Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

«Η γη περπατάει»: Δέκα χιλιάδες χιλιόμετρα για την ειρήνη των λαών

Η Ζαμπίνα και ο Ζερόμ Μπεργάμι, ένα νεαρό ζευγάρι από τη Γαλλία, ξεκίνησαν πριν από δύο μήνες από τη Βενετία και σκοπεύουν σε δύο χρόνια να φτάσουν περπατώντας στην Κίνα. Άφησαν πίσω τις ζωές τους και άνοιξαν τα φτερά τους για νέους ορίζοντες. Στη Γαλλία και οι δύο ήταν νοσοκόμοι, ενώ ο Ζερόμ έγραφε και βιβλία, τα οποία μετέφραζε η Ζαμπίνα. Αυτό το ταξίδι είναι η πρώτη τους απόπειρα να γράψουν μαζί ένα βιβλίο.

Τους βρήκαμε στον Ίασμο λίγο πριν δύσει ο ήλιος να ψωνίζουν τα απαραίτητα από την τοπική αγορά. Τους ακολουθήσαμε στο παρκάκι, όπου θα έστηναν τη σκηνή τους -αφού πρώτα έπαιρναν την άδεια από τους γείτονες- για να διανυκτερεύσουν και να ξεκινήσουν το επόμενο πρωί για την Κομοτηνή. Ευγενικοί και φιλικοί όπως ήταν δέχτηκαν μετά χαράς να μας μιλήσουν.

Ο δρόμος του μεταξιού άξονας γνώσης και πολιτισμών
Το ζεύγος έχει σχεδιάσει με προσοχή τη διαδρομή του- μια διαδρομή περίπου δέκα χιλιάδων χιλιομέτρων-, η οποία θα είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο δρόμο του μεταξιού, που χάραξε το 1272 ο Μάρκο Πόλο. Δίπλα στον εμπορικό του χαρακτήρα, ο δρόμος του μεταξιού ήταν πάντα ένας άξονας ανταλλαγών γνώσης και πολιτισμικών στοιχείων μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών πέρα από τα όρια της Ευρώπης και της Ασίας. Αυτή την πλευρά θέλουν να τονίσουν μέσα από τις περιπέτειές τους. Μέχρι τώρα έχουν διασχίσει τη Βενετία (Ιταλία), τη Ραβέννα, πέρασαν από την Ανκόνα με πλοίο στο Ντουρές (Αλβανία), συνέχισαν στα Τίρανα, στην Κορυτσά, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στη Βέροια, στη Θεσσαλονίκη, στην Καβάλα, στην Ξάνθη και ο επόμενος σταθμός τους ήταν η Κομοτηνή.

Ανταλλαγή χώματος: μία κίνηση ειρήνης και σεβασμού
Το σχέδιό τους λέγεται «Η γη περπατάει» (στα γαλλικά: La terre en marche) και πήρε σάρκα και οστά τον Νοέμβριο του 2013. Σε όποια χώρα σταματούν ανταλλάσσουν το χώμα που κουβαλούν στους σάκους τους με το χώμα της χώρας που βρίσκονται. Μέχρι το τέλος του ταξιδιού τους θέλουν να μαζέψουν χώμα και από τις πέντε ηπείρους: την Ευρώπη, την Ασία, την Αμερική, την Ασία και την Αυστραλία. «Ό,τι είναι κοινό μεταξύ όλων σε αυτό τον κόσμο είναι η γη. Σε ένδειξη ειρήνης και σεβασμού ανταλλάζουμε το χώμα της γης», δήλωσε ο Ζερόμ. Επιχειρούν μάλιστα αυτές οι ανταλλαγές να γίνονται σε μορφή τελετών και μικρών γιορτών σε σχολεία ή πανεπιστήμια, γιατί πιστεύουν ότι εκεί οι νέοι μπορούν να αντιληφθούν και να μεγιστοποιήσουν την απλότητα και το βάθος του μηνύματός τους. Η πρώτη ανταλλαγή χώματος έγινε στην Τουλούζη της Γαλλίας και η δεύτερη σε ένα χωριό της Τρανσυλβανίας στη Ρουμανία. Θα διατηρήσουν επαφή με τα παιδιά αυτά, ώστε να γνωριστούν όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με διαφορετικούς πολιτισμούς και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο φιλίας και πολιτισμικών ανταλλαγών. «Η πορεία μας και οι αξίες της πρέπει να είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να δουν τον κόσμο με έναν διαφορετικό τρόπο», τόνισαν. Στην Ελλάδα δεν μπόρεσαν μέχρι στιγμής να βρεθούν σε σχολείο μιας και οι μαθητές έχουν διακοπές ακόμη, αλλά θα το ήθελαν πολύ, τουλάχιστον πριν περάσουν τα σύνορα προς την Τουρκία.

«Είναι η γη που περπατάει μαζί μας, στους σάκους μας»
«Η ιδέα του “η γη περπατάει” είναι ότι πράγματι περπατάμε, αλλά δεν περπατάμε μόνο. Είναι η γη που περπατάει μαζί μας, στους σάκους μας. Όταν συναντάμε ανθρώπους στον δρόμο και συναλλασσόμαστε μαζί τους καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι για εμάς το να σεβόμαστε την ειρήνη και τις ανθρώπινες σχέσεις», διευκρίνισε ο Ζερόμ. Αξίες όπως η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός έχουν για το ζευγάρι ύψιστη σημασία. «Η κοινωνία όπως είναι δεν ανταποκρίνεται στις σκέψεις μας. Ξεχάσαμε να είμαστε άνθρωποι σήμερα. Δεν είναι πρόβλημα σημερινό, πάντα ήταν έτσι, ειδικά από τότε που υπάρχουν τα χρήματα», τόνισε η Ζαμπίνα.

Φτάνουν 12 ευρώ την ημέρα και για τους δύο;
Η Ζαμπίνα και ο Ζερόμ είναι άριστα οργανωμένοι και προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Για έναν χρόνο έβαζαν στην άκρη κάθε μήνα τον μισθό του ενός ή του άλλου. Έτσι κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν περίπου 12 χιλιάδες ευρώ από τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν τόσο το φαγητό όσο και τον εξοπλισμό τους για δύο χρόνια. «Το μπάτζετ μας είναι μικρό: έχουμε 12 ευρώ την ημέρα και για τους δυο μας. Πιστεύουμε ότι θα φτάσουν γιατί 12 ευρώ την ημέρα στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα. Στην Αλβανία ήταν εντάξει, στην Ελλάδα είναι όπως και στη Γαλλία, πολύ δύσκολο. Μπορούμε να κατακτήσουμε πολλά στη ζωή έχοντας λίγα», επεσήμανε ο Ζερόμ. Συνήθως δεν κοιμούνται σε ξενοδοχεία αλλά στη σκηνή που κουβαλούν μαζί τους. Μόνο όταν δεν έχουν άλλη επιλογή διανυκτερεύουν σε ξενοδοχείο. Συχνά, δε, τους φιλοξενούν και οι ντόπιοι στα σπίτια ή τις αυλές τους. «Σε κάθε χωριό, παντού, βρίσκεται κάποιος που μας βοηθάει. Πάντα υπάρχει κάποιος να μας προσφέρει φαγητό, λαχανικά, καφέ και νερό. Μας χαιρετάνε στον δρόμο και μας εύχονται “καλό δρόμο”, μας ρωτάνε από πού είμαστε», ανέφερε η Ζαμπίνα. «Σε τουριστικές περιοχές είναι πιο δύσκολο να επικοινωνήσεις. Είναι όπως και στη Γαλλία. Σε χωριά όπως και σε αυτό οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και οι σχέσεις χτίζονται εύκολα», συμπλήρωσε ο Ζερόμ.

Οι Έλληνες κρατούν μια απόσταση μέχρι να γνωρίσουν κάποιον…
« Όταν φτάσαμε στην Ελλάδα παρατηρήσαμε ότι οι Έλληνες κρατούν μια απόσταση μέχρι να γνωρίσουν κάποιον. Δεν χαμογελούν κατευθείαν στον καθένα. Και αυτό πάλι εξαρτάται από την περιοχή. Μπορεί να φοβούνται. Στην αρχή πίστευα ότι είναι η κρίση, αλλά δεν νομίζω ότι είναι αυτό», ανέλυσε ο Ζερόμ. Καθώς μιλούσαμε, έβγαλε τον χάρτη από τον σάκο του και μου έδειξε την πορεία που θέλουν να ακολουθήσουν από εδώ και πέρα. Το αργότερο μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θέλουν να φτάσουν στη Γεωργία, όπου και θα μείνουν δύο με τρεις μήνες, για να ξεχειμωνιάσουν. Τα κράτη που θα διασχίσουν μετά την Ελλάδα είναι: η Τουρκία, η Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και, τέλος, η Κίνα, όπου από τη στιγμή που περάσουν τα σύνορα θα έχουν φτάσει στον οριστικό τους προορισμό: την έρημο της Τάκλα Μακάν.

Η ευχή και η ελπίδα
Το ζεύγος Μπεργκάμι θα σταματήσει σε πόλεις και χωριά δέκα διαφορετικών κρατών, θα έρθει σε επαφή με μαθητές, θα γνωρίσει πολιτισμούς, θα ακούσει εξομολογήσεις, με σκοπό να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους και να συσφίξει τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ ανθρώπου και πλανήτη. Οι πόλεμοι, οι θάνατοι, η εξάντληση των φυσικών πόρων και η οργή δεν πρέπει να κερδίσουν τη μάχη στην οποία θεριεύουν. Ο Ζερόμ και η Ζαμπίνα θέλουν να μοιραστούν και να ανταλλάξουν χώμα με ανθρώπους όλου του κόσμου ως ένδειξη έμπρακτης προσπάθειας αποδοχής και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ υπεύθυνων πολιτών. Προχωρούν καθημερινά προς νέους ορίζοντες και νέους ανθρώπους, που είναι άγνωστοι μεν αλλά τόσοι όμοιοι με εμάς δε. Ευχή τους είναι αυτή η δράση να φέρει το αίσθημα της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης στις οικογένειες του κόσμου. Η γη, λοιπόν, περπατάει μαζί τους, είναι εκείνοι και εμείς, βήμα βήμα, μέρα με τη μέρα και εποχή με την εποχή. Η Ζαμπίνα και ο Ζερόμ διατηρούν μια ιστοσελίδα (www.laterreenmarche.com), όπου παρέχουν πληροφορίες για το ταξίδι τους και τους ίδιους, ενημερώνουν τακτικά για τις στάσεις και τις δράσεις τους, ενώ προσθέτουν και βίντεο και φωτογραφίες. Εμείς ας τους ευχηθούμε καλή συνέχεια στο μακρύ ταξίδι τους!

Πηγή: http://www.xronos.gr