν, όπου ένα μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού είναι ανειδίκευτοι και με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο – μόνο το ήμισυ του πληθυσμού μπορεί να διαβάσει και να γράψει.

Το 90% των εργαζομένων για την κατασκευή της Brazuca είναι γυναίκες, ποσοστό ασυνήθιστο στο Πακιστάν, αφού οι γυναίκες επί το πλείστον μένουν κλεισμένες στο σπίτι με τις οικογένειες τους. Ωστόσο οι εργοδότες πιστεύουν ότι είναι πιο επιμελείς και σχολαστικές από τους άνδρες συναδέλφους τους. Η κατασκευή των Brazuca δεν ήταν απλή υπόθεση για την εταιρεία Forward, καθώς η Adidas έδωσε την εντολή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αφού συνειδητοποίησε ότι ο κύριος κατασκευαστής τους στην Κίνα δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Πέρασε μόλις ένας μήνας μέχρι η Forward να αποκτήσει τον εξοπλισμό που απαιτείται για να φτιάξει μια Brazuca από το μηδέν. «Ήταν θέμα τιμής για μας, θέλαμε να το κάνουμε» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Hassan Khawaja, επικεφαλής της ανάπτυξης νέων προϊόντων.

Ο ποιοτικός έλεγχος είναι ζωτικής σημασίας, αφού το μεγαλύτερο τουρνουά ποδοσφαίρου στον κόσμο και οι μεγαλύτεροι παίκτες απαιτούν τον καλύτερο εξοπλισμό. Μια brazuca πρέπει να ζυγίζει 437 γραμμάρια και να έχει 69 εκατοστά περίμετρο,αυτό επιτυγχάνεται με μια σειρά δοκιμών ακριβείας με εξοπλισμό από τη Γερμανία. Άλλες συσκευές μετρούν την αναπήδηση, την αντίσταση στο νερό και τη μούχλα, ακόμη και τη στιλπνότητα της επιφάνειας της μπάλας.

Η Brazuca σχεδιάστηκε πολύ προσεκτικά, μετά τη διαμάχη γύρω από την μπάλα Jabulani στο Παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010, η οποία θεωρήθηκε ακατάλληλη και απρόβλεπτη. Η Jabulani ήταν πάρα πολύ καλή και τέλεια σφαιρικά, αλλά με μια τάση να επιβραδύνει ξαφνικά στα μέσα του αέρα. Η Adidas έκανε δυόμισι χρόνια έρευνας για τη νέα μπάλα, δοκιμάζοντάς τη σε 10 χώρες με 600 παίκτες από 30 ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των Μέσι, Στίβεν Τζέραρντ και Μπαστιάν Σβάινστάιγκερ.

pakistan-mpales

http://netakias.com

Αρέσει σε %d bloggers: