Το Άθερμο Μέλι

Το άθερμο μέλι είναι η πιο αγνή μορφή μελιού. Είναι το μέλι όπως εξάγεται από την κερύθρα χωρίς βράσιμο, χωρίς παστερίωση και γενικά χωρίς καμία επεξεργασία. Είναι η πιο υγιεινή επιλογή ανάμεσα στις διάφορες μορφές του μελιού αφού έχει την μεγαλύτερη θρεπτική αξία και περιέχει αμυλάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται στη γύρη των λουλουδιών και βοηθά την πέψη αμυλούχων τροφών όπως το ψωμί.

Το άθερμο μέλι έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία (14% – 18%) έτσι μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έχει υψηλού επιπέδου αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Έχει χαρακτηριστική κρεμώδη υφή και ανοιχτό χρώμα και περιέχει μικρά σωματίδια όπως κόκκους γύρης, μικρά φράγματα κερύθρας και πρόπολη. Η γύρη που μαζεύεται στα πόδια των μελισσών ενώ πετούν από λουλλούδι σε λουλλούδι είναι το ίδιο θρεπτική όπως και το ίδιο το μέλι.

Όταν το μέλι δέχεται επεξεργασία και βράζεται τα πλεονεκτήματα των φυτοθρεπτικών στοιχείων σε μεγάλο βαθμό εξαφανίζονται. Τα περισσότερα μέλια που βρίσκουμε στις υπεραγορές δεν είναι άθερμο μέλι αλλά “εμπορικό” μέλι, που έχει βραστεί και φιλτραριστεί ώστε να φαίνεται καθαρό και πιο ελκυστικό στο ράφι και να μπορεί να μεταφερθεί και να συσκευαστεί με ευκολία και ταχύτητα. Όταν το μέλι βραστεί, το λεπτό άρωμα του και τα ένζυμα που είναι υπεύθυνα για την ενεργοποίηση βιταμινών και ιχνοστοιχείων στον οργανισμό, καταστρέφονται σχεδόν εξολοκλήρου.

Αρέσει σε %d bloggers: