Κατάδυση στη Λαυρεωτική
Από το 2005, ο νόμος των καταδύσεων επιτρέπει την κατάδυση σε οποιοδήποτε μέρος, εφόσον δεν ισχύει άλλη απαγόρευση στην περιοχή αλλά το μόνο που μπορείς να πάρεις από το βυθό, εκτός από τις αναμνήσεις σου είναι…σκουπίδια!
Τίποτε άλλο δεν επιτρέπεται να αφαιρέσεις από το υποβρύχιο περιβάλλον που σε υποδέχεται αποκαλύπτοντάς σου τα μυστικά του! Σημαντικό επίσης είναι πως σε κάθε 10 μέτρα βάθους, προστίθεται μια ατμόσφαιρα, το οποίο σημαίνει πως όταν βρίσκεσαι στα 10 μέτρα κάθε εισπνοή είναι διπλάσια και στα 40 μέτρα χρειάζεσαι 5 εισπνοές αντί για μία που θα έπαιρνες στην επιφάνεια. Για τις καταδύσεις δεν υπάρχει όριο ηλικίας, ενώ ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει μόλις από τα οχτώ του χρόνια.
Στα νότια προάστια οι σημαντικότερες καταδυτικές περιοχές είναι οι εξής:
Ναυάγιο Κυρά-Λένη
Το 1978 το φορτηγό πλοίο Κυρά Λένη απέπλευσε από το λιμάνι του Λαυρίου με κατεύθυνση προς τη Βουλγαρία. Ισχυροί άνεμοι όμως στο Κάβο Ντόρο οδήγησαν σε πρόσκρουση σε βράχια και εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο. Το πλοίο βυθίστηκε στη νότια ακτή της νήσου Πάτροκλος με όλους τους επιβάτες να βγαίνουν σώοι στη στεριά. Η πρόσβαση στο σημείο της κατάδυσης γίνεται με σκάφος. Η πλώρη βρίσκεται στα 17 μέτρα ενώ η πρύμνη στα 32 μέτρα. Όλο το ενδιάμεσο είναι σκόρπιες λαμαρίνες και σωλήνες που καλύπτονται από τη θαλάσσια ζωή και σμέρνες, ροφοί και μικρότερα ψάρια εκμεταλλεύονται ως καταφύγιο. Προσοχή χρειάζεται στο πέρασμα από τα σίδερα του σκελετού της πρύμνης, λόγω της γρήγορης διάβρωσης.
Αγία Μαρίνα Λαυρεωτικής-Προφήτης Ηλίας
Εκεί θα φτάσεις από την παραλιακή οδό Αθηνών-Σουνίου με κατεύθυνση το Λαύριο. Πρόκειται για ένα γραφικό λιμανάκι που αγκυροβολούν μικρά σκάφη. Κολυμπάς στην επιφάνεια για 50 μέτρα, καταδύεσαι σε βάθος 9 μέτρων και συναντάς ένα κατηφορικό τμήμα με 2 επίπεδα βραχώδους βυθού που συνεχίζουν με αμμουδιά. Στο πετρώδες έδαφος βρίσκονται ενσωματωμένα διάφορα σπασμένα κεραμικά. Λίγο αργότερα θα δεις μια κατηφοριά με κοιλώματα γεμάτα με καβούρια, γαρίδες και σμέρνες.
Νεκροταφείο Αυτοκινήτων- Λεγραινά
Στο 59ο χιλιόμετρο της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου, απέναντι από τη νήσο Πάτροκλο βρίσκεται ένα νεκροταφείο αυτοκινήτων, με κλεμμένα αμάξια που έχουν μετατραπεί σε καταφύγιο για τα πλάσματα του βυθού. Για να καταδυθείς εκεί θα πρέπει να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό σου με περπάτημα σε μικρά βράχια. Το πρώτο αυτοκίνητο θα το δεις σε βάθος 15 μέτρων ενώ το τελευταίο στα 35 μέτρα. Σκόρπια ανταλλακτικά και λάστιχα έχουν γίνει τμήμα της υποβρύχιας φύσης ενώ ένας εντυπωσιακός σπειρογράφος διακοσμεί τις μπάρες ενός jeep.