Ενίσχυση 1,3 εκατ. ευρώ στους δήμους για καταφύγια αδέσποτων ζώων

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τηνεπιχορήγηση των Δήμων και των Συνδέσμων Δήμων για τη δημιουργία και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το ύψος της επιχορήγησης, καθώς και η διαδικασία καταβολής της, καθορίστηκαν με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη, η οποία προωθήθηκε για προσυπογραφή από τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

Δικαιούχοι της κρατικής επιχορήγησης, σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, είναι οι Δήμοι και οι Σύνδεσμοι Δήμων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, συνολικού προϋπολογισμού 1.300.000 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και η περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, εμβολιασμός, στείρωση, αποθεραπεία, υιοθεσία ή επανένταξη των αδέσποτων ζώων.

Τα κονδύλια που προβλέπονται στην Aπόφαση προέρχονται από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αφορούν τις νόμιμες, εγκεκριμένες και βεβαιωμένες δαπάνες των Δήμων ή των Συνδέσμων Δήμων, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, για τα οικονομικά έτη 2010, 2011, 2012 και 2013.

«Σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, εκπληρώνουμε μια σημαντική χρηματοδοτική υποχρέωση της Πολιτείας έναντι των Δήμων, οι οποίοι σε συνεργασία με Φιλοζωικά Σωματεία μεριμνούν για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων προς όφελος της δημόσιας υγείας και της υγείας και ευζωίας των ζώων συντροφιάς», δήλωσε μετά την υπογραφή της απόφασης ο κ. Καρασμάνης.

Πέραν του μέτρου αντιμετώπισης του προβλήματος, η Πανελλήνια Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) στις αρχές του έτους είχε προειδοποιήσει για “ορδές αδέσποτων” και κάλεσε τον τότε υπουργό Αθανάσιο Τσαυτάρη να λάβει προληπτικά μέτρα για αυτό το εκρηκτικό πρόβλημα που προσβάλλει τη χώρα και την κοινωνία μας.

Συγκεκριμένα, ζητούσε την τροποποίηση του άρθρο 5 του νόμου 403912 που αναφέρεται στις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ζώων και την περίληψη της πρότασης για έκδοση ενός επιπλέον παραρτήματος του νόμου που θα οδηγήσει σε πλήρη ιχνηλασιμότητα των γεννήσεων και θα επιφέρει πρόστιμα στους παραβάτες.

“Διαφορετικά, ιδιοκτήτες ζώων, κυνηγοί, ερασιτέχνες εκτροφείς κλπ , κάτω από το προκάλυμμα , ότι δεν αναπαράγουν για εμπορικούς σκοπούς, θα παράγουν έμμεσα χιλιάδες αδέσποτα ζώα” επισήμανε τότε η ΠΦΠΟ.

http://www.econews.gr

Αρέσει σε %d bloggers: