Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΕκδηλώσειςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Θεατρικά σεμινάρια από τη Θεατρική ομάδα “ΕΞΟΡΥΞΗ”

Η δημοτική θεατρική ομάδα Λαυρίου “ΕΞΟΡΥΞΗ” διοργανώνει θεατρικά σεμινάρια για όποιον και όποια ενδιαφέρεται να έρθει σε μια πρώτη επαφή με τον μαγευτικό κόσμο του θεάτρου. Να ανακαλύψει πολλές απο τις πτυχές του και να προσεγγίσει την πρακτική αλλά και θεωρητική βάση της θεατρικής τέχνης.

Τα σεμινάρια απευθύνονται -εκτός απο τα μέλη της ομάδας “ΕΞΟΡΥΞΗΣ” – σε οποιονδήποτε θέλει πραγματικά να γνωρίσει και -γιατί όχι- να ασχοληθεί με το θέατρο.

Τα σεμινάρια ξεκινάνε την κυριακή 19 οκτωβρίου και τελειώνουν την παρασκευή 14 νοεμβρίου.

Τα μαθήματα που θα διδαχτούν ειναι τα εξής:

1. ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ

Διδάσκοντες: Γιώργος Δρίβας – Στέλλα Δρίβα

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ:Iσως το ισχυρότερο εφόδιο ενός ηθοποιού. Βασισμένο στην φαντασία,στην εγρήγορση , στην δράση και στα αντανακλαστικά. Στα “δρώ” και “δημιουργώ’ στο “εδώ και τώρα”. Πώς μπαίνω στο πνέυμα του αυτοσχεδιασμού; Πώς ο αυτοσχεδιαστής σκέφτεται το επόμενο βήμα; Πώς καταλήγει να εχει φτιάξει στο τέλος το δικό του περιεχόμενο; πώς πετυχαίνουμε έναν ομαδικό αυτοσχεδιασμό;

ΑΣΚΗΣΕΙΣ: Προετοίμασία πρόβας και ζεστάματος φωνης,σώματος και ψυχισμού. χαλάρωση, απελευθέρωση, ετοιμότητα, εμπιστοσύνη, αυθορμητισμός, δράση, συμμετοχή είναι μερικές απο τις έννοιες που θα ερευνήσουμε μέσα απο διάφορες ασκήσεις και θεατρικό παιχνίδι.
Ομαδικότητα και συνεργασία, βασικά συστατικά για την αρμονική συνύπαρξη μας στο θεατρικό χρόνο..
Πως εντάσσω τον εαυτό μου δημιουργικά σε ενα σύνολο; πως καλλιεργείται το ομαδικό πνέυμα;

ΤEXNIKH: προσέγγιση σε θεατρικό κείμενο. Ανάλυση, ανάγνωση, απέυθυνση, αμεσότητα. Διαχείριση του λόγου, του νού και του σώματος στην υποκριτική. Τί λαμβάνω υπόψη μου για να πλάσω ένα ρόλο; Ανάλυση και μεταφορά στην πράξη. Πώς δουλέυω μια σκηνή απο ένα έργο με τον παρτενέρ μου; Επικοινωνία με τους άλλους και αντίληψη θεατρικού χώρου και χρόνου.
Εισαγωγή σε τεχνικές υποκριτικής πάνω σε συγκεκριμένα είδη θεάτρου.

2. ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ

Διδάσκων: Δημήτρης Μικιός

Η παντομίμα – σωματικό θέατρο είναι ένας τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μας, χωρίς να μεσολαβεί ο λόγος. Με αυτόν τον τρόπο εντοπίζουμε καλύτερα τις σχέσεις σώματος και ψυχικής κατάστασης , μιας και τα λόγια πολλές φορές μπορούν άλλα να λένε και άλλα εννοούν . Επίσης το σώμα δρα. Αναπνέει , κοιμάται , θαυμάζει, αγαπάει και μισεί , έχει αυτοπεποίθηση ή δεν αισθάνεται άνετα , κρυώνει και ζεσταίνεται . Το θέατρο μέσω της παντομίμας καλείται να τα ανακαλύψει ξανά όλα αυτά. Με συμμάχους το θεατρικό παιχνίδι , στοιχεία από το θέατρο σώματος και την Γαλλική παντομίμα , αλλά και από την commedia dell arte – την ιταλική τέχνη των παγιωμένων χαρακτήρων – ανακαλύπτουμε ένα αόρατο νήμα που ενώνει όλες τις παραστατικές τέχνες από το θέατρο δρόμου μέχρι τις λεπτές ερμηνευτικές απαιτήσεις του σύγχρονου θεάτρου . Τα σεμινάρια θα έχουν εισαγωγικό χαρακτήρα στην παντομίμα / σωματικό θέατρο και όχι πλήρη εκπαίδευση σε αυτά.

3. ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

Διδάσκουσα: Ελένη Ψαρρά

Τι είναι τελικά το θέατρο; Ποια είναι αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το αυτονομούν κα το ξεχωρίζουν; Τι είναι αυτό που μας ωθεί στην θεατρική πράξη. Μέσα απο παραδείγματα μεγάλων προσωπικοτήτων του θεάτρου και κάνοντας μια μικρη ιστορική αναδρομή θα προσπαθήσουμε να μπούμε στον κόσμο του θεάτρου και να ανακάλύψουμε την μαγεία του αλλά και την μαγιά του.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

ΚΥΡΙΑΚΕΣ: 19:00 – 21:00 μ.μ
ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ- ΑΣΚΗΣΕΙΣ – ΤΕΧΝΙΚΗ

ΤΕΤΑΡΤΕΣ: 19:00 – :21:00 μ.μ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ: 19:30 – 21:30 μ.μ
ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΠΑΝΤΟΜΙΜΑ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΕΓΓΡΑΦΕΣ: ΤΗΛ 6979581698 – 6907470067

E-mail: perliblinbelisa@gmail.com