Δημήτρης Δράκος – Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαυρεωτικής: Επιστολή στον Πρόεδρο του Ο.Λ.Λ. για την κατάσταση στην παραλία “Οξυγόνο” Λαυρίου.

Αξιότιμε κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε & Πρόεδρε του Ο.Λ.Λ.,

με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω σχετικά με την κατάσταση η οποίαεπικρατεί σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες και αγαπημένες παραλίες της πόλης του Λαυρίου, που ανήκει στον χώρο ευθύνης του Ο.Λ.Λ. Πρόκειται για την παραλία ‘’Οξυγόνο’’ , drakos-dhmhtrhs1όπου τόσο εγώ προσωπικά, όσο και χιλιάδες συμπολίτες μου, αποτέλεσε και αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς μας, συνυφασμένο επί σειρά δεκαετιών με τις παιδικές και εφηβικές μας μνήμες και τόπο συνεύρεσης με φίλους και συμπολίτες, που αναζητούν κι εκείνοι εκεί λίγη δροσιά κάθε καλοκαίρι. Και όχι μόνο τότε, αφού τα τελευταία χρόνια, με την εξάπλωση της χειμερινής κολύμβησης για ψυχαγωγία και υγεία σε ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού της Λαυρεωτικής, η παραλία αποτελεί πλέον τη μόνιμη έδρα του Συλλόγου των Χειμερινών Κολυμβητών της Λαυρεωτικής, του οποίου τα μέλη αυξάνονται ραγδαία χρόνο με το χρόνο.

Επομένως, η επισκεψιμότητα σ’ αυτήν δεν περιορίζεται μόνο στους θερινούς μήνες, αλλά επεκτείνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, από την ανατολή έως και τη δύση του ήλιου. Δεν δύναμαι να γνωρίζω αν εσείς προσωπικά έχετε επισκεφθεί τη συγκεκριμένη παραλία, αλλά αν το έχετε πράξει, θα έχετε διαπιστώσει την ύπαρξη συνεχούς ανθρώπινης παρουσίας αλλά και φροντίδας, από πολίτες-εθελοντές, που αγαπούν το χώρο και τον έχουν ‘’υιοθετήσει’’.
Όντας στη θέση του Αντιδημάρχου Λαυρεωτικής το έτος 2004, είχα αναλάβει πρωτοβουλία και με εργάτες του Δήμου-αν και σε χώρο ευθύνης του Ο.Λ.Λ.- κατασκευάσαμε και τοποθετήσαμε τρεις ομπρέλες, όπως πράξαμε άλλωστε και σε άλλες παραλίες της Λαυρεωτικής(Θορικός, Άγιος Νικόλαος, Πέρδικα, κ.λ.π.).
Με την ενεργό δράση των χειμερινών κολυμβητών η παραλία καθαρίζεται περιοδικά, απομακρύνονται οι μεγάλες πέτρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στο νερό, έχουν φυτευτεί στο βόρειο τμήμα της αλμυρίκια για σκίαση, ενώ έχουν γίνει και άλλες παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, σαν αυτές που έχει πραγματοποιήσει και συνεχίζει να πραγματοποιεί ο συμπολίτης μας Στέλιος Νικολαΐδης, καθώς και ο γιος του Κώστας, που βλέπουν την αγαπημένη παραλία σαν το σπίτι τους.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν όλοι αυτοί οι ανιδιοτελείς, επώνυμοι και ανώνυμοι συμπολίτες μας, η συγκεκριμένη παραλία έχει σήμερα σημαντικά προβλήματα, που χρήζουν άμεσης παρέμβασης, αφού δεν αναφέρομαι μόνο σε παρεμβάσεις αισθητικής αναβάθμισης, αλλά κυρίως σε επείγουσες παρεμβάσεις, που θα αποτρέψουν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο λουομένων.

Πιο συγκεκριμένα, στο βόρειο άκρο της παραλίας, υπάρχει λιθόχτιστη σκάλα, η οποία αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά αιωρείται στον…αέρα, αφού η θεμελίωσή της από σκυρόδεμα και πέτρες αρχικά διαβρώθηκε από τα χειμερινά κύματα και τελικά κατέρρευσε! Το τελευταίο στήριγμά της κατέπεσε μόλις τον προηγούμενο χειμώνα, ευτυχώς χωρίς να θρηνήσουμε κάποιο θύμα. Καθημερινά όμως ανυποψίαστοι λουόμενοι κατεβαίνουν στην παραλία κάνοντας χρήση της σκάλας αυτής, με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να βρεθούν στο κενό από μεγάλο ύψος! Και φυσικά δεν αποτελεί λύση η τοποθέτηση πινακίδας, που θα προειδοποιεί για τον κίνδυνο, αλλά ή άμεση ανακατασκευή της θεμελίωσής της.
Στη νότια πλευρά της παραλίας, λόγω διάβρωσης από τα κύματα και τα όμβρια, τον περασμένο χειμώνα, ένας βράχος κατέπεσε, εκεί όπου οι λουόμενοι τοποθετούν την πετσέτα τους και ξαπλώνουν για να χαρούν το χάδι του ήλιου. Μπορείτε να αντιληφθείτε τι θα είχε συμβεί αν τη στιγμή της πτώσης βρίσκονταν λουόμενοι στο σημείο αυτό! Εκτός αυτού, ο εν λόγω βράχος με τον όγκο του περιόρισε περαιτέρω τον ωφέλιμο χώρο μιας ήδη μικρής παραλίας και ως εκ τούτου επιβάλλεται να απομακρυνθεί.
Στο σημείο μάλιστα αυτό υπάρχει υψομετρική διαφορά, που ξεκινά από ύψος 2,5 περίπου μέτρων και συνεχίζεται ως το μηδενισμό της, σε μία απόσταση δέκα περίπου μέτρων, όπου υπάρχει συνεχής πτώση χωμάτων και λίθων. Σε αυτό ακριβώς το σημείο θα πρέπει να κατασκευαστεί λιθόχτιστος τοίχος, που θα εμποδίσει την περαιτέρω διάβρωση και την κατολίσθηση. Το ίδιο πρέπει να γίνει και στο βόρειο σημείο, όπου βρίσκεται η προαναφερθείσα σκάλα.

Παρέμβαση θα πρέπει να γίνει και στα παρτέρια του χώρου, όπου θα πρέπει να υπάρξει νέα φύτευση ανθεκτικών στην αρμύρα φυτών, να απομακρυνθούν τα ξερά φυτά και να επεκταθεί η φύτευση και νέων δέντρων για σκίαση (αλμυρίκια) και βέβαια να τοποθετηθεί σύστημα αυτόματου ποτίσματος για τη συντήρησή τους.
Υπάρχει ανάγκη τοποθέτησης δύο ακόμη ομπρελών, οπότε σε συνδυασμό με τη συντήρηση των τριών υπαρχουσών, θα λυθεί ριζικά το θέμα της σκίασης.
Θα πρέπει ακόμη να τοποθετηθούν νέα παγκάκια στο χώρο και να γίνει συντήρηση στα υπάρχοντα. Υπάρχουν πολλοί εθελοντές, που θα βοηθήσουν σε όποιο έργο γίνει. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ζητούν μόνο υλικά και προσφέρονται να εργαστούν αμισθί.
Ακόμη, θα πρέπει να αναφέρω τη μέριμνα για τον τακτικό καθαρισμό της παραλίας και την ανάγκη τοποθέτησης νέων κάδων.
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω το επείγον πολλών από τις παρεμβάσεις που σας προανέφερα, και οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα, αφού τα χειμερινά κύματα με την ορμητικότητα τους, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν περαιτέρω διαβρώσεις και καταστροφές, που δύσκολα θα μπορούν πλέον να αποκατασταθούν.

Αξιότιμε κ. Διευθύνοντα Σύμβουλε & Πρόεδρε του Ο.Λ.Λ., σε μία εποχή οικονομικής δυσπραγίας, όπου δεν υπάρχει η δυνατότητα-στη συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας-να ανατρέξουν σε οργανωμένες παραλίες και να δαπανήσουν χρήματα σε καύσιμα για τη μετακίνησή τους και άλλες υπηρεσίες (εισιτήριο εισόδου, πληρωμή ομπρέλας και ξαπλώστρας), οφείλουμε ο καθένας, από τη θέση που του έχει ορίσει η πολιτεία και ο λαός, να δώσουμε στον κόσμο το αυτονόητο και το ελάχιστο, όπως την πρόσβαση για κολύμβηση και ψυχαγωγία.
Θα με χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν μπορούσε να οριστεί μία συνάντηση μαζί σας. Το ιδανικότερο θα ήταν να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση στην παραλία ‘’Οξυγόνο’’, για να δείτε από κοντά όσα σας αναφέρω μέσα σ’ αυτήν την επιστολή. Ευελπιστώ στην καλή σας θέληση και στη διάθεσή σας για προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Πάντοτε διαθέσιμος,

Με εκτίμηση

Δημήτριος Δράκος
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαυρεωτικής

oxigono-paralia-layrio-problhmata5

oxigono-paralia-layrio-problhmata3

oxigono-paralia-layrio-problhmata2

oxigono-paralia-layrio-problhmata1

Αρέσει σε %d bloggers: