Ο αγωγός προς Ψυτάλλεια, ο Σαρωνικός και το… Λαύριο (Video)

Μια συγκεκριμένη φράση του δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης, έχει φέρει τα πάνω – κάτω σε ό,τι αφορά τη δημιουργία του αγωγού λυμάτων από περιοχές του δήμου στο ΚΕΛ της Ψυτάλλειας.

Ουσιαστικά ο κ. Σωφρόνης υποστήριξε ότι ναυαγεί ο σχεδιασμός αυτός με αποτέλεσμα να τίθεται μείζον θέμα για τις περιοχές της Φώκαιας, της Αναβύσσου, της Σαρωνίδας αλλά και του Λαγονησίου για το οποίο η μελέτη εγκρίθηκε σχετικά πρόσφατα.

Και ενώ η επικαιροποίηση των μελετών των πρώτων τριών περιοχών οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι όλα πάνε καλά και δεν απέμενε παρά η σχετική υπογραφή από τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, οι αντιδράσεις των δήμων του Πειραιά φαίνεται να πιάνουν τόπο.

Έτσι οι «ανεπίσημες» πληροφορίες δείχνουν να έχουν βάση και ενδεχομένως όλο το έργο να τιναχθεί στον αέρα εκτός εάν ισχύσει η… εναλλακτική του Λαυρίου!

Πολύ απλά δηλαδή και σύμφωνα με τις πληροφορίες του notioanatolika.gr ο αγωγός από τις 4 περιοχές του Δήμου Σαρωνικού θα καταλήξει στον Βιολογικό του Λαυρίου (που βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ).

Οι ίδιες ασφαλείς πληροφορίες του notioanatolika.gr αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής ο συγκεκριμένος Βιολογικός εξυπηρετεί 8.000 παροχές ενώ έχει τη δυνατότητα να καλύψει 50.000!

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι το νερό που θα παραχθεί από τον Βιολογικό αυτό θα μπορεί να καλύψει τις αρδευτικές ανάγκες αγροτικών εκτάσεων της ευρύτερης περιοχής!

Το εάν βέβαια θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη εξαρτάται και από τη συνεργασία των δύο δήμων (Λαυρεωτικής και Σαρωνικού) των οποίων οι δήμαρχοι έχουν εξαιρετική σχέση.

Διόλου απίθανο μάλιστα να υπάρξει σχετική αναφορά κατά την ημερίδα του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Λαυρεωτικής το απόγευμα της Πέμπτης στην οποία έχουν προσκληθεί να μετέχουν οι δήμαρχοι και οι αντιδήμαρχοι των δύο δήμων καθώς και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι παράλληλα με τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών και αυτών της καθαριότητας.

Βέβαια το θέμα της ημερίδας έχει ως θέμα «Τοπικά σχέδια δράσης, διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων», όμως όπως είναι φυσικό η συζήτηση που θα κυριαρχήσει είναι αυτή για τον περιβόητο αγωγό προς την Ψυτάλλεια, κάτι που μπορεί να τεθεί και από τον ίδιο τον πρόεδρο του Συνδέσμου Σταύρο Ιατρού.

Όπως και νάχει πάντως, αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη εξέλιξη που ακυρώνει μια προσπάθεια χρόνων για την περιοχή, γίνεται σαφές ότι οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης από πλευράς του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Mανιάτη, ο οποίος ενώ είχε δεσμευθεί, φαίνεται να ανακρούει πρύμναν μετά τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις των παραγόντων του Πειραιά.

Σε ό,τι δεν αφορά τη νέα περιφερειακή αρχή υπό τη Ρένα Δούρου, πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι αυτή δεν εμπλέκεται στην όλη διαδικασία και γι’ αυτό ίσως και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου κρατά χαμηλούς τόνους.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όταν στελέχη της Περιφέρειας ρωτήθηκαν σχετικά από το notioanatolika.grαπάντησαν ότι «η Ρένα Δούρου το μόνο που μπορεί να πράξει είναι μια δήλωση πολιτικής φύσης για το θέμα η οποία όμως δεν έχει καμία απολύτως χρησιμότητα» κάνοντας έτσι σαφές ότι η περιφερειάρχης δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μία αντιπαράθεση η οποία ουδόλως θα την ωφελήσει αφού εάν ικανοποιήσει τη μία πλευρά θα δυσαρεστήσει την άλλη.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στελέχη της Περιφέρειας Αττικής επιρρίπτουν ευθύνες στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Γιάννη Σγουρού η οποία δεν είχε πιέσει για την πολυαναμενόμενη υπογραφή του υπουργού ΠΕΚΑ. «Όμως προείχαν οι εκλογές» ήταν η σχετική καυστική επισήμανση.

Δείτε στο βίντεο του paraktios.gr που ακολουθεί τη συγκεκριμένη αναφορά του δημάρχου Σαρωνικού Γιώργου Σωφρόνη η οποία θέτει νέα δεδομένα για κάτι που οι πολίτες θεωρούσαν οριστικά τελειωμένο:

http://notioanatolika.gr

Αρέσει σε %d bloggers: