Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συνεχίζονται οι ιστορικοί περίπατοι της ΚΝΕ στο Λαύριο

«Η επαφή με την Ιστορία του τόπου μας, δυναμώνει την πίστη μας στο δίκιο και τη δύναμη των εκμεταλλευόμενων».
Το παραπάνω σύνθημα συμπυκνώνει την ουσία της πρωτοβουλίας που παίρνουν πολλές Οργανώσεις της ΚΝΕ και διοργανώνουν αυτήν την περίοδο ιστορικούς περιπάτους και εκδρομές σε μέρη που έχουν συνδεθεί με τους αγώνες του λαού μας σε παλιότερες ιστορικές περιόδους και αντλούν πείρα από αυτούς για το «σήμερα».

Έτσι, μια όμορφη Κυριακή ήταν η περασμένη για την Τομεακή Οργάνωση Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ και τις ΚΟΒ Μπραχαμίου του ΚΚΕ που πήγαν εκδρομή στο Λαύριο, με αφορμή δύο σημαντικές ιστορικές επετείους: Τη συμπλήρωση 85 ετών από την απεργία των μεταλλωρύχων της Γαλλικής Εταιρείας το 1929 και 50 ετών από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών στο εργοστάσιο του Καρέλλα, το 1964.

Η περιήγηση ξεκίνησε από τον αρχαιολογικό χώρο του Λαυρίου, όπου γινόταν κατά την αρχαιότητα η εξόρυξη μεταλλευμάτων. Ο τόπος ταυτίστηκε με την ύπαρξη μεταλλείων, λόγω του πλούσιου υπεδάφους του και ολόκληρη η περιοχή έχει φιλοξενήσει από την αρχαιότητα μονάδες εξόρυξης και επεξεργασίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αποτελέσει πεδίο σκληρών αγώνων και ταξικών συγκρούσεων από την εποχή ακόμα της δουλοκτησίας.

Στη συνέχεια, τα μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ ξεναγήθηκαν στο τεχνολογικό πάρκο Λαυρίου που στεγάζεται στο βιομηχανικό συγκρότημα των πρώην μεταλλείων. Εγινε αναδρομή στην Ιστορία των ταξικών αγώνων στο Λαύριο και ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη απεργία που πραγματοποιήθηκε στην εργατούπολη το 1896, με κύριο αίτημα τη δημιουργία φαρμακείου για τους εργάτες καθώς και στις απεργίες του 1929 και του 1964.

layrio-axaiologikos-xoros-kne

http://www.rizospastis.gr

Αρέσει σε %d bloggers: