Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025
Lavriaki.gr
ΛαυρεωτικήΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Μένει η κινητικότητα στους δήμους μερική αλλαγή στην χωροταξία με τον νέο Καλλικράτη

Τη διατήρηση της κινητικότητας στους δήμους στο πλαίσιο του νέου μοντέλου εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής δημόσιας διοίκησης της Βουλή ενώ έθεσε και το γενικό πλαίσιο στις αλλαγές που θα γίνουν στον Καλλικράτη

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε το μέτρο της διαδημοτικής κινητικότητας «θετικό», σημειώνοντας μάλιστα ότι «μπορούμε να το κρατήσουμε, καθώς με συνεννόηση και συναίνεση μπορεί να γίνεται κατανομή προσωπικού όχι ως κάτι, αναγκαστικό».
Παράλληλα, έκανε λόγο για απολύτως δικαιολογημένη επαναφορά της αποζημίωσης των δημοτικών συμβούλων για τα έξοδα μετακίνησης και παράστασης, σημειώνοντας παράλληλα πως χωρίς την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας τα έσοδα των Δήμων έχουν καταπέσει.

Αφού ανακοίνωσε ότι επανιδρύεται η Υποεπιτροπή για το θεσμικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης (με τον Καλλικράτη κ.α.) ο κ. Βούτσης υπογράμμισε ότι η δουλειά που θα γίνει από κοινού με τους φορείς θα αφορά στο σύνολο των θεμάτων της Αυτοδιοίκησης.
Ως πρώτο ζήτημα στον προγραμματισμό του υπουργείου δεν ιεραρχείται αυτό της χωροταξίας, έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο, ωστόσο, για επιβεβλημένη γενικευμένη συζήτηση γύρω από την αρχιτεκτονική όλων των εκλεγμένων Αρχών (Α και Β βαθμού) αλλά και του «αποσυγκεντρωμένου» κράτους, με τις αποκεντρωμένες γραμματείες διοίκησης.
Αιτιολόγησε πως έχουν διαπιστωθεί προβλήματα που αφορούν κυρίως τον νομικό έλεγχο, την εποπτεία που γίνεται μέσω των αποκεντρωμένων διοικήσεων προς τους ΟΤΑ και εξήγησε πως «το παράπονο» είναι πως αυτή η εποπτεία είναι κυρίως πολιτική, υπό το πρόσχημα της νομικής εποπτείας. Αναφερόμενος στο ζήτημα της χωροταξίας, αφού ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να ανοίξει εξ υπαρχής η συζήτηση αυτή, επισήμανε σε γενικό επίπεδο πως είναι προφανές ότι χρειάζονται κάποιες αλλαγές σε νησιωτικούς δήμους και σε ορεινούς δήμους – κάτι που μπορεί να σημαίνει επί παραδείγματι ότι 325 μπορεί να γίνουν 380 ενδεχομένως στο τέλος της συζήτησης της Υποεπιτροπής – αλλά θα αφορούν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Σε σχέση με το ζήτημα των αρμοδιοτήτων ανάμεσα σε Α΄ και Β΄ βαθμό Αυτοδιοίκησης σε ό,τι αφορά τα μεγάλα θέματα, όπως, επί παραδείγματι, η αποκομιδή των απορριμμάτων, ο κ. Βούτσης ενημέρωσε πως υπάρχει ο εθνικός σχεδιασμός, που θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα.
Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο σχεδιασμός δεν θα είναι «φαραωνικού τύπου» όπως τώρα, ενώ εμπίπτει σε απόλυτο βαθμό στα προγράμματα της ΕΕ. Σχετικώς με τις αποκεντρωμένες διοικήσεις,ο κ. Βούτσης ανέφερε πως προτεραιότητα είναι η ρύθμιση του θέματος των αρμοδιοτήτων τους μέχρι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, όπως και ποιες δομές ενδεχομένως, θα πρέπει να προστεθούν.

« Η νέα αποκεντρωμένη διοίκηση θα μπορούσε να αριθμεί 13 δομές που θα έχουν άλλη σύνθεση από πλευράς αρμοδιοτήτων», τόνισε. Αναφορικά με τους « κόκκινους Δήμους» παρατήρησε πως δεν υπήρξε μέχρι σήμερα ουσιαστική εξυγίανση με αποτέλεσμα να δανειοδοτούνται και να ρυθμίζουν χρέη μέχρι 100 ή 300 χρόνια.
«Σε συνεννόηση με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προσπαθήσαμε να βρούμε ευνοϊκότερους όρους όπου θα γίνονται προγραμματικές εξυγιαντικές συμφωνίες, με βοήθεια, τεχνογνωσία και προτάσεις» τόνισε.

www.dikaiologitika.gr