“Ελεύθερες Πόλεις”: Δημοπράτιση του έργου: «Αποκατάσταση παλαιάς χωματερής Κερατέας από τον ΕΔΣΝΑ»

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ - ΣΤΑΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΥ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ-ΚΕΡΑΤΕΑ-ΛΑΥΡΙΟ-ΚΑΜΑΡΙΖΑ

Την Μεγάλη Τετάρτη 8/4/2015, ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου που αφορά την περιβαλλοντική αποκατάσταση της παλαιάς χωματερής Κερατέας.

Μετά τις κρίσιμες αποφάσεις του Δεκεμβρίου του 2014 για ανανέωση των μελετών και των όρων του διαγωνισμού από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ, στην οποία εκλέχθηκε και μετέχει ο επικεφαλής της παράταξής μας κ. Σταύρος Ιατρού, αποφασίστηκε, από την τωρινή Εκτελεστική Επιτροπή, η έγκριση δαπάνης 4.220.000 ευρώ και η έγκριση της τελικής μελέτης του έργου.

Μαζί με τη Κερατέα υπήρξαν ανάλογες αποφάσεις για τις παλαιές χωματερές των Καλυβίων, της Παλαιάς Φωκαίας και των Μεγάρων.

Τα παραπάνω έργα θα μετατρέψουν τους χώρους των χωματερών σε χώρους πρασίνου και πάρκων αναψυχής.

Όπως είναι γνωστό τα έργα αυτά ξεκίνησαν με τις μελέτες το 2010, ενώ το ίδιο έτος εγκρίθηκαν και οι χρηματοδοτήσεις. Το 2012 έγιναν οι δημοπρατήσεις που όμως ακυρώθηκαν από τον κ. Σγουρό, επειδή οι χώροι παρανόμως χρησιμοποιούνταν ακόμα για ρίψη απορριμμάτων από τους Δήμους.

Στην Λαυρεωτική την ίδια περίοδο αποκαταστάθηκε ο χώρος της χωματερής του Λαυρίου, ενώ ο χώρος στις Φοβόλες της Κερατέας συνέχιζε να χρησιμοποιείται.

Με την ανάληψη καθηκόντων της νέας, μετά τον Σγουρό, διοίκησης του ΕΔΣΝΑ στις 26/11/2014, το θέμα επανήλθε και μέσα σε ελάχιστο χρόνο ελήφθησαν αποφάσεις για επανέναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης.

Σοβαρό εμπόδιο υπήρξε η παράλογη και παράνομη επιμονή της σημερινής Δημοτικής Αρχής να λειτουργεί την χωματερή. Η χωματερή έκλεισε οριστικά στις 03/02/2015 με κινητοποίηση μελών της παράταξής μας και κατοίκων της Κερατέας.

Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί έως 31/12/2015 για να μη χαθεί η Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 4.220.000 ευρώ.

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ ο κ. Ιατρού δήλωσε:

«Επιτέλους, τέλος για την παλαιά χωματερή της Κερατέας. Λειτουργούσε από το 1975 και έκλεισε οριστικά τον Φλεβάρη του 2015. Αποτελεί δικαίωση του αγώνα μας για ένα καλύτερο περιβάλλον. Από το 2007 έως το 2010 με δικαστικούς αγώνες ζητούσαμε να κλείσει. Το καταφέραμε το 2010. Εμείς, ως τότε Δημοτική Αρχή, κάναμε τη μελέτη και εξασφαλίσαμε τη χρηματοδότηση. Επί τέσσερα χρόνια δεν έγινε δυνατό να γίνει το έργο. Δυστυχώς, τότε και μέχρι «χθες» η χωματερή λειτουργούσε παράνομα. Εμείς δυναμικά την κλείσαμε, με την συμπαράσταση των κατοίκων της Κερατέας.

Η συγκυρία είναι σημαντική. Από την θέση μου ως Εκτελεστικού Συμβούλου στον ΕΔΣΝΑ και με την συμπαράσταση, συμβολή και επιμονή της Περιφερειάρχη κ. Ρένας Δούρου μπορέσαμε να επανεντάξουμε το έργο.

Στην προσπάθειά μας αυτή, παραδόξως, βρήκαμε απέναντί μας την σημερινή Δημοτική Αρχή Λαυρεωτικής. Ο Δήμαρχος δεν έκανε απολύτως τίποτα για να γίνει αυτό το έργο και έκανε τα πάντα να χάσουμε αυτό το έργο ζωής, ειδικά με τη εντατική επαναλειτουργία της χωματερής τους τελευταίους μήνες. Δεν του πέρασε.

Επισημαίνω ότι αυτό το έργο είναι το πρώτο και μοναδικό έργο που ξεκινά στην Κερατέα με τη νέα δημοτική περίοδο και είναι αποκλειστικά έργο του ΕΔΣΝΑ, χωρίς την παραμικρή συμβολή της Δημοτικής Αρχής.

Ο αγώνας της Κερατέας σιγά-σιγά ολοκληρώνεται και δικαιώνεται πλήρως. Αντισταθήκαμε στην χωματερή στο Οβριόκαστρο και κερδίσαμε. Καταργήθηκε η προοπτική εργοστασίου ΣΔΙΤ του Σγουρού και με την δική μας ψήφο στον ΕΔΣΝΑ. Κλείσαμε και αποκαθιστούμε περιβαλλοντικά την παλαιά χωματερή με ενέργειές μας. Η δικαίωσή μας είναι πλήρης.

Το έργο αυτό το αφιερώνουμε σε όσους αγωνιστήκαμε για καθαρή Κερατέα, χωρίς χωματερές, χωρίς σκουπίδια άλλων.

Ο Αγώνας συνεχίζεται…»

Αρέσει σε %d bloggers: