Κέρδος από τον νέο ΕΝΦΙΑ σε περιοχές και της Λαυρεωτικής

Τα καλά νέα για τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι σε αρκετές περιοχές της Αττικής εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν σαφώς χαμηλότερες σε σχέση με τις τιμές ΦΑΠ, «νικούν» οι χαμηλότερες τιμές και ο φόρος δεν θα αλλάξει.

Σχετική πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται στην υπό κατάθεση τροπολογία.

Σε Μαραθώνα, Μαρκόπουλο, Σπάτα, Κερατέα και Λούτσα, αρκετοί οικισμοί παραμένουν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού.

Οι τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε φέτος ο ΕΝΦΙΑ και ο συμπληρωματικός φόρος είναι έως στο ένα δέκατο σε σχέση με τις περυσινές τιμές που υπολογίστηκε ο ΦΑΠ.

Για παράδειγμα σε οικόπεδο 300 τετραγωνικών μέτρων στο Μαραθώνα, το 2013 με τιμές ΦΑΠ η αξία του είχε υπολογιστεί στα 115.000 ευρώ.

Με το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ φέτος, η αξία του ιδίου οικοπέδου προσδιορίστηκε σε 35.000 ευρώ.

Στην πρώτη περίπτωση αξία του οικοπέδου υπολογίστηκε με βάση τις τιμές που προέκυπταν από τις τελευταίες αγοραπωλησίες οικοπέδων στην κοντινότερη Δ.Ο.Υ., στη δεύτερη περίπτωση πέρασε η χαμηλότερη τιμή ζώνης του Δήμου.

Ομοίως στα Σπάτα, η τιμή ΦΑΠ από 500 ευρώ, υποχώρησε σε τιμή ΕΝΦΙΑ 35 ευρώ το τετραγωνικό.

Με την τροπολογία που θα κατατεθεί θα ορίζεται ότι ο ΕΝΦΙΑ σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, θα υπολογιστεί με τη χαμηλότερη αξία ανάμεσα στις περυσινές τιμές ΦΑΠ και τις φετινές ΕΝΦΙΑ.

Έτσι, στις συγκεκριμένες περιοχές όπου οι τιμές ΕΝΦΙΑ ήταν χαμηλότερες σε σχέση με τον ΦΑΠ, τα εκκαθαριστικά δεν θα αλλάξουν προς το χειρότερο και ιδιοκτήτες των εν λόγω ακινήτων, μπορούν να ηρεμήσουν.

http://www.star.gr/

Αρέσει σε %d bloggers: