Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023
Lavriaki.gr
Μεσόγεια-Ανατ.ΑττικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Προώθηση του ελαιόλαδου των Μεσογείων στην Κίνα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου στο δημαρχείο Ραφήνας μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Βασίλη Πιστικίδη και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας από την Κίνα, αποτελούμενης από τον Δήμαρχο της πόλης Dazhou κ. Jiao Weixia, των αντιδημάρχων Εμπορίου και Ανάπτυξης αλλά και δημοτικών παραγόντων από άλλες κινέζικες πόλεις. Θέμα της σύσκεψης ήταν η προώθηση του ελαιόλαδου των Μεσογείων στην Κίνα.

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής παραβρέθηκε στη συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Πέτρος Φιλίππου και οι υπάλληλοι της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Παναγιώτης Σοφιανόπουλος και Ανδρέας Μπέκας, με ευθύνη των οποίων είχαν προσκληθεί επίσης ελαιοπαραγωγοί, ιδιοκτήτες ελαιουργείων και εκπρόσωποι εταιρειών τυποποίησης ελαιόλαδου από την Ανατολική Αττική.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε από την πλευρά της κινέζικης αντιπροσωπείας ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εισαγωγή ελαιόλαδου στην ασιατική χώρα, καθώς το λάδι των Μεσογείων θεωρείται προϊόν προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ενώ οι παραγωγοί δήλωσαν ότι υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής τυποποιημένου ή μη ελαιόλαδου στην Κίνα. Επιπλέον, οι Κινέζοι διατύπωσαν αίτημα να γίνει εκτενής ενημέρωση για τον τρόπο καλλιέργειας των ελαιόδεντρων, για την τεχνογνωσία όσον αφορά στην παραγωγή και επεξεργασία του ελαιόλαδου και κυρίως για τις δυνατότητες εξαγωγής του στη χώρα τους.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε θερμό κλίμα και συζητήθηκαν οι επιμέρους λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ξεκινήσει μια τέτοια συνεργασία, ενώ παράλληλα τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου της ελαιοπαραγωγής στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

mesogeia-eleolado-kina2

mesogeia-eleolado-kina1

%d