Καλοκαιρινά Όσπρια – Φάβα με Λιαστές Ντομάτες

Υλικά:
–          300 γρ.  βιολ. φάβα
–          1 λίτρο νερό + 1 κούπα
–          1 μέτριο κρεμμύδι
–          2 φύλλα δάφνης
–          3-4 κουταλιές λάδι
–          χυμό ενός λεμονιού
–          μισό κουταλάκι ρίγανη
–          αλάτι
–          λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
–          καραμελωμένα κρεμμύδια
–          1-2 κρεμμυδάκια φρέσκα
–          λίγη κάπαρη

Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε την φάβα.
Βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν η φάβα, το 1 λίτρο νερό, το κρεμμύδι και τα φύλλα δάφνης.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για 40-50 λεπτά με κλειστή την κατσαρόλα.
20 λεπτά αφότου κλείσαμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε 1 ακόμη κούπα νερό και αφήνουμε να συνεχιστεί το βράσιμο.
Όταν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, η φάβα θα έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης και βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μπλέντερ, όπου τα χτυπάμε να γίνουν όσο αλοιφή θέλουμε.                                                                                Ξαναμεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα μας και όσο είναι ακόμα ζεστό ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι, την ρίγανη και τον χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.
Έχουμε εν τω μεταξύ έτοιμα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Σερβίρουμε την φάβα και στην επιφάνεια ψιλοκόβουμε φρέσκο κρεμμυδάκι και λιαστές ντοματούλες, στις ποσότητες που επιθυμούμε.                                                                          Προσθέτουμε λίγη κάπαρη και όσα καραμελωμένα κρεμμύδια θέλουμε, και απολαμβάνουμε το νόστιμο πιάτο μας!

Αρέσει σε %d bloggers: