Δίχως λάδι, δίχως ξίδι πώς θα κάνουμε ταξίδι”

Το ξίδι είναι ένα από τα κυριότερα ευφραντικά, αλλά και σπουδαίο συντηρητικό για κρέατα, ψάρια, καρπούς. Στην αρχαιότητα υπήρξε για πολλά χρόνια το βασικό ποτό των Ρωμαίων στρατιωτών, σε συνδυασμό με νερό. Kατά τους κλασσικούς χρόνους, στην περιοχή της Αττικής, ονομαζόταν «Αττικόν ήδυσμα». Στον Μεσαίωνα, οι παραγωγοί του ξιδιού κρατούσαν μυστικές τις μεθόδους της παραγωγής του.

Σήμερα το ξίδι, με την επαναφορά της Μεσογειακής διατροφής, ξανακέρδισε τη θέση του στο τραπέζι των Ελλήνων και ξένων καταναλωτών.

Χρήσεις του ξιδιού

Το ξίδι, στις διάφορες ποικιλίες του, εκτός από τις σαλάτες και τα διάφορα έτοιμα φαγητά, χρησιμοποιείται από πολλούς επαγγελματίες chef, κατά την παραγωγή των φαγητών, κυρίως στο «σβήσιμο» της σάλτσας προκειμένου να προσδώσει την ιδιαίτερη γλυκιά γεύση του. Όταν το ξίδι προστίθεται σε φαγητό που ψήνεται, εξατμίζεται όλη η οξύτητα και παραμένει μόνο το πλούσιο άρωμα του.

Μερικά από τα ιδιαίτερα ξίδια που μπορείτε να βρείτε είναι: Βαλσάμικο, Ροδίτης, Αγιωργιτικο, σε διάφορες γεύσεις αρώματα για γευστικές πινελιές στα πιάτα σας!

Αρέσει σε %d bloggers: