Κορινθιακή σταφίδα: Ο μαύρος χρυσός τη Ελληνικής γης

Η Κορινθιακή μαύρη σταφίδα είναι ένα ελληνικό προϊόν με τεράστια διατροφική αξία. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μεγάλος ντόρος γύρω από τις πολλές και σημαντικές ιδιότητές της, οι οποίες την καθιστούν υπερ-τρόφιμο (superfood).

Η μαύρη σταφίδα γίνεται από μια αμιγώς ελληνική ποικιλία σταφυλιού, η οποία έχει μικρές μαύρες ρώγες χωρίς κουκούτσι οι περισσότερες, που αποξηραίνονται με την φλούδα τους φυσικά. Παράγεται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα και κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο (Κορινθία, Αιγιάλεια, Ηλεία, Μεσσηνία), αλλά και στα νησιά Ζάκυνθο και Κεφαλλονιά. Παρότι θεωρείται ένα υπερ-τρόφιμο, στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαιτέρως διάσημη και το 95% της παραγωγής εξάγεται σε χώρες του εξωτερικού.

Η σταφίδα έχει αντιοξειδωτικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες, διαιτητικές ίνες, κάλιο και ισχυρή αντικαρκινική, αντιμικροβιακή και αντιβακτηριδιακή δράση. Βοηθάει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την μείωση της χοληστερίνης, ενώ, παρά την γλυκύτητά της δεν φαίνεται να επιδρά αρνητικά στον διαβήτη.

Η Κορινθιακή Σταφίδα προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό μια σειρά από σημαντικά οφέλη.

  • Είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες, ρεσβερατρόλη) .
  • Έχει ιδιαίτερα σημαντική περιεκτικότητα σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο (ρύθμιση αρτηριακής πίεσης).
  • Επίσης έχει πολύ υψηλό ποσοστό φυτικών/ διαιτητικών ινών. Οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν ως υπόστρωμα για ωφέλιμα βακτήρια του παχέος εντέρου, προσδίδουν δηλ. στην σταφίδα πρεβιοτικές ιδιότητες, βοηθώντας έτσι στην καλή λειτουργία του εντέρου και παράλληλα εμποδίζουν τη βιοσύνθεση χοληστερίνης.
  • Αντιοξειδωτική δράση(προστασία της LDL από οξείδωση ― ελάττωση αποτιθέμενης χοληστερόλης στους ιστούς―μείωση αθηρωματικής πλάκας― μείωση κινδύνου καρδιοπαθειών) Aντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών) Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση Αγγειοδιασταλτική δράση δια μέσου της παραγωγής ενδοκυτταρικού ΝΟ Αντιαλλεργικές ιδιότητες (παρεμπόδιση συσσώρευσης αιμοπεταλίων) Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος Προστασία του DNA από ενδοκυτταρικές προσβολές

Το μεγάλο πλεονέκτημα της Κορινθιακής σταφίδας είναι ότι καταναλώνεται μαζί με τον φλοιό της. Αυτό δεν συμβαίνει με πολλά άλλα φρούτα. Ο φλοιός της (σκούρου χρώματος) είναι πλήρης ανθοκυανινών και άλλων αντιοξειδωτικών. Μεγάλη αναλογία επιφάνειας / μάζα λόγω μικρού μεγέθους καρπού. Τα σάκχαρα της σταφίδας δεν είναι σε μορφή κρυστάλλων, επομένως μπορούν να «εγκλωβίσουν» άλλα συστατικά (αντιοξειδωτικά, αρωματικές ουσίες) και να τα προστατεύσουν. Τα κουκούτσια, όταν υπάρχουν, συνεισφέρουν και αυτά στο αντιοξειδωτικό περιεχόμενο.

H Κορινθιακή σταφίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα υγιεινό σνακ που μπορεί να υποκαταστήσει ένα τουλάχιστον από τα ισοδύναμα φρούτων που πρέπει να καταναλίσκονται καθημερινά από όλους μας.

Καταναλώνοντας 2 κουταλιές της σούπας σταφίδα/ημέρα καλύπτουμε το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φρούτα.

Αρέσει σε %d bloggers: