Ο Βαγγέλης Συρίγος από το Λαύριο που έγινε βασιλιάς της Yoga στην Ταϊλάνδη
Δύο ταξίδια στην Ταϊλάνδη ήταν αρκετά για να φέρουν την ανατροπή στη ζωή του. Ο Βαγγέλης Συρίγος ανακάλυψε στην εξωτική χώρα τις θεραπευτικές ιδιότητες της yoga και έβαλε τη σφραγίδα του σε ένα resort που έχει γίνει δημοφιλές σε διεθνές επίπεδο.
«Σίγουρα δεν ήταν εύκολο να αφήσω την Ελλάδα και να μετακομίσω σε μια άλλη πατρίδα, 8.000 χιλιόμετρα μακριά. Πίστεψα όμως σ’ αυτό που είδα εκεί, και αυτό μού έδωσε ώθηση να κάνω την υπέρβαση ως άνθρωπος, παίρνοντας ένα ρίσκο που τελικά μου βγήκε σε καλό» λέει ο ίδιος.
Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Λαύριο ο Ελληνας επιχειρηματίας, εσχάτως δε και δάσκαλος yoga, υπήρξε για έξι χρόνια καθηγητής πληροφορικής σε δική του σχολή. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το χρηματιστήριο, αρχικά ως μάνατζερ κι έπειτα ως διευθυντικό στέλεχος υποκαταστήματος χρηματιστηριακής εταιρίας. Οταν έκανε το πρώτο του ταξίδι στην Ταϊλάνδη για τουρισμό, συνειδητοποίησε πως οι στιγμές ευτυχίας δεν βρίσκονται σε αριθμούς, μετοχές και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλλά στο μεγαλείο της φύσης και την απλότητα των ανθρώπων. Ταξιδεύοντας δεύτερη φορά στο ίδιο μέρος, ήρθε σε επαφή με τη yoga και μυήθηκε στα μυστικά της παρακολουθώντας μαθήματα σε μια σχολή, με την οποία συνεργάστηκε κιόλας όταν πήρε την απόφαση να δραστηριοποιηθεί εκεί.
«Τότε άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά να μετακομίσω στην Ταϊλάνδη. Ηταν το 2004 και είχα ολοκληρώσει μόλις τις υποχρεώσεις μου ως εθελοντής στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Ημουν μέσα στα πράγματα και είδα πολλά χρήματα να ξοδεύονται απερίσκεπτα.
Εβλεπε την κρίση
«Ηξερα πως μετά τα γλέντια έρχεται κάποτε η στιγμή που πληρώνεις τον λογαριασμό. Είχα ένα προαίσθημα ότι αυτό θα γινόταν σύντομα στην Ελλάδα, ότι θα άλλαζαν τα πράγματα στο οικονομικό τοπίο» συνεχίζει ο Βαγγέλης Συρίγος. Υπήρχε όμως κι άλλος ένας ουσιαστικός λόγος που οδήγησε τα βήματά του μακριά από την πατρίδα. «Στα ταξίδια που έκανα ως τουρίστας στην Ταϊλάνδη διαπίστωσα ότι ήμουν πιο ευτυχισμένος. Εκεί είναι πιο απλά τα πράγματα, μοιάζει με την Ελλάδα της δεκαετίας του ’80, όταν ανέμελοι παίρναμε ένα μηχανάκι και κάναμε βόλτες» εξηγεί. Μέσα σ’ ένα μήνα ο Βαγγέλης είχε πάρει την απόφασή του. Επέστρεψε στην Ελλάδα, ενημέρωσε τους δικούς του για τα σχέδιά του και το 2005 πήγε ξανά στην Ταϊλάνδη, έτοιμος να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του. Επένδυσε τις οικονομίες του αγοράζοντας γη σε μια ειδυλλιακή παραλία στο πανέμορφο νησάκι Κο Πανγκάν, που βρίσκεται κοντά στο Κο Σαμούι, έναν από τους πιο γνωστούς προορισμούς της χώρας. «Η συγκεκριμένη παραλία φημίζεται για το ηλιοβασίλεμά της. Τότε δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Κανένας από τους φίλους μου στην Ελλάδα δεν πίστευε στην επιτυχία αυτού του εγχειρήματος. Ακόμη και στην Ταϊλάνδη, όμως, την περίοδο που το έχτιζα δεν περίμεναν ότι θα μπορούσε να τραβήξει κόσμο, επειδή βρισκόταν στη μέση του πουθενά. Σήμερα υπάρχουν άλλα δύο resorts ακριβώς δίπλα στο “Ananda”, τα οποία εξυπηρετούν τον κόσμο που περισσεύει λόγω πληρότητας».
Το «Ananda», διάσημο για τα Detox Programs
Το «Ananda», όπως ονομάστηκε η ξενοδοχειακή μονάδα, ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιανουάριο του 2006. Σε περίπου 900 τ.μ. στεγασμένου χώρου στήθηκαν δωμάτια, μπανγκαλόου, εστιατόριο, μαγαζί, μεγάλο yoga hall, σάουνα, πισίνα με θαλασσινό νερό, χαμάμ, χώρος για μασάζ, αίθουσα προβολής ταινιών, γραφεία και χώρος υποδοχής. Δύο χρόνια μετά το resort «απογειώθηκε», χάρη στα ειδικά προγράμματα ευεξίας και εσωτερικής κάθαρσης του οργανισμού, τα λεγόμενα Detox Programs. «Σήμερα το 80% της διεθνούς πελατείας μας έρχεται για τα συγκεκριμένα προγράμματα, τα οποία περιλαμβάνουν μαθήματα yoga, νηστειοθεραπεία, θεραπευτικό μασάζ και χαμάμ με ειδικά βότανα, που κάνουν καλό στο δέρμα και στους πνεύμονες. Επίσης, οι πελάτες μας μπορούν να νοικιάσουν ποδήλατα και καγιάκ στο κέντρο και να αθληθούν στη φύση» αναφέρει ο Ελληνας ιδιοκτήτης του «Ananda» (www.anandaresort.com).
Οι δύο πατρίδες του Βαγγέλη Συρίγου
Υπάρχουν, άραγε, άλλοι Ελληνες στην περιοχή; «Στο νησί όπου ζω εγώ υπάρχουν άλλοι πέντε που μένουν μόνιμα, συμπεριλαμβανομένης της Βασιλικής Τερζή από το Κιλκίς, διευθύντριας του “Ananda”, που είναι δεξί μου χέρι. Στην Ταϊλάνδη γενικότερα υπάρχει ελληνική κοινότητα. Θυμάμαι είχε έρθει στο resort για διακοπές ο Βαγγέλης Γερμανός και τραγούδησε για την παρέα στο πλαίσιο μιας βραδιάς με ζωντανή μουσική. Ε, μόλις το έμαθαν στα γύρω νησιά, μαζεύτηκαν 65 Ελληνες στο εστιατόριό μας».
Εκείνο που αγαπάει περισσότερο στην Ταϊλάνδη ο Βαγγέλης Συρίγος είναι η απλότητα των ανθρώπων της, η οποία -όπως λέει- φαίνεται στο χαμόγελό τους. «Την αισθάνομαι πατρίδα μου κι αυτή. Οταν βρίσκομαι εδώ νιώθω πως η Ελλάδα είναι το δεύτερο σπίτι μου, ενώ όταν είμαι στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Από την Ελλάδα μού λείπουν πολύ οι δικοί μου άνθρωποι, ο πατέρας μου, οι ανιψιές μου, η αδελφή μου. Α, και το φαγητό βέβαια». Ευτυχώς, ο ίδιος έρχεται τακτικά στα πάτρια εδάφη και μένει στο σπίτι που διατηρεί στο Σούνιο, κοντά στη θάλασσα. «Ενεργειακά είναι πολύ όμορφη περιοχή» σημειώνει, χωρίς να ξεχνά τη yoga.
«Προτού πάω στην Ταϊλάνδη είχα έντονους πόνους στη μέση, οι γιατροί μού είχαν δώσει χάπια και ήμουν έτοιμος να μπω στο χειρουργείο. Το κλίμα αυτής της χώρας, η σάουνα, το μασάζ και η yoga συντέλεσαν στο να ξεπεράσω όλα τα προβλήματα που υπήρχαν στον οργανισμό μου, με φυσικό τρόπο. Μερικές φορές δεν μπορούσα να περπατήσω πάνω από 100 μέτρα από τους πόνους και σήμερα μπορώ να χορεύω όσες ώρες θέλω».