Ένα εργοστάσιο έκλεισε στη Σουηδία. Φταίει η ελληνική κρίση;
Από την Άννα Ρέμπελου
Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο σουηδικά μέσα ενημέρωσης είχαν πρώτο θέμα την τύχη του «βασιλείου των κρυστάλλων», δηλαδή της κορυφαίας σουηδικής υαλουργίας Orrefors Kosta Boda, καθώς ανακοίνωνε την μεταφορά επτά εργοστασίων της στο εξωτερικό. Η εταιρεία παρουσίαζε προβλήματα με την κερδοφορία της για πέμπτη συνεχή χρονιά λόγω των δυσμενών επιπτώσεων της κρίσης, αλλά το πιο ενδιαφέρον στοιχείο σε εκείνα τα δημοσιεύματα ήταν ο ρόλος της ελληνικής αγοράς στις εξελίξεις που αφορούσαν την Orrefors Kosta Boda. Η Ελλάδα που κάποτε αποτελούσε την τρίτη κορυφαία αγορά του σουηδικού κολοσσού είχε συρρικνωθεί δραματικά εντείνοντας, προφανώς, τις πτωτικές πιέσεις στα κέρδη. Και ενώ η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα τουλάχιστον στην τσακισμένη ελληνική αγορά, μια κουβέντα του WE με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Orrefors Kosta Boda, τον κ. Magnus Andersson, απεδείχθη εξόχως διαφωτιστική για το τι συνέβη τότε και τι ισχύει σήμερα.

«Όχι, δεν είναι έτσι. Επρόκειτο για μια στρατηγική απόφαση να κάνουμε την παραγωγή μας πιο αποτελεσματική. Θέλαμε να συγκεντρώσουμε όλες τις διαφορετικές τεχνικές παραγωγής σε μια τοποθεσία και με αυτόν τον τρόπο να επιτύχουμε παραγωγή κλίμακας» επισημαίνει ο κ. Andersson στην ερώτηση εάν πράγματι ο κλονισμός της ελληνικής αγοράς από την οικονομική κρίση ήταν ένας παράγοντας που έσπρωξε προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της μεταφοράς των εργοστασίων εκτός Σουηδίας. Ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι καμία άλλη αγορά δεν πλήχθηκε τόσο πολύ όσο η ελληνική.«Όλες οι αγορές επηρεάστηκαν από τις κρίσεις, αλλά καμία τόσο όσο η Ελλάδα. Βεβαίως, είδαμε παρόμοια μοτίβα σε όλες τις λεγόμενες PIGS» τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Orrefors Kosta Boda, αναφερόμενος στις υπόλοιπες χώρες της λιτότητας και των Μνημονίων, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία. Και στο σημείο αυτό δεν παρέλειψε να βάλει έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα διακοσμητικά είδη σπιτιών: Αυτόν της αγοράς κατοικιών που τουλάχιστον στις PIIGS παραμένει στο ναδίρ. «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό από πλευράς κατανάλωσης, όταν κάποιος αγοράζει ένα νέο σπίτι. Διότι τότε θα αγοράσει και είδη ντεκόρ. Αν αυτή η αγορά σταματήσει, επηρεάζονται οι επιχειρήσεις μας».


Για την σημερινή εικόνα της ελληνικής αγοράς ο ιθύνων νους της Orrefors Kosta Boda τονίζει ότι έχει σταθεροποιηθεί αλλά σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο. Δεν περιμένει η κατάσταση να διαφοροποιηθεί τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει και η προσδοκία περαιτέρω ανάπτυξης. Όμως, αυτό που κάνει αισιόδοξη την σουηδική εταιρεία αλλά και την ελληνική Kosta Boda Illium, είναι το γεγονός ότι έχει πάρει μεγαλύτερο μερίδιο στην ελληνική πίττα μετά από την συρρίκνωση της αγοράς και το κλείσιμοανταγωνιστών.Στελέχη της Kosta Boda Illium εδώ, αναφέρουν ότι η ζήτηση για τα επώνυμα σουηδικά κρύσταλλα και είδη διακόσμησης δεν σταμάτησε με την ουσιαστική διαφορά, όμως, ότι ο Έλληνας καταναλωτής διαθέτει πλέον περίπου 30% λιγότερα χρήματα από ό, τι τις καλές εποχές. Βεβαίως, πέρα από την κρίση, η εταιρεία είχε υποστεί μεγάλο πλήγμα τον Μάιο του 2010 με την φονική πυρκαγιά στο υποκατάστημα της Marfin που κατέστρεψε το κεντρικό μαγαζί της Kosta Boda στην οδό Σταδίου, επιφέροντας ζημίες άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Τώρα, στα σχέδια του κοντινού μέλλοντος για την ελληνική Kosta Boda Illium εντάσσεται η δημιουργία ενός ηλεκτρονικού καταστήματος που θα φέρει το νεαρό κοινό πιο κοντά στα είδη της Kosta Boda.
Επικίνδυνες καταστάσειςΣτο μεταξύ, ενώ οι ισορροπίες αποδεικνύονται επανειλημμένως εύθραυστες στο διεθνές σκηνικό που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, ο Magnus Andersson εμφανίζεται προβληματισμένος. «Πώς να πω ότι το χειρότερο έχει τελειώσει όταν βλέπουμε πολλά επικίνδυνα πράγματα να συμβαίνουν στον κόσμο τώρα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν και θα επηρεάσουν τον Έλληνα καταναλωτή με αρνητικό τρόπο. Οι ΗΠΑ κινούνται πως την σωστή κατεύθυνση και το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό, καθώς οι Αμερικανοί αρχίζουν και καταναλώνουν ξανά και πιθανώς να σύρουν και τις άλλες χώρες προς τα πάνω. Για την Ευρώπη είναι πολύ πιο δύσκολο να μιλήσω. Ακόμα πιστεύω ότι οι σκανδιναβικές χώρες θα τα πάνε καλά, αλλά η κεντρική Ευρώπη δεν θα έχει καμία μεταβολή» υπογραμμίζει ο Andersson. Δεν είναι διόλου τυχαίο, λοιπόν, που η Orrefors Kosta Boda έχει στραφεί στην κινεζική αγορά για να αντισταθμίσει τις απώλειες στην Ευρώπη.
Πάντως, όσον αφορά τη νέα ελληνική κυβέρνηση και με φόντο τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, ο διευθύνων σύμβουλος του σουηδικού «βασιλείου των κρυστάλλων» δεν δίστασε να υιοθετήσει μια μάλλον αυστηρή γλώσσα όταν του ζητήθηκε να δώσει το δικό του μήνυμα. «Οργανωθείτε, σταματήστε να μιλάτε και επικεντρωθείτε σε δράση. Φαίνεται να έχουν πολλά όνειρα, αλλά όχι σχέδια».
