Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Lavriaki.gr
Μεσόγεια-Ανατ.ΑττικήΠεριφέρεια ΑττικήςΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

«Αντάρτικο» δημάρχων: «Δεν δίνουμε τα αποθεματικά μας» – Μάρδας: «Θα πάρετε τόκο 2,5%, όποιος θέλει τα λεφτά μπορεί να τα πάρει»

«Πόλεμο» κατά της κυβέρνησης για την υποχρεωτική δέσμευση των αποθεματικών τους, κηρύσσουν οι δήμαρχοι όλη της χώρας προαναγγέλλοντας προσφυγή στη δικαιοσύνη και κινητοποιήσεις. Η έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ είναι εκρηκτική με τους ΟΤΑ να μην αποδέχονται την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οπως δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ στη γερμανική εφημερίδα Bild, «η κυβέρνηση ενεργεί σαν δικτάτορας. Κάθε πόλη πρέπει να μεταφέρει τις καταθέσεις στην Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα όλες οι κρατικές επιχειρήσεις, όπως σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σιδηρόδρομοι, υπηρεσίες ύδρευσης, ταμείο ανεργίας, οργάνωση για την κατασκευή σχολείων, γεωργικής διοίκησης, εθνική τηλεόραση. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι εξαιρούνται μόνο τα συνταξιοδοτικά ταμεία».

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που αφορά στην εκταμίευση των διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην Τράπεζα της Ελλάδος, έδωσε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.«Ο δανεισμός είναι βραχυχρόνιος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Μάρδας ανέφερε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης από τους δήμους και όποος το επιθυμεί μπορεί να κάνει άμεσα ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος για ποσό κάτω του 10% των διαθεσίμων του. Αν τα χρήματα που επιθυμούν είναι πάνω από το 10%, αυτό θα γίνεται εντός δύο ημερών και έπειτα από έγγραφο αίτημα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μάρδας, η διάθεση αυτών των χρημάτων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση σε έκτακτη ανάγκη, θα γίνει με τους εξής όρους: οι δήμοι θα αποστείλλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο δεκαπενθήμερο.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.
Επίσης, ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι οι δήμοι δεν θα ειναι οι μόνοι που θα καταθέσουν πλεόνασμα, αν έχουν. Έφερε ως παράδειγμα την Αττικό Μετρό, η οποία πριν από 20 μέρες κατέθεσε 450 εκατ. ευρώ και πριν από τρεις ημέρες ζήτησε 150 εκατ. ευρώ και τα πήρε.
Για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δικαιολογήθηκε, λέγοντας ότι υπήρξαν απρόβλεπτες εξελίξεις στον προϋπολογισμό.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: “Έχουμε πρόβλημα με τα έσοδα της χώρας που δημιουργεί εξελίξεις που δεν τις περιμέναμε”. Επίσης, επανέλαβε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη “που μας αναγκάζει να μαζέψουμε χρήματα”.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε έκτακτα γεγονότα στην πρόσφατη περίοδο και ότι τα έσοδα δεν ήταν αυτά που περίμεναν. Τον Απρίλιο οι εξελίξεις δεν είναι προβλεπόμενες για τον προϋπολογισμό, είπε.

Ο κ. Μάρδας υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν τα χρήματα με 2,5% επιτόκιο. Παραδέχτηκε, δε, ότι αν η κυβέρνηση χρειαστεί τα αποθεματικά, θα τα απορροφήσει σε ένα βραχυχρόνιο δανεισμό, διάρκειας δύο μηνών. Πρόσθεσε: “Θέλουμε να έχουμε μια άνεση”.
Πάντως, ανέφερε ότι από το ΕΣΠΑ δεν θα αφαιρεθεί ούτε ένα ευρώ.
Στη συνεδρίαση ήταν έντονες οι αντιδράσεις από την πλευρά των δημάρχων. Κυρίως εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο τα διαθέσιμα θα είναι στη διάθεση των δήμων.

Αύριο στην Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου
Στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής εισάγεται αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 18:00, για συζήτηση και επεξεργασία το νομοσχέδιο «Κύρωση της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος” (Α41)».

Δήμαρχος Αθηναίων: Προδήλως αντισυνταγματική η ΠΝΠ
Νωρίτερα, το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδίκασε, σε ψήφισμά του, την ΠΝΠ και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας. Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του ενώ προανήγγειλε προσφυγή προκειμένου να μην εφαρμοστεί η ΠΝΠ ως «προδήλως αντισυνταγματική», καθώς παραβιάζει βάναυσα την αυτοτέλεια των ΟΤΑ.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης προανήγγειλε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ την οποία χαρακτηρίζει «θεσμική εκτροπή».

Έκτατη συνεδρίαση της ΕΝΠΕ συγκάλεσε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Κώστας Αγοραστός, προειδοποιώντας ότι μετά τη «δραματική εξέλιξη η μισθοδοσία του συνόλου των υπαλλήλων και των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας στις Περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας χωρίς ευθύνη των περιφερειών και των δήμων, καλύπτεται μόνον για 15 ημέρες».

Το μέλος της διοίκησης της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμφιλοχίας Απ. Κοιμήσης, δήλωσε στον Σκάι το πρωί, λίγες ώρες πριν συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, ότι οι δήμοι δεν πρόκειται να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ΤτΕ. «Δεν πρόκειται να δώσουμε τα αποθεματικά των ΟΤΑ. Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι αντισυνταγματική», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τα χρήματα δεν ανήκουν στους δήμους αλλά είναι δεσμευμένα για να πληρωθούν προμηθευτές και υποχρεώσεις των ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί δήμαρχοι μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης συμφωνούν με την άποψη ότι οι δήμοι δεν πρέπει να δώσουν τα αποθεματικά τους.

Την αντίθεσή του στην μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου Πατρέων στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξέφρασε σήμερα ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Πελετίδης «η αρπαγή των αποθεματικών θα επιδεινώσει τη ζωή δεκάδων χιλιάδων οικογενειών του δήμου μας, αποτελώντας νάρκη ακόμη και στη στοιχειώδη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών του δήμου, που εξυπηρετούν τα λαϊκά στρώματα».

Στην συνέχεια, ο Κώστας Πελετίδης ανακοίνωσε ότι «η δημοτική Αρχή στηριγμένη και στο πρόσφατο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, που καταδικάζει την ρύθμιση για την μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του δήμου, θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες συντονισμού με τους δημάρχους της Αχαΐας και της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ώστε να παραμείνουν τα χρήματα του δήμου για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τους τραπεζίτες, τους επιχειρηματίες και τους δανειστές.»

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμαρχος Πατρέων ζήτησε την έκτακτη σύγκλιση της διοίκησης της περιφερειακής ένωσης δήμων Δυτικής Ελλάδας, για να για να καταδικαστεί, όπως αναφέρει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αναφερόμενος ο κ. Πελετίδης στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφαρμόζει σήμερα, αυτά που κατήγγειλε χθες» και πρόσθεσε ότι «στόχος της είναι να ικανοποιήσει τους δανειστές, αποπληρώνοντας στο ακέραιο και στο διηνεκές όλες τις δόσεις του κρατικού χρέους, που δεν δημιούργησε ο λαός».

Στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έχει προσκληθεί και ο αν. Υπουργός Οικονομικών Γ. Μάρδας προκειμένου να εξηγήσει στους δημάρχους το περιεχόμενο της απόφασης της κυβέρνησης για την δέσμευση των αποθεματικών.

Η ΚΕΔΕ έχει αποφασίσει να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Προσφυγή στο ακυρωτικό δικαστήριο έχει αποφασίσει και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος καθώς και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης.

Ψυχραιμία και υπομονή συνιστά από την πλευρά του ο δήμαρχος Ναυπλιέων Δημήτρης Κωστούρος για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδας, αν και εκτιμά πως η απόφαση αυτή προκαλεί «σύγχυση και ανασφάλεια στους ΟΤΑ».

Ο δήμαρχος Ναυπλιέων, με γραπτή δήλωσή του, υπογραμμίζει πως «είναι αλήθεια ότι η χώρα βιώνει δύσκολες στιγμές. Σε αυτές τις συνθήκες θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε έτσι ώστε να τις ξεπεράσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα», ωστόσο επισημαίνοντας τις περικοπές πόρων που έχουν γίνει στους ΟΤΑ σημειώνει πως «μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια σε όλους τους ΟΤΑ». «Θέλω να πιστεύω ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι απλά μια διευκόλυνση που δεν θα δημιουργήσει καμία δυσλειτουργία στις ταμειακές ροές των Δήμων. Άλλωστε ολόκληρη η κοινωνία περιμένει ανάσα από αυτές τις ροές».

Τέλος, ο κ. Κωστούρος συνιστά ψυχραιμία και υπομονή και αναμένει την επίσημη ενημέρωση για τα ασαφή -όπως αναφέρει- σημεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

http://www.imerisia.gr