Αρετούσα Μακρή: “Για γέλια και για κλάματα η πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής”

Από τις τραγελαφικές καταστάσεις και τις σκηνές απείρου κάλους που εκτυλίχθηκαν, εντός και εκτός της αίθουσας, κατά την πρόσφατη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής στις 24-9-2014 και κατά την συζήτηση του θέματος της εκλογής των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ., ανέκυψε, εκτός του θέματος του διχασμού και της ρήξης μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, θέμα όμως που αφορά την ενότητα και την συνοχή της Δημοτικής αρχής και το οποίο καλείται η ίδια εάν και εφ’ όσον μπορεί να το επιλύσει, ένα Μείζον θέμα που αφορά την Δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και την ελευθερία του λόγου και της βούλησης – ψήφου των αιρετών – μελών της πλειοψηφίας, καθόσον υπήρξε χειραγώγηση μελών του Δημοτικού Συμβουλίου από τον ίδιο τον Δήμαρχο κ. Δ. Λουκά.

Κατά την διαδικασία της ψηφοφορίας της πρότασης – υποψηφιότητας του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας κ. Σταύρου Κρητικού για την θέση του τακτικού μέλους στο Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.ΤΗ.Λ, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες τόσο του Δημάρχου, όσο και του κ. Σταύρου Ιατρού να μην διεξαχθεί αυτή, και ενώ είχε ξεκινήσει κανονικά η διαδικασία της ψηφοφορίας έχοντας ήδη ψηφίσει η κ. Βελετάκου Ευαγγελία ΟΧΙ (στην πρόταση), ο κ. Κρητικός Σταύρος ΝΑΙ, ο κ. Τσίκλος Παν. ΝΑΙ, ο κ. Συρίγος Ιωάννης ΟΧΙ, η κ. Κουλουβράκη Ιωάννα (Απείχε), αντιλαμβανόμενος ο Δήμαρχος την μη ενιαία θέση των μελών της παράταξής του κατά την ψηφοφορία και προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα (την εκλογή του κ. Κρητικού και εν συνεχεία την εκλογή του κ. Τσίκλου), εντελώς παράνομα και αντίθετα προς τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου παρενέβη ωμά στην διαδικασία της ψηφοφορίας και παρά τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες της Προέδρου του Δ.Σ., διέκοψε την ψηφοφορία και λαμβάνοντας μόνος του τον λόγο, απευθυνόμενος στους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξής του, είπε:

«Για ακούστε λίγο. Εγώ καλώ τα μέλη της πλειοψηφίας, για να διευκολύνω, να απέχετε της ψηφοφορίας. ΘΑ ΛΕΤΕ ΑΠΕΧΩ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΛΕΞΗ……..Επομένως απέχουμε, ας ψηφίσουν οι υπόλοιποι.» !!!!

Στην έκπληκτη δε Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία προς τιμήν της προσπάθησε να αποτρέψει την μη νόμιμη παρέμβασή του, επισημαίνοντάς του ορθά, για πολλοστή φορά, ότι ο Νόμος επιτρέπει την υποβολή και άλλων προτάσεων επί ενός θέματος, οι οποίες εν συνεχεία τίθενται σε ψηφοφορία στο Σώμα, οι δε Δημοτικοί Σύμβουλοι έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση (άρθρα 66 παρ.1 & 68 παρ. 2 Ν. 3852/2010), ο Δήμαρχος κ. Λουκάς, απάντησε ειρωνικά:

«Πολύ καλά τα λέτε. ΕΓΩ λοιπόν ΛΕΩ στους Συμβούλους ΝΑ ΛΕΝΕ, ΑΠΕΧΩ. Απέχουμε από την διαδικασία αυτή που δεν προβλέπεται. Εχει τελειώσει η διαδικασία της ψηφοφορίας.» !!!!

Το αποτέλεσμα αυτής της απαράδεκτης, παράνομης και αντιδημοκρατικής παρέμβασης του Δημάρχου, ήταν να ξεκινήσει η διαδικασία της ψηφοφορίας …..από την αρχή και η συντριπτική πλειοψηφία των Συμβούλων της πλειοψηφίας να απέχει της ψηφοφορίας. Το αποτέλεσμα της άμεσης χειραγώγησης της ψήφου των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, αποδεικνύεται αδιάψευστα από το γεγονός, ότι ενώ η κ. Βελετάκου Ευαγγελία και ο κ. Συρίγος Ιωάννης αρχικά είχαν ψηφίσει ΟΧΙ στην υποψηφιότητα του κ. Κρητικού Σταύρου, στην συνέχεια πειθόμενοι στην βούληση του ΕΝΟΣ ΑΝΔΡΟΣ, απείχαν της ψηφοφορίας!!!

Το σοβαρότερο λοιπόν θέμα που ανέκυψε από την ταραχώδη αυτή Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι ο παντελώς αντιδημοκρατικός, αυταρχικός και αλαζονικός τρόπος, με τον οποίο ο Δήμαρχος κ. Δ. Λουκάς περιόρισε και χειραγώγησε το απεριόριστο δικαίωμα της γνώμης και της κατά συνείδηση ψήφου των Δημοτικών Συμβούλων. Φαινόμενα πραγματικά πρωτόγνωρα και πολύ επικίνδυνα για την Δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, από τις αποφάσεις του οποίου εξαρτάται η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δημοτών. Το ανησυχητικό δε είναι ότι τα ανωτέρω συνέβησαν κατά την συζήτηση τυπικών θεμάτων, ήσσονος σημασίας!! Στα σοβαρά θέματα τι θα γίνει;

Ανησυχητικό δε είναι επίσης το γεγονός, ότι ΟΥΔΕΙΣ από τους ΕΝΤΕΚΑ Δημοτικούς Συμβούλους της Αντιπολίτευσης, δεν κατήγγειλε και δεν στηλίτευσε αυτήν την παράνομη, αντιδημοκρατική και προσβλητική συμπεριφορά του Δημάρχου κ. Δ. Λουκά, απέναντι στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Διατηρώ μία μικρή ελπίδα, αυτό το γεγονός να είναι τυχαίο και στιγμιαίο, αν και μία παροιμία λέει: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»!!!!

Αρετούσα Μακρή

Πρόεδρος Δ.Σ. Λαυρεωτικής

1/1/2011 – 31/8/2014

Αρέσει σε %d bloggers: