Το Λαύριο της εγκατάλειψης – Στο έλεος του Θεού οι πρόσφυγες του καταυλισμού

prosfyges-lavrio

Στο ίδιο έργο θεατές οι υποσιτισμένοι πρόσφυγες στον καταυλισμό του Λαυρίου ένα χρόνο μετά την απεργία που είχαν ξεκινήσει ως έσχατο μέσο ευαισθητοποίησης της πολιτικής ηγεσίας και της κοινωνίας για την τραγική κατάσταση την οποία ζούσαν. Εδώ και ένα μήνα έχει σταματήσει η τροφοδοσία του προσφυγικού καταυλισμού σε είδη βασικής ανάγκης (τρόφιμα, είδη υγιεινής) και από την Κυριακή πρόκειται να διακοπεί και η τροφοδοσία σε ψωμί. Παγκόσμια μέρα των προσφύγων σήμερα και 240 άτομα στο Λαύριο, εκ των οποίων 65 παιδιά, από Συρία, Ιράν, Ιράκ, Τουρκία και Αφγανιστάν, δεν έχουν τα απαραίτητα για να ζήσουν παρότι συγκεκριμένα κονδύλια είναι εγκεκριμένα.

Ο προσφυγικός καταυλισμός υπάγεται πλέον στο υπουργείο Εργασίας και διευθύνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Εδώ και 6 μήνες έχει λήξει η προηγούμενη ετήσια προγραμματική σύμβαση μεταξύ υπουργείου και ΕΕΣ, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι στο κέντρο (καθαρίστριες, μάγειροι, φύλακες, κοινωνική υπηρεσία). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως συστηματικά τα τελευταία 5-6 χρόνια η σύμβαση υπογράφεται ετεροχρονισμένα. Φέτος η δικαιολογία είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο απαιτούμενος προσυμβατικός έλεγχος, ισχυρισμός που απορρίπτεται από τον Ερυθρό Σταυρό. Εδώ και μέρες οι πρόσφυγες προσπαθούν μάταια να συναντήσουν εκπρόσωπο του υπουργείο Εργασίας. Τα προϊόντα που χρειάζονται άμεσα στο κέντρο, σύμφωνα με την Επιτροπή Πολιτικών Προσφύγων, είναι: κρέας, κοτόπουλο, κατεψυγμένα λαχανικά, όσπρια, λάδι, αλάτι, ζάχαρη, μακαρόνια, χαρτί υγείας, απορρυπαντικά, χλωρίνη και σκούπες.

Αλυτο παραμένει όμως και το κτιριακό πρόβλημα του καταυλισμού. Συγκεκριμένα τα 2 από τα 3 κτίρια όπου στεγάζονται οι πρόσφυγες έχουν θεωρηθεί ακατάλληλα και ένα εντελώς ακατάλληλο με πιθανότητα κατάρρευσης σε περίπτωση σεισμού, όπως τονίζεται σε πιστοποιημένες εκθέσεις της τεχνικής υπηρεσίας του Ερυθρού Σταυρού, της Πολεοδομίας Ανατολικής Αττικής και μηχανικών από το υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκε παλαιότερα το Κέντρο.

http://www.efsyn.gr

Αρέσει σε %d bloggers: