Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

“Κι όμως συμβαίνουν Εν Λαυρείω τα ωραία”! Ανακοίνωση – Πρόσκληση

Επειδή από τη φύση μας εμείς οί Ελληνες έχουμε το σύνδρομο του…ομιλείν τέ και συνέρχεσθαι ασκείν ελευθέρως,ορισμένοι τόσον διακριτικά επιφανείς συμπολίτες μας Λαυρειώτες όσον και συγκεκριμένοι επώνυμοι, εσκέφθησαν και ανέλαβαν πρωτοβουλία να δημιουργήσουν έναν ΄΄τόπο΄΄σύναξης όπου θα ανταλλάσσουν τις απόψεις των ελεύθερα, σε κόσμια πλαίσια μακρυά από τις στρούγγες των διαφόρων …κοσμικών cafe τύπου΄΄ latte΄΄ή΄΄ espressο΄΄ή όποιουδήποτε άλλου είδους ΄΄στέκι΄΄με τις οχλαγωγίες και τις άναρθρες μουσικές. Επέλεξαν λοιπόν ένα απόμακρο πρώην καφενείο και νυν μεζεδοποιείον (…και στο φινάλε περί ορέξεως ουδείς λόγος),κάπου στην Νεάπολη. Γι αυτούς εξ άλλου,τους διακριτικά επιφανείς συμπατριώτες,η απλότης αποτελεί ένα

πολιτισμικό΄΄must΄΄,η δε Ελληνικότητά τους εκφράζεται αυθόρμητα παραδοσιακά και θεσμικά.
Δεν εννοείται ,κατ αυτούς, Ελληνας να μην έχει καθήσει σε καρέκλα ψάθινη, ή να μην έχει δοκιμάσει κοκορέτσι, τα γλυκάδια …της κυρά-Λεμονιάς, το χταπόδι, τη βοδινή γλώσσα,το αρνίσιο κεφαλάκι και τον πατσά,που έρχονται είτε από την κουζίνα του μαγαζιού,είτε από κάποιο άλλο νοικοκυριό. Στη θέα τους βέβαια,ένας Γάλλος,ή ένας Σκανδιναυός ,θα έπεφτε ανάσκελα σαν κατσαρίδα και τότε θα τον έτρωγε ένας περαστικός Κινέζος της Cosco απ το λιμάνι. Εκεί λοιπόν προσφέρονται όλα αυτά,διακινούνται χαιρετούρες μεταξύ τών μεμονομένων πελατών και της ομάδας των επιφανών,οι οποίοι παιρνούν στις θέσεις τους με τάξη και ηρεμία που θα την ζήλευε και η Ορχήστρα της…Λυρικής Σκηνής του Δήμου Λαυρεωτικής.

Η διακίνησης ιδεών,απόψεων,κρίσεων,επικρίσεων συνοδεύεται από ενστικτώδεις στροφές των…μεσήλικων αλλά μεστών κεφαλών τους προς κάθε τί το όμορφο…λικνιστικό και σμιλευτό, που παρελαύνει(σπανίως βέβαια) δίπλα τους και έπεται συνέχεια στη συζήτηση επί παντός και πασών.
Συνήθως κάποιος εισηγητής αυθόρμητα και χωρίς τις καθιερωμένες τυπικότητες,αρχίζει την …ακατάπαυστη ομιλία του,της οποίας κυρίως ως πρώτο θέμα είναι ΄΄Η Αρχή της γενεαλογίας του Διονύσου΄΄ή ΄΄Περί Ορφικού Αυγού΄΄. Η Γενεαλογία του Διονύσου ,σύμφωνα πάντα με τον κύρ Δημήτρη τον ΄΄Περιγιάλιο΄΄, όπως τον αποκαλούν οι φίλοι είναι μία απλουστευμένη μεν,αλλά εντυπωσιακή αφήγηση. Ακούμε΄΄…στην αρχή υπήρχε μόνον ο Αμετάβλητος Χρόνος.

Η Πρώτη Αρχή,του Σύμπαντος,πρώτο γέννημα του οποίου υπήρξε το Ορφικόν Αυγό,που ήταν -λέει -το ίδιο το Ον. Λόγια τεράστια θυμίζοντας μας κάποιον άλλον
΄΄Θείον΄΄μας.Ακούμε για κάποιον΄΄Φάνη΄΄που παρίστανε-λέει-τον Παγκόσμιο Νού και που μαυτόν γεννήθηκε η Μητέρα Νύχτα.Τρομερά λόγια. Αυτή με τη σειρά της γέννησε τον Ουρανό.Κι αυτός ενώθηκε με το Πνευματικό Σώμα της Γής και προήλθε η Γη,η ΄΄μάννα΄΄των Τιτάνων,των οποίων -λέει-αρχηγός ήταν ο Χ(Κ)ρόνος.Και πάει λέγοντας. Αλλά επειδή δεν έχει τελειωμό η ομιλία,ας επανέλθουμε εις τους συνδαιτημόνες,δια τον …φόβον της επέμβασης του τοπικού συλλόγου των Λαυρειωτών Επιστημόνων, επιζητόντας… ανταγωνιστικά δικαιώματα. Είναι πράγματι αστείρευτος και ακούραστος ο κύρ Δημήτρης, γνώστης …όλης τής πρό Χρηστού Ιστορίας. Σαν εναλλακτικός και άμεσα …καραδοκών και ετοιμόλογος ,χαρακτηρίζει τη βραδυά ο κύρ Αντώνης,για κάθε τί έχον σχέση με την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Είναι απίθανα συναρπαστικός.
Ενα ΄΄φιλολογικό καφενείο΄΄στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της Πόλης του Λαυρείου και τα σημερινά δεδομένα του Δήμου εν γένει. Πρόκειται για ένα μέρος υπαρκτό και όχι ιδεατό.Εκεί επίσης παρέχονται πολίτιμες διδαχές μουσικής ενημέρωσης και εκμάθησης από ειδικόν επι των ουσικών γνώσεων,δάσκαλο και πρώην μαέστρο. Σε συχνές παρεμβολές δέ,ο πάλαι ποτέ καπετάνιος της παρέας θα αναφέρεται με την μεστή και βαθιά φωνή του ,για τις παρενέργειές του καπνίσματος,παρ ότι κι αυτός υπήρξε στο …παρελθόν δεινός λάτρης του καπνίσματος σαν τον Μέγα Πέτρο της Ρωσίας που υπήρξε δεινός καπνιστής και φοροεισπράκτορας,τιμωρόντας τους τότε καπνιστές με μαστίγωμα και εξορία.
Οι οικονομικές,ή πολιτικές τοποθετήσεις ως και οι παντός είδους φαρμακογνωσίες,δεν απουσιάζουν από το ΄΄μενου΄΄της βραδυάς, από τους αρμόδιους και ειδικούς επ αυτών.
Είναι ο πλέον αρμονικός και ιδανικός χώρος και όλοι όσοι έχουμε σχέση με αυτόν τον ΄΄χώρο΄΄΄΄ημαστε υπερήφανοι,επειδή έχουν επιτευχθεί όσα δεν έχουν καταφέρει επί δεκαετίες οι διάφοροι πολιτικάντηδες και τα διάφορα λαμόγια της απολίτικης πολιτικής. Ενδιαφέρον έδειξε και ο Αρχημανδρίτης της Τοπικής Κοινωνίας να συμμετάσχει και να ομιλίσει για το τί είναι΄΄Πίστη΄΄και τι είναι΄΄Επιστήμη΄΄,τί είναι ΄΄Ηθική΄΄και τι είναι ΄΄Ανθρωπος΄΄και πειά είναι η…πραγματική αλήθεια για τη δημιουργία του κόσμου. Χαίρε Σύμπαν,οι Ουρανοί αγάλλονται και χαίρει ο κόσμος όλος, μαυτά που ακούγονται εκεί μέσα,στον φιλοσοφικό αυτόν χώρο,μεταξύ…γλυκαδιών και μπακαλιάρου τηγανητού. Στη φιλοσοφική αυτή βραδυά είναι κάτι που ενδεχομένως να διερωτάται κανείς που οφείλεται αυτή η συνοχή παρ ότι η παρέα αποτελείται από ανθρώπους διαφόρων αντιλήψεων σε πολλά θέματα,αυτή η κατανόηση και η διαλογική ηρεμία παρότι είναι ιδεολογικώς αντίρροποι και διαφορετικής επαγγελματικής κατεύθυνσης και προέλευσης, χωρίς βέβαια αυτό να επηραιάζει την σύνθεση της παρέας. Απλούστατα η μέθοδος που  εφαρμόζεται σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιθύνοντος της παρέας,΄΄ότι ανακαινιζόμαστε πνευματικώς, να μην παλιώνουμε ιδεολογικά και να είμαστε υπέρ μιας διαρκούς πνευματικής επανάστασης΄΄φυτών και λουλουδιών΄΄όπως οραματιζόταν ο Ελύτης.

Βρήκαμε μία διέξοδο στις αναγκες μας -ετόνισε με στόμφο ο ιθύνων της παρέας-σαν σκεπτόμενοι Ελληνες –Λαυρειώτες και να ξεφύγουμε από τον χαρακτηρισμό του΄΄θαμώνα΄΄,την μιζέρια του ελεύθερου χρόνου,μεταφραζόμενη σε χαρτοπαιχτική…ψυχαγωγία και απολαμβάνοντας την ουσιαστική ψυχαγωγία που χαρίζει η συζήτηση και το ελληνικό γλέντι. Αυτή η ευδιαθεσία-συνεχίζει ο συντονιστής λάμποντας από υπερηφάνια για το αποτέλεσμα των κόπων του-μας γεμίζει χαρά,αποκαλύπτοντάς μας μια διέξοδο από συνάξεις ομιχλώδεις και αρτηριοσκληροτικούς καφενειακούς χώρους με ημερομηνία λήξης!!!

Η Συνέντευξης έλαβε χώραν στον χώρο όπου γίνονται οι εκκινήσεις ,ολίγον πριν την αναχώρησην για το ΄΄Φιλοσοφικό Καφενείο΄΄επί της Πλατείας Ηρώων Λαυρειο.  Και έχει τίτλο΄΄ΛΑυρεωτικον…ΠΟλιτιστικό…ΣΤΕγαστρο…ΦΙΛΟσοφικού… ΜΑγειρέματος΄΄
Ανοίξαμε και σας περιμένουμε,όλα τριγύρω αλλάζουνε κιόλα τα ίδια μένουν.

Διά το γραπτόν
Γιώργος Λ.Κουβάτσος