Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Aπίστευτο: O Tιτανικός βυθίστηκε εξαιτίας ενός κλειδιού!

Ο Τιτανικός δεν θα είχε βυθιστεί και 1.522 άνθρωποι δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους, αν το πλήρωμα είχε στην κατοχή του ένα κλειδί. Τουλάχιστον αυτό υποστήριξε στην κατάθεσή του ο Φρεντ Φλιτ, ένας απ’ τα μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τον Φλιτ, το υπερωκεάνιο έπεσε πάνω στο παγόβουνο, γιατί το πλήρωμα δεν πρόλαβε να το δει εγκαίρως. Ήταν νύχτα και το πλοίο κινούνταν με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όμως ένα άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι πρόσφατα, ήταν ότι δεν είχαν κιάλια. “Και πιστεύετε ότι, αν είχατε κιάλια, θα είχατε δει το παγόβουνο;”, ρώτησε ο γερουσιαστής Σμιθ τον Φλιτ, κατά τη διάρκεια της ανάκρισης. “Θα το είχαμε δει νωρίτερα”, απάντησε ο ναυτικός. “Αρκετά νωρίτερα ώστε να το αποφύγουμε”.

Υπήρχαν κιάλια πάνω στο πλοίο, αλλά ήταν κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι και το κλειδί βρισκόταν στην τσέπη ενός πρώην μέλους του πληρώματος. Το όνομά του ήταν Ντέιβιντ Μπλερ και μέχρι τις 10 Απριλίου του 1912, μόλις πέντε μέρες πριν βυθιστεί ο Τιτανικός, ήταν υπαξιωματικός. Λίγες μέρες πριν το ταξίδι όμως, τον αντικατέστησαν με τον Χένρι Γουάιλντ, έναν μεγαλύτερο, πιο έμπειρο ναυτικό που είχε ταξιδέψει με το αδελφό πλοίο, Ολύμπικ. Απογοητευμένος, ο Μπλερ έγραψε στην αδελφή του: “Πολύ φοβάμαι ότι θα πρέπει να φύγω, για να κάνω χώρο για τον αξιωματικό του Ολυμπικ. Ο Τιτανικός είναι ένα καταπληκτικό πλοίο. Στενοχωριέμαι πολύ που δεν είμαι στο παρθενικό του ταξίδι”. Μες τη βιασύνη του να προετοιμάσει τον πλοίο για τον αντικαταστάτη του, ξέχασε να παραδώσει τα κλειδιά του ντουλαπιού με τα κιάλια. Δεν το αντιλήφθηκε παρά όταν πια το κακό είχε γίνει.

Ο Τιτανικός ξεκίνησε το ταξίδι του στις 14 Απριλίου 1912, ώρα 11.45. Βυθίστηκε τα ξημερώματα της 15ης Απριλίου. Ως υπεύθυνος για την καταστροφή θεωρήθηκε ο καπετάνιος, EJ Smith, που έδωσε εντολή να αυξηθεί η ταχύτητα του πλοίου, με αποτέλεσμα να μην προλάβουν να δουν τα παγόβουνα στον Ατλαντικό. Μπορεί η εκδοχή του κλειδιού να είναι αληθινή; Πιθανόν, άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη τραγωδία, που οφείλεται σε μια λεπτομέρεια.

Ο Ντέιβιντ Μπλερ παρασημοφορήθηκε ένα χρόνο αργότερα, επειδή έσωσε τη ζωή ενός ανθρώπου που έπεσε στη θάλασσα. Κράτησε το κλειδί, το έδωσε στην κόρη του, Νάνσι, η οποία το παραχώρησε στο Σύνδεσμο Βρετανών και Διεθνών Ναυτών. Το κλειδί πουλήθηκε σε δημοπρασία. Το αγόρασε για 90 χιλιάδες λίρες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κοσμημάτων TESIRΟ και εκτίθεται στη Ναντσίνγκ.

mixanitouxronou

http://www.hellas-now.com

Αρέσει σε %d bloggers: