Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024
Lavriaki.gr
ΛαύριοΜακρόνησοςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

H Εκδήλωση τιμής στους ήρωες της Μακρονήσου (ΦΩΤΟ)

Με μια πολιτιστική εκδήλωση την Κυριακή στο Λαύριο, ηΠανελλήνια Ένωση Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) με τη συνδρομή της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Λαυρίου και του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου τίμησε τους ήρωες αγωνιστές του Α’ ΕΤΟ Μακρονήσου και σε όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν στο φοβερό κολαστήριο την περίοδο 1947-1952.

Η εκδήλωση χωρίστηκε σε δυο μέρη στο μνημείο της Μάνας του Εξορίστου και στη Γαλλική Εταιρεία και περιελάμβανε κατάθεση στεφάνων, ομιλίες και καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η σφαγή στο Α’ ΕΤΟ έλαβε χώρα στις 29 Φλεβάρη με 1 Μάρτη 1948, όταν αρχικά ο λόχος Ασφαλείας του στρατοπέδου άνοιξε πυρ κατά των φαντάρων που διαμαρτύρονταν για τη βίαιη συμπεριφορά των Αλφαμιτών έναντι των άρρωστων συντρόφων τους και την επόμενη μέρα (1/3) πραγματοποιήθηκε νέο δολοφονικό πογκρόμ, με περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού να βάλλει κατά των κρατουμένων. Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των νεκρών, ούτε το σημείο που θάφτηκαν, ωστόσο μαρτυρίες μιλούν για εκατοντάδες!

Αυτές τις μαρτυρικές μα και συνάμα λαμπρές σελίδες της ιστορίας του λαού μας, τίμησαν το πρωί δεκάδες αγωνιστές και αγωνίστριες.

a-eto-pekam-1

a-eto-pekam-3

a-eto-pekam-2

a-eto-pekam-4

a-eto-pekam-5

a-eto-pekam-6

http://www.902.gr