Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΣούνιοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Βίντεο: Η «σούπερ» πανσέληνος ανατέλλει στο Σούνιο

Μία πολύ φωτεινή πανσέληνο είχε την ευκαιρία να απολαύσει όλη η Γη τη νύχτα του Σαββάτου, η οποία μάλιστα ήταν η πρώτη από τις τρεις σούπερ πανσελήνους που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο καλοκαίρι.

Βίντεο: Η «σούπερ» πανσέληνος ανατέλλει στο Σούνιο

Το φαινόμενο θα επαναληφθεί ακόμη καλύτερα στις 10 Αυγούστου, όταν θα υπάρξει η μεγαλύτερη και λαμπρότερη πανσέληνος του 2014, καθώς η Σελήνη θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή της από τη Γη (το λεγόμενο περίγειο). Μια τρίτη αρκετά μεγάλη πανσέληνος θα λάβει χώρα και στις 9 Σεπτεμβρίου.

Οι πανσέληνοι διαφέρουν σε μέγεθος και φωτεινότητα, επειδή η τροχιά του δορυφόρου μας γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελλειπτική κι έτσι το φεγγάρι πότε βρίσκεται πιο κοντά και πότε πιο μακριά.

Στο περίγειο (το κοντινότερο σημείο από τη Γη) η Σελήνη βρίσκεται περίπου 50.000 χιλιόμετα πλησιέστερα από ό,τι στο απόγειο (το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της), καθώς η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται μεταξύ των 356.500 και των 406.500 χιλιομέτρων περίπου.

Καναδάς

Καναδάς

Όσο περισσότερο η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, τόσο ο δίσκος του φεγγαριού φαίνεται μεγαλύτερος και φωτεινότερος. Αυτό ακριβώς θα συμβεί στις 10 Αυγούστου καλύτερα από κάθε άλλη φορά φέτος, καθώς η Σελήνη θα απέχει μόνο 356.896 χιλιόμετρα από τη Γη.

ΗΠΑ (Νέα Υόρκη)

ΗΠΑ (Νέα Υόρκη)

Πέρυσι τον Ιούνιο, η σούπερ-πανσέληνος (ο όρος δεν είναι αστρονομικής, αλλά αστρολογικής προέλευσης) έκανε το φεγγάρι να φαίνεται περίπου 30% μεγαλύτερο και 14% πιο φωτεινό.

http://www.ethnos.gr