Αντώνης Κωστάλας : Κοινός Βηματισμός Πόλη- Λιμάνι για το συμφέρον της Λαυρεωτικής κοινωνίας

Διαβάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΟΛΛ σχετικά με το λιμάνι στο διαδίκτυο, καθώς και τις αποφάσεις του Τοπικού Συμβουλίου και τα σχόλια των Τοπικών Συμβούλων που αφορούν στον υπαίθριο χώρο ενώπιον των καταστημάτων στο χώρο του λιμανιού, θα ήθελα επιγραμματικά να αναφέρω τις απόψεις μου επιδιώκοντας αυτές να αποτελέσουν ένα πεδίο γόνιμου προβληματισμού και συζητήσεων για τη λήψη σωστών αποφάσεων. Στόχος και σκοπός είναι το λιμάνι και η πόλη να βρουν ένα κοινό βηματισμό. Η πόλη του Λαυρίου και ο ΟΛΛ πρέπει να αντιμετωπίσουν από κοινού την ανάπτυξη του λιμανιού με ταυτόχρονη δέσμευση τον απόλυτο σεβασμό στους πολίτες της Λαυρεωτικής (τώρα, πριν την όποια ιδιωτικοποίηση του λιμανιού).
Θέματα:

1. Πεζοδρομήσεις – κλείσιμο δρόμων – ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων – καλλωπισμός στην καρδιά του λιμανιού, πρέπει να αντιμετωπιστούν όχι αποσπασματικά αλλά ενταγμένα σ’ ένα γενικότερο σχέδιο μελέτης έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση και διάλογος, να μην υπάρχουν κλυδωνισμοί, καλοπροαίρετες ή κακοπροαίρετες αντιδράσεις.
2. Στη χερσαία ζώνη του λιμανιού που είναι αρκετά μεγάλη, υπάρχουν παραλίες των οποίων η ευθύνη διαχείρισης ανήκει στον ΟΛΛ. Διαπιστώνεται ότι αυτές είναι παρατημένες, βρώμικες και αναξιοποίητες. Συνέργειες έτσι ώστε εικόνα λιμανιού και πόλης, τουριστική ανάπτυξη, να είναι ενταγμένες στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό προς όφελος του δήμου Λαυρεωτικής.
3. Προγραμματικές συμβάσεις Δήμου- ΟΛΛ για αξιοποίηση των υποδομών και κοινό όφελος.
4. Προαστιακός- Λιμάνι – Πόλη: Ενέργειες εκ των προτέρων για τη θωράκιση της πόλης.
5. Για όλα αυτά άμεσα μετά το τέλος της θερινής περιόδου χρειάζεται μια ομάδα εργασίας (απ’ τη νέα δημοτική αρχή- φορείς-ΟΛΛ), που θα εργαστεί για τον κοινό σκοπό.
6. Παρουσίαση και δεσμεύσεις σε ημερίδα των κοινών θέσεων και άμεση υλοποίηση των συμπερασμάτων αυτής.
Η ζωή έχει δείξει ότι με ουσιαστικό διάλογο και ενημερωμένους πολίτες, μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στην κρίση και να δημιουργήσουμε το αύριο που θέλουμε προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών.
Όλα αυτά που αναφέρω πρέπει να είναι ενταγμένα σ’ ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα που τα συμπεράσματα και η υλοποίησή του θα πραγματοποιηθούν από την αρχή της νέας χρονιάς έτσι ώστε η επόμενη καλοκαιρινή περίοδος να βρει διαφορετικό, λειτουργικό και καινοτόμο το παραθαλάσσιο μέτωπο του λιμανιού. Εκτιμώ ότι αυτό το καλοκαίρι τα πράγματα πρέπει να λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχουν μονομερείς ενέργειες και να μη διαταράξουν την ισορροπία της πόλης.
Η απελθούσα δημοτική αρχή αδιαφόρησε και δεν άγγιξε τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις πόλης και λιμανιού. Η νέα δημοτική αρχή της Δημοτικής Καινοτομίας πρέπει και θα ασχοληθεί ουσιαστικά και αποτελεσματικά τόσο με αυτά όσο και με άλλα φλέγοντα ζητήματα του δήμου Λαυρεωτικής.

Κωστάλας Αντώνης

Δημοτικός Σύμβουλος
Στέλεχος Δημοτικής Καινοτομίας

Αρέσει σε %d bloggers: