Η πλούσια γη των Πρεσπών με τα καλύτερα όσπρια

Τα φασόλια είναι αναµφισβήτητα ιδιαίτερα υγιεινή και θρεπτική τροφή και εύκολα βρίσκουν την θέση τους στη Μεσογειακή διατροφή και δίαιτα. Τα φασόλια «ελέφαντες» και «γίγαντες» ανήκουν στην ίδια ελληνική ποικιλία φασολιών εξαιρετικής ποιότητας. Η διαφοροποίηση των δυο κατηγοριών γίνεται βάσει του µεγέθους τους, ενώ η εκπληκτική ποιότητά τους οφείλεται στο συνδυασµό του µικροκλίµατος και της εδαφολογικής σύστασης της περιοχής.

Στα παλιά τα χρόνια… Η καλλιέργεια του φασολιού στην περιοχή των Πρεσπών, αποτελεί παραδοσιακά καλλιεργούµενο φυτικό είδος. Ακριβή στοιχεία για το πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του φασολιού στην Πρέσπα δεν υπάρχουν, αναφέρεται όµως ότι πληθυσµός φασολιού µε την επωνυµία «πλακί» ή «πλακέ» εισήχθη στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και καλλιεργήθηκε συστηµατικά σε κοιλάδες και δροσερά µικροκλίµατα, ενώ υπάρχουν ταξιδιωτικά κείµενα που ανάγονται στη δεκαετία του 1930 και του 1940 και βεβαιώνουν πως η καλλιέργεια του φασολιού στη περιοχή των Πρεσπών ήταν ιδιαίτερα αναπτυγµένη από τότε. Μετά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, που ολοκληρώθηκε το 1967, οι καλλιέργειες µετατοπίστηκαν στις παραλίµνιες περιοχές της Μικρής Πρέσπας.

Τα φηµισµένα φασόλια Πρεσπών ύστερα από αναλύσεις βρέθηκαν πλούσια σε σίδηρο, µέταλλα, µαγνήσιο, ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, διαιτητικές ίνες, βιταµίνες Β C Ε. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν βοηθούν στην αποβολή του λίπους από τα έντερα αποτρέποντας το ενδεχόµενο εµφάνισης καρκίνου του εντέρου. Επίσης βοηθούν στη µείωση της χοληστερόλης µία από τις αιτίες για εµφάνιση καρδιοπαθειών.  Τα όσπρια είναι πολύτιµη πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου, απαραίτητα για την σωστή διατροφή όλων µας και ιδιαιτέρως των παιδιών και των γυναικών ιδίως στην περίοδο της εγκυµοσύνης.

Επίσης παρέχουν αντιοξειδωτική δράση και ενέργεια χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισµό µε λίπη, ζάχαρα και χοληστερόλη.

Ανακαλύψτε και βάλτε στη διατροφή σας τα φασόλια γίγαντες, τα φασόλια πλακέ, τα μαύρα φασόλια γίγαντες   και τα κόκκινα φασόλια  για ένα  νόστιμο και υγιεινό καθημερινό τραπέζι!

Αρέσει σε %d bloggers: